Nu är det dags för vår köksmästare att tävla igen!


04 February 2019 | Sigtunahöjden

28sigtuna_summer18

Niclas Jansson är tillsammans med Louise Hallquist köksmästare på Restarurang Skog. Senast förra året kunde Niclas titulera sig som juniormästare efter den Europeiska finalen av Copper Skillet, en kocktävling anordnat av den internationella mötesorganisationen IACC. I morgon är det äntligen dags för Niclas att tävla igen, denna gång i Årets möteskock.

Många av Sveriges skickligaste kockar arbetar idag på konferensanläggningar och hotell. Årets Möteskock anordnas av Action Fairs och målet är att uppmärksamma den kulinariska upplevelsen i samband med konferenser.

Eftersom Niclas återigen ska träda in i rampljuset när han tävlar om den ärofyllda titeln som Sveriges bästa möteskock har vi ställt några frågor till honom för att värma upp ordentligt. I intervjun ger han bland annat sina tips vad han gör för att hålla nerverna i schack när det gäller att prestera, samtidigt berättar han vad som alltid finns i kylskåpet hemma.

Läs intervjun nedan och ta del av Niclas tips och syn på kulinarisk matlagning. Kanske kan du applicera dem på din egen matlagning hemma?

 

Vilka smaker utmärker din mat? 

Smaker som utmärker min mat är hämtade från hela världen. Jag arbetar gärna med japansk soja som smaksättare istället för exempelvis salt, men det är såklart beroende på vad man tillagar. Jag brukar rimma fisk, rosta nötter eller avsluta en emulsion med soja för att få en rundare och djupare sälta. Annars så är vinäger, citron, smör och lagerblad smaker som oftast finns med i alla mina rätter.

Har du en paradrätt, eller något specifikt du verkligen gillar att laga?  

Det är svårt att säga om jag har någon specifik paradrätt. Jag föredrar att jobba med fisk och skaldjur, och vilt. Att jobba med nordiska råvaror och möta upp dessa med smaker från världens alla hörn är något som jag alltid återkommer till. Som en av våra förrätter som vi serverar idag, där jag använder norsk lax tillsammans med curry. Jag gillar att utmana smaklökarna och prova nya saker hela tiden.

Man slutar aldrig att förvånas över hur vissa smaker fungerar tillsammans, samtidigt som man har sina säkra kort där man vet att smakerna kommer att gå hand i hand. 

Vad inspirerar dig gällande matlagning? 

Att gå ut och äta och se vad andra kockar har för tankar och idéer. Också såklart att ha möjligheten testa nya saker. Mina kollegor inspirerar mig också bara genom att vara nyfikna, att ifrågasätta, och att komma med idéer och förslag.

Vad finns alltid i ditt kylskåp? 

Gul lök och smör. 

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara? 

Det finns mycket god mat som är med och slåss om den här platsen men jag måste nog ge den till stuvade makaroner och falukorv. Och falukorven måste vara tunt skuren och nästintill bränd. De stuvade makaronerna måste vara smaksatta med muskotnöt.  

Var går du själv ut och äter? 

Om jag ska gå ut och äta och inte med planen att testa något nytt så är Lilla Ego min favorit. Dit har jag gått flera gånger och är alltid lika nöjd och inspirerad när jag går därifrån. 

Vilket land har den bästa maten?  

Jag kan inte välja ett specifikt land men enligt mig så ligger Norden verkligen i framkant när de kommer till mat och smaker. 

Om du bara får välja en av rätterna från Restaurang Skogs nuvarande meny, vilken är favoriten? 

Svårt val, men jag måste nog säga våran havskräfta med brioche, gran och fermenterad vitlök. 

Hur förbereder du dig inför årets möteskock? 

Jag har haft en ganska tydlig bild av vad jag vill göra så fort råvarorna och tävlingsreglerna släpptes så jag har jobbat utifrån de tankarna och sen testat mig fram för att hitta rätt balans. Det är små detaljer som gör stor skillnad.

Har du några tips for att hålla nerverna i schack när det gäller att prestera? 

Det enda tips jag kan ge och som jag själv jobbar utefter är att fokusera på sitt eget och inte tänka eller titta på vad andra gör. Tro på det du själv står för och gå in helt i din egen bubbla. 

Årets möteskock är inte den enda tävlingen Niclas medverkar i detta år, senare i vår kommer han att tävla i världsfinalen av IACC:s Copper Skillet. Håll utkik på våra sociala medier för att följa båda tävlingarna!

Vill du besöka Årets Möteskock? 

Datum: Tisdagen den 5 februari. Tid: Klockan 14.30 öppnar mässan för besökare, vinnaren koras 18.30. Plats: Venue 81, Drottningatan 81, Stockholm.KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg