Sigtunahöjden Blog

Sommeliern tipsar – bästa vinerna till grillat

Posted by Petra Andersson on 14 July 2017

Nu är sommaren och semestern äntligen här – och vi är nog många som är sugna på att tända grillen. Men vad passar bäst att dricka till? Vår sommelier Evelina guidar dig i hur du matchar maten med drycken.
Grillvin.jpg

Låt tillbehören välja vinet
När det kommer till grillat är det ofta tillbehören som ger den mesta smaken, som såsen, marinaden och kryddsättningen. Därför bör också tillbehören få sätta tonen för drycken. Gillar du riktigt stark mat rekommenderar jag något läskande som Kung Fu Girl av Charles & Charles från Washington Estate, USA. Förutom ett härligt namn bjuder det här torra vita vinet på en krispig och fyllig arom. Fruktigheten kompletterar hettan i en fin balans. Till stark mat passar givetvis också öl bra, men till skillnad från vad många tror bör du skippa lagern och dess starka beska. En ale ger en lite rundare smak, vilket gifter sig bättre med styrkan i maten. Sigtuna Organic Ale är en lokal ekologisk favorit med blommig och mjuk smak.

Jämna smaker för djupa aromer
Föredrar du den klassiska köttbiten med en marinad som har både lite sötma och krydda är ett fylligt rött vin det bästa alternativet. Där är Chateau de Brau Cabardés naturviner från Languedoc-Roussillon en favorit. De gör både vita, röda och roséviner, och i det här fallet är deras rödaCuvee Exquisepå Merlot, Grenache, Cabernet Sauvignon och Syrah en given vinnare. Vinerna går att beställa hem från Systembolaget. Själv rekommenderar jag en låda med flera viner, vilket passar perfekt för sommarens alla grillfester.

Vita viner till lätta proteiner
När de kommer till lättare och friska smaker, som en sommarsallad med primörer och grillade grönsaker, quorn, kyckling eller fisk, är ett mousserande vin att rekommendera. Det finns en uppsjö av olika prosecco och cava – och när du ska välja kan det vara bra att ha i åtanke att proseccon ofta är lite fruktigare än cavan. En av mina personliga favoriter är Cantine Ferrari som är en Spumante. Den görs på exakt samma sätt som Champagne, men får inte bära namnet då den inte görs i det specifika distriktet. Cantine Ferrari har en brödig och fyllig smak med en uppiggande friskhet, vilket gör att den passar utmärkt till lättare proteiner.

Alkoholfritt – öl och must
Alkoholfria alternativ finns det allt mer av också idag, både öl och vin.Mikkeller är ett danskt bryggeri som gör fantastiska öler, både med och utan alkohol. Olika muster och bärdrycker kan också rekommenderas till maten, och kan vara allt från porlande friska till djupa med fyllig arom. Ett tips på en läskande must som fungerar som alternativ till mousserande är Kullamust från Mjöhult. Hos Systembolaget kan du beställa hem trälådan Tre Skåningar från Kullamusts premium utbud. Musterna är gjorda på äppelsorterna Belle de Boskoop, Cox Orange och Mustu och drar alla åt det lite sötare hållet. De passar därför bra till stark mat, fräscha sallader och desserter.

Vill du också hitta de bästa drinkarna till sommaren? Vårt bartendergeni Henrik har satt ihop en drinkbok med sommarens bästa smaker.

Ladda ner vår drinkbok med sommarens bästa drinkar

Share this:

Topics: Mat & vin

Written by Petra Andersson

Sigtunahöjdens Blogg

En inspirationskälla!

I den här bloggen bjuder vi på inspriation, tips, och best practices kring allt som rör konferenser, samt delar med oss av vår historia, vårt tankesätt, och vad som driver oss. 

Ämnen som vi fokuserar på inkluderar

  • Mötestips & Best practices
  • Konferensaktiviteter
  • Hållbarhet & miljö
  • Mat, vin & inredning

Prenumerera på våra inlägg

Senaste inläggen