Hållbarhetsarbete – så gör vi i den hållbara destinationen Sigtuna


12 October 2017 | Hanna Gråd
Att komma igång med hållbarhetsarbete kan kännas övermäktigt. Men genom att börja i rätt ände och med rimliga mål blir det lättare. I Destination Sigtuna samarbetar vi för att bli en hållbar destination. Det gör arbetet både roligare och lättare samtidigt som det gör större skillnad. 

En av våra bikupor som främjar den biologiska mångfalden


Så här startade Sigtunas arbete för att bli en hållbar destination
För åtta år sedan tog vi ett beslut. Det var ett gemensamt beslut för hotell- och konferensanläggningarna att samarbeta kring hållbarhetsfrågor för att bli Sveriges första hållbara destination. Eftersom Sigtuna är Sveriges fjärde största hotelldestination var det ett naturligt val för oss alla att engagera oss i, även om vi är konkurrenter. Projektets namn blev Hållbar Destination. För många av anläggningarna, oss inkluderat, var hållbarhetsarbete ingenting nytt. Däremot var det ett ytterligare steg i vår ambition om att bli ännu bättre på det. För det är ju som man säger, ju fler som samarbetar desto större blir påverkan. 

Genom att vi är många som samarbetar blir den direkta miljöpåverkan större än om vi alla drivit frågan var och en för sig.  Men det gör även att vårt arbete syns mer utåt. På det sättet kan vi bli den inspirations- och kunskapskälla för andra i branschen som vi strävar efter att bli. För det är när vi inspirerar andra som hållbarhetsarbetet kan nå nya höjder och bli en självklarhet för destinationer och företag.

En hållbar destination - det här gör vi tillsammans
Vad en hållbar destination är finns det ingen konkret definition för. Men gemensamt för allt vi gör är att vi närmar oss en hållbar destination genom att göra praktiska saker som minskar miljöpåverkan samtidigt som det ökar den sociala och ekonomiska utvecklingen.

Genom att erbjuda laddstolpar för elbilar uppmuntrar och förenklar vi gästers och kollegors möjlighet att ta sig till anläggningarna med så liten miljöpåverkan som möjligt. För de som behöver en taxi samarbetar vi med initiativet Nollzon för att premiera elbilar. 

Vi stärker den biologiska mångfalden med de bikupor vi har installerat på flera anläggningar. Bin står för 70% av pollineringen som krävs för matproduktion, men tyvärr har antalet bin minskat de senaste åren på grund av klimatförändringar och användningen av bekämpningsmedel. Samtidigt som vi hjälper bina på traven får vi även närproducerad honung på köpet som vi säljer på anläggningarna. På Sigtunahöjden funderar vi till och med på att erbjuda delägarskap i en bikupa, vilket kan bli en möjlighet för fler att engagera sig för bina. 

Så tänker vi på Sigtunahöjden
Exemplen ovan är bara några få saker vi gör tillsammans i Hållbar Destination för att minska vår miljöpåverkan och utveckla vårt hållbara företagande. Men Sigtunahöjdens engagemang för hållbarhet stannar inte där. Vi uppmanar till exempel alla att släcka lampor i rum där ingen är. På så sätt minskas vår energi- och miljöpåverkan, och pengarna vi sparar på det skänker vi till vårt hjärteprojekt Banglabarn. De färgglada klänningarna vi bär är gjorda av återvunna tyger. Många av dem är till exempel gamla gardiner och påslakan som har fått ett nytt liv hos oss.

Under Destination Sigtunas månadslånga kampanj Gröna November håller vi på Sigtunahöjden även i eventet Green Club. Då lyfter vi fram samarbetspartners som visar upp hållbara produkter, vi serverar en specialdesignad, grön meny samt har livemusik. Läs mer om eventet här. Under november månad kommer vi berätta mer om våra olika engagemang och samarbeten för att främja och inspirera till mer hållbarhet.

Läs mer om vårt gemensamma miljöarbete här och släng iväg ett mail till någon av oss om du vill veta mer. Vill du ha enkla tips på hur ditt företag kan komma igång med ert hållbara arbete? Ladda ner våra tips vi skrev om här. Har ni redan kommit igång med ert hållbarhetsarbete? Ladda ner våra fortsättningstips här nedan!

5 saker du kan göra för en mer hållbar arbetsplats

 KATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg