Sigtunahöjden Blog

Lussebullar, skinka, bröd, köttbullar… Så förbereder du årets julbord

Posted by Hanna Gråd on 24 November 2017

Julen närmar sig och stressnivån ökar för varje dag, som bekant vid den här tiden på året. Men innan resvägen till jobbet byts ut mot resor kors och tvärs över Sverige för att hälsa på släktingar och möten och konferenser byts ut mot familjemiddagar är det mycket som ska förberedas. För att underlätta i julstressen har vi gjort en fyra veckors lång plan inför julbordet på julafton. Du kan istället fokusera på det viktiga - koppla av och umgås med nära och kära.
 
Sigtunahöjden_jul1.jpg
 

Planering av julbordet

Föll ansvaret att hålla i julbordet på dig i år? I så fall är den förberedande planeringen A och O. Börja med att sammanställa vad som ska stå på julbordet. Tänk inte “ju mer desto bättre”, risken är att resterna inte hinner ätas upp innan de blir dåliga. Välj ut några uppskattade favoriter för att både spara tid och värna om jordens miljö. Vill alla ha Janssons frestelse? Hur många äter egentligen prinskorvar? Och behövs verkligen sju sorters sill? Vad kan lagas i förväg, och vad behöver vara helt färskt?

Här kommer ett förslag på hur du kan lägga upp matlagningen veckorna innan julafton. Glöm inte bort att du också kan inhandla mycket färdigt om det hopar sig på jobbet de sista veckorna innan ledigheten, eller om du bara inte vill stå i köket. Och kom ihåg, både delegering och frysen är din kompis. Be svärmor ta med rödbetssalladen och pappa att ta med den gravade laxen, och frys in så mycket du kan i förväg!

Första advent-veckan
• baka pepparkakor och koka knäck
• baka bröd och frys in
• inhandla dryck

Andra advent-veckan
• rulla köttbullar och frys in, redo att stekas på julafton
• gör senapen till skinkan

Tredje advent-veckan
• lägg in sillen, den mår bra av att stå till sig
• baka lussebullar den 13:e!
• krydda snapsen

Fjärde advent-veckan, julaftonsveckan
• gör Janssons frestelse och frys in
• förbered dukning, inhandla servetter och stämningshöjande pynt
• griljera skinkan

Julafton
• koka brysselkål och potatis
• stek prinskorvar och gör ägghalvor

Stressa ner och ät julbord i Sigtuna

Kom ihåg, julen är till för återhämtning och umgänge, inte stress. Blir det alltför mycket så finns julen också här hos oss i Sigtuna, nära både för dig som bor i Stockholm och i övriga Uppland. Vi har i år ett julbord som utmanar de traditionella smakerna, med inspiration från världens alla hörn.

Vi anordnar också två julweekends ”A Taste of Christmas”, den 2 och 9 december. Det blir Afternoon tea med livemusik, Chefs dinner, spa och frukostbuffé. Passa också på att besöka Steninge slotts julmarknad och Sigtuna stads julmarknad när staden visar sig från sin allra bästa sida under adventstiden. På de snötäckta gatorna i Sveriges äldsta stad sprider sig julstämningen när lugnet, julpyntet och doften från brända mandlar lägger sig som en dimma över staden.

 

Share this:

Topics: Mat & vin

Written by Hanna Gråd

Sigtunahöjdens Blogg

En inspirationskälla!

I den här bloggen bjuder vi på inspriation, tips, och best practices kring allt som rör konferenser, samt delar med oss av vår historia, vårt tankesätt, och vad som driver oss. 

Ämnen som vi fokuserar på inkluderar

  • Mötestips & Best practices
  • Konferensaktiviteter
  • Hållbarhet & miljö
  • Mat, vin & inredning

Prenumerera på våra inlägg

Senaste inläggen