10 tips för en mer hållbar konferens


15 January 2019 | Sigtunahöjden

Vill du göra er nästa konferens mer hållbar? Här är några enkla tips som kan få er att komma igång ordentligt och lyfta er konferens till en mycket mer hållbar nivå.

hållbar konferens nära arlanda och stockholm


#1. Välj en Svanenmärkt konferensanläggning

Lägg konferensen på en anläggning som är Svanenmärkt. Eftersom miljömärkta anläggningar har krav på sig att arbeta med miljöpolicys kring allt från städning till avfallshantering, så har du direkt gjort ett mer hållbart val för att minska er miljöpåverkan.

#2. Satsa på grön och hållbar mat

salladsbuffe sigtunahöjden

Maten är en stor del av konferensen, så se till att välja den ur ett hållbarhetsperspektiv. Välj gärna helt vegetariska menyer och kontrollera att köket använder sig av närodlade råvaror i säsong. Prata gärna med den anläggning du vill anlita och be om förslag på hållbar mat och fika till konferensen.

Läs också: 8 tips - så äter ni hållbart på konferensen

 

#3. Välj miljövänliga transportsätt

Deltagarnas resor är oftast den absolut största faktorn till utsläpp kring en konferens. Uppmuntra deltagarna till att samåka, resa kollektivt och anpassa start- och sluttid till kollektivtrafiken.

#4. Ge bara schyssta priser och gåvor

Om ni ska ge en gåva till någon under er konferens finns det en stor symbolik i att välja något hållbart. Fundera på om det går att ge något som kommunicerar ert hållbarhetsarbete. Trädplantering, klimatkompensation eller varför inte en gåva till en välgörenhetsorganisation är exempel på bra och uppskattade gåvor.

#5. Fundera på vilka som syns och hörs under mötet

Hållbara möten handlar om att inkludera alla deltagare och tyvärr missar vi ofta att fundera på vilka som syns och hörs under mötet. Vem får talartid? Är både män och kvinnor med på agendan? Finns det en mångfald vad gäller etnicitet och ålder? Vilka bilder finns med i inbjudan? Lägg tid och tankekraft på dessa frågeställningar och tänk ur ett så brett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv som möjligt.

#6. Gör konferensen tillgänglig för alla

En viktig aspekt inom den sociala hållbarhetsdimensionen är allas möjlighet till deltagande, oberoende av funktionsvariation. Vid inbjudan eller anmälan, se till att ställa frågan om det finns någon funktionsvariation som kan vara bra att känna till. Det kan handla om nedsatt syn, hörsel, rörelseförmåga eller annan funktionsvariaton som inte syns men ändå blir aktuell under en konferens. Se till att meddela oss så vi kan hjälpa till på bästa sätt.

Ladda ner: Stora Kick-off-Guiden

 

#7. Minimera pappersförbrukningen

sigtuna hållbar konferens
Använd dig av den digitala tekniken och minska miljöpåverkan.

Ofta skrivs det ut buntar av papper till konferenser, mest av gammal vana. Samtidigt har de allra flesta en arbetsdator eller surfplatta som kan fungera minst lika bra och därmed minska miljöpåverkan. Vårt snabba wifi gör att du enkelt får en stabil uppkoppling och kan köra mötet helt digitalt.

#8. Unna er pauser och luft i programmet

sigtunahöjden paus vid mälaren
Ta en cykeltur för att öppna upp för nya intryck.

Ett hållbart möte är också ett möte som deltagarna mår bra av. Det är svårt att vara effektiv och koncentrerad under längre stunder - speciellt när man behöver använda mycket tankekraft. Många kan också känna sig stela och trötta i kroppen av för långa sittningar. Försök därför alltid att ha ett luftigt schema och ge plats för pauser under konferensen. Små korta avbrott gör att mötet känns mindre monotont eftersom vi får tid att sortera intryck och blir mer mottagliga för nya. Ofta är det dessutom i pauserna som de bästa idéerna kläcks. Genom att utföra en helt annan typ av aktivitet vaknar hjärnan till liv igen, vilket öppnar upp för nya tankar och idéer. Ta en snabb bensträckare, gör några snabba stretchövningar, släpp in lite luft eller uppmana alla att gå ut i friska luften i 20 minuter så kommer de tillbaka med helt ny kraft och energi.

#9. Prata om ert hållbarhetsarbete redan i inbjudan

Inbjudan är ett utmärkt ställe att börja kommunicera ert hållbarhetsarbete. Här går det exempelvis att lyfta fram att det går att resa kollektivt och vem man hör av sig till vid tillgänglighetsfrågor. Tänk också på att kommunicera jämställt och inkluderande i både text och bild.

#10. Gör det lätt att sortera rätt

skyltar för sopsortering sigtunahöjden

De allra flesta sorterar hemma – varför ska den möjligheten inte finnas under en konferens? Gör det lätt att sortera avfall genom att välja en konferensanläggning som har tydligt skyltade sorteringsbehållare med färger och symboler.

Tyckte du om tipsen? Ladda ner dem som en smart checklista i vår Mötesguide. I guiden hittar du även de bästa tipsen som hjälper dig att skapa ett effektivt, hållbart och framför allt framgångsrikt möte. Trevlig läsning! 

Effektiva och hållbara möten tips
Klicka här eller på bilden för att ladda ner guiden.KATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg