12 tips för en hållbar semester


06 July 2017 | Petra Andersson

Äntligen semester! Tiden på året då vi varvar ner och umgås med nära och kära – men också den tid då vi reser mest. Därför har vi ställt i ordning en lista med 12 tips som kan vara bra att tänka på för dig som vill ha en hållbar semester.

Cykelblommor2178SH.jpg


1. Åk inte så ofta, och åk inte så långt

Kanske det mest självklara tipset, men det tål att nämnas. Vad vill du få ut av din resa? Går det att få ut liknande upplevelser om du väljer ett närmare resmål? Om målet är att ha roligt tillsammans kan kanske en cykelsemester passa lika bra som en charter? Ifall solsemester lockar kanske det finns närmare alternativ? En resa till Thailand kräver till exempel 3 gånger mer energi än en resa till Teneriffa.


2. Tåget är inte alltid snällast

Många av oss tänker nog på tåget som det mest miljövänliga alternativet, men det är en sanning med modifikation. I Sverige, Norge, Frankrike och Schweiz drivs tågen på grön el men det räcker att ta sig till Danmark för att hjälten ska bli en bov. Där kommer elen från kol – vilket inte är klimatsmart eller snällt någonstans. När det kommer till länder som Polen, Tyskland, Ungern, Tjeckien, Italien, Finland och Belgien är bussen ett betydligt hållbarare alternativ. Ha därför som rutin att alltid dubbelkolla var elen kommer ifrån, så den medvetna miljöresan inte slutar i en kolspya.


3. Flyg charter och skippa mellanlandningar

Väljer du att flyga är charter det mest hållbara alternativet eftersom planen har högre beläggningsgrad än reguljärflyg. Försök överlag alltid boka flyg med hög beläggning för att minska miljöpåverkan. Genom att undvika mellanlandningar sparar du inte bara tid utan också energi. Försök också att flyga med bolag som flyger nyare och mer effektiva plan. Du kan också klimatkompensera din flygresa här.


4. Stanna längre och minska påverkan

Åk inte hem efter en vecka i Thailand bara för att börja planera inför nästa resa till Schweiz. Stanna så länge du kan på samma plats, och skjut på sensommarresan till nästa år istället. På så sätt slösar du inte energi genom att åka mellan flera olika destinationer.


5. Packa lätt och smart

Genom att packa lättare drar också flygplanet, bilen eller båten mindre energi. Många gånger är det också bekvämare att hyra exempelvis kajaken på plats än att stå och surra fast den på biltaket efter varje stopp.


6. Flyget är inte alltid värst

Att flygplan kräver mycket energi är de flesta medvetna om, men alla vet inte att det finns sämre alternativ. Snabbåkande båtar och expressfärjor är de största miljöbovarna av dem alla. Om du exemplevis reser sträckan Stockholm – Visby förbrukar du mindre energi att när du tar planet istället för expressfärjan. En gyllene regel när det kommer till båtar är att ju långsammare de går, desto miljövänligare är dem.


7. Köp lokalt och skippa taxfree 

Taxfreen är för många en guldgruva där vi kan köpa en mängd olika produkter snabbt och billigt. Men särskilt miljövänligt är det inte. Produkterna flygs och fraktas till flygplasten för att sedan flyga vidare innan de slutligen landar med dig. Försök istället att köpa närproducerade souvenirer – då stöttar du både lokalbefolkningen och miljön.


8. Res tillsammans

Sitt inte själv i en hyrbil eller sovkupé – försök istället att klämma in så många som möjligt. Det sparar du både energi och pengar på!


9. Våga vara jobbig

Ställ krav på alltifrån flygbolag till hotell och restauranger. Hur arbetar de med miljöfrågor? Är råvarorna närproducerade? Bidrar de till hållbar turism som tar ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar för destinationen och de som bor där? Hur ser anställningsavtalen ut? Ju fler som ställer krav, desto mer måste hotell och resebolag ta frågorna på allvar.


10. Leta efter hållbara miljömärkningar

De finns flera olika miljömärkningar att hålla utkik efter. Vi har redan skrivit en del om Svanenmärkningen, som finns i Norden. Ute i Europa ska du hålla ögonen på EU-blomman, som är EU:s motsvarighet till Svanenmärkningen. Green Key är en internationell miljö- och hållbarhetsmärkning som är bra att ha koll på. Den används framförallt av hotell och finns i 58 länder.


11. Stäng av  hemma och slösa inte på resan

Innan du beger dig iväg på semesteräventyr är det alltid en bra idé att stänga av all elektronik och värme. Var noga med att inte av med mer el när du är på plats än du gör hemma – släck lamporna när du går ut ur rummet, stäng av AC:n och försöka att stänga av all elektronik i stand by-läge.


12. Boka online och res digitalt

Försöka att undvika alla former av papper – boka och checka in online och spara alla resehandlingar och biljetter digitalt.

För dig som är sugen att byta ut varmare breddgrader mot närmare har vi satt ihop en lista med tips på platser och aktiviteter som ger äkta utomlandskänsla. Klicka dig vidare här för våra bästa tips:

10 platser som känns utomlands



KATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg