Hösten i Sigtuna - 10 tips på mysiga utflykter och saker att göra


28 August 2020 | Sigtunahöjden

 Hösten står för dörren, men Sigtuna blommar än. Här listar vi höstens bästa utflykter och aktiviteter i Sveriges första stad. Rymmer allt från konserter i St Pers ruin, galopp över slott och åkrar till mysigt afternoon tea framför brasan.


sigtunahojden_höst

Sommaren börjar lida mot sitt slut, och tempot blir lite lugnare på Stora gatan. Under sommaren har många nya besökare hittat till vår lilla stad. Men det betyder inte att Sigtuna är redo att gå i dvala – tvärtom. Under hösten händer det fortfarande mycket, och med den krispiga luften kommer också piggheten och suget att ge sig ut på utflykter och äventyr. Här listar vi våra favoriter!

 

1. Sigtuna Summer Squeeze 5:e september

Sigtuna Summer Squeeze är Sigtunas egna musikfestival som går av stapeln lördag den 5 september. Under dagen spelas 15 konserter på Sigtunas hotell, varav 3 i S:t Pers ruin. 

I S:t Pers ruin utlovas ett unikt och hisnande program där urgammal fäbodmusik möter moderna tongångar. Tillsammans skapar Folkmusikduon Bäckafall, Jazzmusikerna Selma Pinton och Nils och Max Agnas tre framträdanden under dagen.

 

2. Upptäck Sigtuna till fots - med eller utan guide

Upptäck Sigtuna genom en guidad tur. Sigtuna museums guider delar gärna med sig av sin kunskap om staden och dess historia, oavsett om ni är bara är två eller en större grupp.

För dig som hellre upptäcker staden på egen hand eller har ont om tid kan du ladda ner en kortare variant av guideturen här.


3.  Vandring längs Ingegerdsleden eller Upplandsleden

Att vandra i Sverige har aldrig varit så populärt som den här sommaren, men visste du att Sigtuna har två vandringsleder att upptäcka? Både Ingegerdsleden och Upplandsleden är två natursköna vandringsleder som båda sträcker sig genom Sigtuna. 

Ingegerdsleden är en 11 mil lång pilgrimsled som sträcker sig mellan Uppsala domkyrka och Storkyrkan i Stockholm. Leden passar utmärkt för den historieintresserade då du passerar både naturreservat och flera intressantaplatser, kyrkor, slott och sevärdheter.

Kuriosa: Ingegerdsleden är uppkallad efter Ingegerd Olofsdotter, eller den heliga Anna av Novgorod som hon också kallas. Ingegerd föddes omkring år 1000 och var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpte kungen i Sverige och därmed även sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Ingegerd var även en inflytelserik fredsmäklare i dåtida Ryssland. 

Här hittar du kartor till Ingegerdsleden.

Upplandsledenär hela 50 mil lång och slingrar sig från Mälarens vikar i söder hela vägen till Dalälvens skärgård i norr. Leden är utrustad med bl a vattenpumpar,campingplatser och bjuder på rika naturupplevelser i Upplands många naturreservat.

I år fyller leden 40 år och firar med en rad olika aktiviteter och guidade turer längs olika etapper. Varför inte lära dig mer om ätliga växter eller gå på tipspromenad med familjen i höst?

Här hittar du kartor till Upplandsleden.

 

4. Gunnar Ekelöfsrummet – första söndagen i månaden 

Gunnar Ekelöf är en av Sveriges mest hyllade poeter. 1941 släppte han diktsamlingen Färjesång som har blivit en av den svenska litteraturhistoriens mest betydande med en självklar plats i kulturen. Ekelöf spenderade stor del av sitt liv i Sigtuna, och har därför ett eget rum hos Sigtunastiftelsen som är öppet mellan 13-15 första söndagen varje månad. I rummet finns hans personliga bibliotek bevarat och det hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, där man kan följa tillkomsten av hans verk.

 

5. Jazz och visafton på Wenngarns Slott 12:e september

Upplev härliga musik i klassisk slottsmiljö på Wenngarn i höst! Den 12 september bjuder Sigtuna Scen & Teater bjuder in sångaren Canilla Enskär och Kristina Gissler. Här kan du läsa mer om evenemanget.


6. Skaparcirkel på Sigtuna museum & Art

Är du nyfiken på konst men vet inte riktigt var eller hur du ska börja skapandet själv? Anmäl dig själv eller ta med några vänner och gå med i Skaparcirkeln, anordnad av Sigtuna museum & Art och Konst- och kulturföreningen UNIKULTUR.
 
Skaparcirkeln hålls tre gånger per termin på Sigtuna Museum. Inga förkunskaper krävs och fika ingår i priset - skaparcirkeln är till för dig som vill skapa tillsammans med andra på ett lustfyllt sätt.

Datum för hösten är fastställda ännu så skicka in din anmälan till: anmalan@unikultur.se

 

7. Ljusstöpning på Sigtuna Stearinljusfabrik

På Haga gård strax norr om Sigtuna ligger Sigtuna stearinljusfabrik. Förutom att producera och sälja ljus bjuder fabriken numer in privatpersoner för att lära sig grunderna i ljusstöpning i det gamla ardennerstallet. Du kommer att få stöpa ljus och äta och dricka gott i en magisk miljö. En perfekt present till de allra flesta någon eller en rolig aktivitet tillsammans med vännerna eller familjen. Läs mer här.

 

8. Fågelskådning i en av Stockholms finaste fågelsjöar

Sjön Fysingen ligger endast ett stenkast från Sigtuna, och är en av Stockholms allra finaste fågelsjöar. Från utsiktstornet kan du se några av de över 100 häckande fågelarterna där skedand, skäggdopping och sångsvan är de vanligaste.

Bonustips: För att hålla i ordning på vassen i naturreservatets våtmark har WWF i samarbete med Länsstyrelsen och Naturskog nyligen släppt ut två av det sällsynta oxdjuret vattenbuffel. Vattenbufflarna hoppas bli både billigare och effektivare än de maskiner som annars håller vårmarkerna fria från vass.

 

9. Galoppera över slott och åkrar

Sigtuna islandshästar ligger precis nedanför Wenngarn och rutten går genom den maffiga slottsparken och vidare genom skogen. Under hösten finns också möjligheten att låta hästarna sträcka ut ordentligt på den nyslagna stubbåkrarna. Turer finns för både nybörjare och mer rutinerade ryttare, och den 6:e turen är gratis. Här kan du läsa mer och boka.

 

10. Skogens Guld - en tolvrätters måltidsupplevelse

Efter en höst fyll med äventyr i skog och mark kan det vara skönt att komma in och tina upp i värmen. Den 17 oktober bjuder vi på Sigtunahöjden därför in alla rosenkindade äventyrare på Afternoon tea med nybakade scones, snittar och kakor. För den som är sugen på en liten längre vistelse har vi också ett weekendpaket där vi serverar det bästa från skog och mark. Välkommen in i värmen!

höstdekorationer_Sigtunahöjden

Är du sugen på att få fler tips på saker att göra i Sigtuna? Här listar vår vd Lotta sina Sigtunafavoriter. Där hittar du ännu fler tips på mysiga höstaktiviteter.
 KATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg