Sigtunahöjden Blog

Bästa utflykterna i Sigtuna: Lottas guide till Sveriges första stad

Posted by Petra Andersson on 20 July 2017

Lotta är inte bara VD på Sigtunahöjden, utan har också varit Sigtunabo i 30 år, jobbat på Destination Sigtuna och gett guidade turer. I det här inlägget delar hon med sig av sina bästa Sigtunatips.

Sigtuna-stad.jpg
Foto: Destination Sigtuna.

Sigtuna är både Sveriges första stad och mötesplats, och har fortsatt vara det självklara mötesvalet sedan staden grundades år 980. Sigtuna är unikt eftersom stadsplaneringen varit densamma sen medeltiden. Även om olika hus och byggnader bytts ut under tidens gång slingrar sig Stora Gatan fortfarande fram på exakt samma ställe som när staden grundades.

Trots att staden är liten och pittoresk har den tydlig internationell prägel, endast 15 minuter från Arlanda och resten av världen. Sigtuna är också Sveriges fjärde största hotelldestination, och har till och med fått en egen kopia i Shanghai! Sigtuna är också ett perfekt utflyktsmål med sina många sevärdheter och över 1000 år långa historia. Här kommer mina bästa tips på saker att göra i Sigtuna i sommar:

1. Fika på Tant Bruns Kaffestuga
Tant Brun är ett av Sveriges äldsta caféer och håller till i några av Sigtunas äldsta trähus, som tros härstamma från 1600-talet. Här finns inga raka linjer, utan det är mest snett och vint och lågt i tak – vilket också bidrar till Tant Bruns oemotståndliga charm. Fikat är hembakt och vann Årets semla 2017 av Vin och Matguiden. Kaffestugan finns också listad i White Guide, och erbjuder alltså en upplevelse för såväl syn som smak.

2. Guidad visning av Sigtuna Stad
Lär dig mer om Sigtuna och plocka russinen ur kakan från stadens tusenåriga historia. Guidade turer utgår från Stora Torget onsdag till söndag fram till den 13:e augusti. Turen är 45 - 60 minuter lång och kostar 75 kr/vuxen och är helt gratis för barn under 15 år. Biljetterna köper du på turistbyrån eller här.

3. Strosa längs med  Stora gatan
Ett besök till Sigtuna kan nästan inte räknas om du inte flanerat en stund längs Stora gatan, som också är stadens största sevärdhet. Längsmed den medeltida gatan finns fortfarande spår av handelsstaden i form av ett flertal mysiga butiker.

4.  Idyllisk utflykt jäms med strandpromenaden
Strandpromenaden är det som idag är kvar efter Erik Segersälls ursprungliga hamn. Det var närheten till vattnet som också är anledningen till att staden grundades just här. Idag består strandpromenaden av en 5 km lång promenad med en stor del trädäck. Den tar dig förbi den idag betydligt mindre båthamnen, ett flertal caféer för glasstopp och hela vägen ut till oss på Sigtunahöjden. Där kan du också ta ett dopp vid Sjugårdsbadet innan du beger dig tillbaka in mot staden igen.

5. Titta på Sveriges äldsta kyrkoruiner
Sigtuna var redan från början en kristen stad – och var också den första kristna staden i Sverige. Därför byggdes ett flertal kyrkor och kloster, vilka sedan övergavs under 1500-talet i samband med reformationen. Än idag finns flera ruiner kvar, och de största är S:t Lars, S:t Per och S:t Olof.

6. Gå på runstensjakt i Sveriges första stad
Sigtuna är världens runstenstätaste stad och har ett 20-tal runstenar. Runstenarna hade sin storhets tid runt 1000-talet – samma tid som Sigtuna grundades. Även om runstenar restes under vikingatiden, som vi ofta kopplar samma med Asatron, är de flesta budskapen kristna. Ofta avslutas ristningen med ”Gud hjälpe hans ande”. Sigtuna Bibliotek har satt samman en guide över var runstenarna finns och vad som står på dem. Du kan läsa den här.

7. Ta båten till Skokloster
Skokloster byggdes mitt under den blomstrande stormaktstiden och anses idag vara ett av Europas främsta barockslott. Strömma kör i sommar båtturer mellan Sigtuna och Skokloster slott, onsdagar till söndagar klockan 12.30. I år anordnar Skokloster Slott även en Jane Austen-utställning med kostymer som använts vid inspelningarna av tv-serier och filmer. Skokloster ingår också i slottsklassikern där du kan köpa inträde till 5 slott i närheten av Sigtuna.

8. Steninge Slott med café och trädgårdsmästeri
Steninge Slott byggdes av Carl Gyllenstierna, och sägs vara en gåva till älskarinnan och änkedrottningen Hedvig Eleonora. Eftersom hovet var inblandat användes de bästa hantverkarna, och slottet ritades av Nicodemus Tessin som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm. Vid Steninge kan du besöka Steninge slottsby och Stenladan där du hittar fantastiskt vackra plantor, träd och arrangemang. Där kan du också fika på hembakat bröd och bullar.

Sugen på fler utflykter? Då är den här listan som gjord för dig:

Höstens bästa event i Sigtuna

Share this:

Topics: Sigtuna

Written by Petra Andersson

Sigtunahöjdens Blogg

En inspirationskälla!

I den här bloggen bjuder vi på inspriation, tips, och best practices kring allt som rör konferenser, samt delar med oss av vår historia, vårt tankesätt, och vad som driver oss. 

Ämnen som vi fokuserar på inkluderar

  • Mötestips & Best practices
  • Konferensaktiviteter
  • Hållbarhet & miljö
  • Mat, vin & inredning

Prenumerera på våra inlägg

Senaste inläggen