Hösten i Sigtuna - 10 tips på mysiga utflykter och saker att göra


24 August 2017 | Sigtunahöjden
Hösten står för dörren, men Sigtuna blommar än. Här listar vi höstens bästa utflykter och aktiviteter i Sveriges första stad. Rymmer allt från stjärnskådning i kajak, galopp över slott och åkrar till arekologiska fynd. Och en och annan Heeland Kuu förstås.

Patrik Johansson-utsikt.jpg


Sommaren börjar lida mot sitt slut, och Stora gatan är inte längre sprängfylld av turister. Under sommaren har inte mindre än 40 000 besökt vår lilla stad. Men det betyder inte att Sigtuna är redo att gå i dvala – tvärtom. Under hösten händer det fortfarande mycket, och med den krispa luften kommer också piggheten och suget att ge sig ut på utflykter och äventyr. Här listar vi våra favoriter!

1. Sigge tuna Swimrun 26:e augusti

Eventet som är precis vad det låter – en härlig blandning av simning och löpning. Kom och heja våra modiga kämpar i mål genom den 12 kilometer långa banan i Sigtuna centrum. I banan ingår också 2 kilometer simning över vattnet mot Märsta. Start och målgång sker hos våra grannar Hotell Kristina. Här kan du läsa mer om Sigge tuna Swimrun. 

2. Arkeologidagen 27:e augusti

Sigtuna är Sveriges första stad och har varit bebodd sedan staden grundades av Erik Segersäll år 980. Staden är därför en av Sveriges fornminnestätaste, och här har det gjorts inte mindre än 630 olika fynd. Nu kan du själv prova på att vara arkeolog mellan 13-16 på Sigtuna museum. Trädgården har fyllts av fynd och du får lära dig mer om både bronsåldern, mynt och runor.

3.  Mysiga Sigtuna Möte 2-3:e september

1912 hölls det sista lantbruksmötet i Sigtuna, och det firar vi varje år med en tidsresa tillbaka till det tidiga 1900-talet. Staden fylls av torghandlare, musik, stadens gamla brandbil och besökare i tidstypiska kläder. Du kan också hälsa på oss från Sigtunahöjden i mattältet Smaka på Sigtuna där vi och våra kollegor bjuder på mat från våra kök. Här kan du läsa mer om marknaden.

4. Möt hösten på Mountainbike 5:e september - 3:e oktober

Prova på att vina med cykeln genom skogen över stock och sten. Från och med tisdagen den 5:e september anordnar Friluftsfrämjandet kurser i Mountainbike mellan 18.30- 19.30 från vandrartorpet i Embarsboda. Det enda som behövs är hjälm, cykel och bra reflexer. Träningarna är helt gratis för dig som är medlem, men kostar annars 100 kronor per gång. Här kan du läsa mer om du är sugen på att svischa genom skogen.

5. Spring Sigtuna stadslopp 9:e september

Sigtuna stadslopp anordnas varje år av Lion till förmån för Världens barn och Kenyaprojektet. Det finns flera olika startklasser: knattelopp, 5 kilometer promenad, 5 kliometer spring och 10 kilometer spring. Vi på Sigtunahöjden kommer självklart vara med, och i år blir vi hela 61 stycken som också springer till förmån för vår egen hjärteorganisation Banglabarn. Vi kommer ha på oss färgglada t-shirts med vår logga och du är mer än välkommen att springa tillsammans med oss! Här kan du läsa mer och anmäla dig till någon av klasserna

6.  Wenngarn Open 23:e september

I Sigtuna har vi nära till tre olika golfbanor och golfintresset är stort. En av höjdpunkterna på säsongen är Wenngarn open som arrangeras av Sigtuna Golfklubb. Tävlingsformen är Irish Greensome i tvåmannalag. Anmälan är fortfarande öppen, och görs via golf.se. Startavgiften är 150 kronor och greenfee 200 kronor. Här finns inbjudan med mer information.

7. Paddla under Vintergatan 14:e oktober

Friluftfrämjandet anordnar paddling med stjärnskådning mellan klockan 18-22. Månen kommer vara mörk och lysa med sin frånvaro – vilket ger dig möjligheten att se miljontals stjärnor som speglar sig i vattnet. Kostnaden är 100 kronor vilket betalas kontant till kvällens ledare Bo. Du kan också hyra en kajak för 100 kronor. Här anmäler du dig för en stjärnspäckad utflykt.

8. Fågelskådning i en av Stockholms finaste fågelsjöar

Sjön Fysingen ligger endast ett stenkast från Sigtuna, och är en av Stockholms allra finaste fågelsjöar. Från utsiktstornet kan du se några av de över 100 häckande fågelarterna. Där skedand, skäggdopping och sångsvan är de vanligaste. Har du tur kan du också få se Highland Cattle som går i hagarna i närheten – eller Heeland Kuu som de heter på originalspråk.

9. Galoppera över slott och åkrar

Sigtuna islandshästar ligger precis nedanför Wenngarn och rutten går genom den maffiga slottsparken och vidare genom skogen. Under hösten finns också möjligheten att låta hästarna sträcka ut ordentligt på den nyslagna stubbåkrarna. Turer finns för både nybörjare och mer rutinerade ryttare, och den 6:e turen är gratis. Här kan du läsa mer och boka.

10. Bonustips från Sigtunahöjden

Efter en höst fyll med äventyr i skog och mark kan det vara skönt att komma in och tina upp i värmen. Den 21 oktober bjuder vi på Sigtunahöjden därför in alla rosenkindade äventyrare på Afternoon tea med nybakade scones, snittar och kakor. För den som är sugen på en liten längre vistelse har vi också ett weekendpaket där vi serverar det bästa från skog och mark.
Välkommen in i värmen!

Är du sugen på fler tips och saker att göra i Sigtuna? Här listar vår vd Lotta sina Sigtunafavoriter. Där hittar du ännu fler tips på mysiga höstaktiviteter.

Är du mer av innetypen? Då har vi listat de bästa aktiviteterna för dig här:


12 Sigtuna-aktiviteter för dig som hellre är inomhus

 KATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg