Så här gör du påsken hållbar - 3 inspirerande tips!


17 April 2019 | Sigtunahöjden

Påsken står runt hörnet och det är dags att planera pyntet, pysslet och maten till denna mysiga högtid. Vi tipsar om hur du kan färga äggen med det du redan har hemma, hur du pyntar miljösmart och lagar den godaste salladen till påskbuffén.

Allt fler förstår vikten av att agera hållbart, både för sig själv, för jorden och för framtida generationer. Påsken, likt andra högtider som innebär konsumtion, innehåller ofta onödiga plastartiklar, pynt och mat som transporterats lång väg eller odlats med miljöfarliga kemikalier. Det här är dock saker som lätt kan bytas ut till mer klimatsmarta alternativ. Våra hållbara påsktips kan hjälpa dig en bit på vägen. Ta tillfället i akt och gör förberedelserna till en mysig aktivitet med familjen eller vännerna!


sigtunahöjden_ägg

Ekologiska ägg från frigående höns till påsken är så mycket godare! Våra fina ägg kommer från Rosa Skattlådan.

1. Färga äggen naturligt

Vill du färga ägg men har inte lust att få i dig massa onödiga kemikalier från diverse färger från hobbyaffären? Att färga ägg går att göra helt naturligt, dessutom är det busenkelt! Det enda du behöver är ingredienser från skafferi och kylskåp.

Färga ägg naturligt påsk

Här har vi använt oss av gurkmeja för en klar gul färg, svenska frysta blåbär för den blå och för de mer naturliga nyansera har vi använt lökskal från gul lök och kaffe.

Du behöver:

  • Ekologiska ägg
  • Ättika eller vitvinsvinäger
  • Grönsaker, så som gul och röd lök,  gurkmeja, blåbär och kaffe eller kaffesump. Andra möjligheter är rödkål eller andra bär, till exempel hallon. Nästan bara fantasin sätter gränserna.

Gör så här:

  • Koka äggen som vanligt men addera gurkmeja och lökskal samt lite ättika/vinäger i de olika kastrullerna. Ättikan eller vinägern gör att färgen fastnar bättre.
  • Ingredienser som kaffe och blåbär kan du tillsätta till de färdigkokta äggen. Låt de då bara kallna tillsammans och de får en fin färg. Låt äggen ligga längre för en intensivare nyans!
  • Prova även att experimentera med och blanda de olika färgerna! Gul och blå, ja det blir ju grönt! 
  • Det går även att tejpa mönster på äggen. Gör ett fint mönster och ta sedan bort tejpen när du är nöjd med nyansen.

färga ägg naturligt till påsk

Resultatet blir vackra ägg i färger som går att variera nästintill in i det oändliga. Prova du med!

Tips: Färgerna som blir över i kastrullerna är perfekta vattenfärger för barnen att  måla med!

2. Håll dekorationen klassisk och tidslös - skippa plastpynt och fjädrar.

När det gäller påskpynt är ett säkert stilknep att hålla pyntet stilrent och tidlöst. En enkel kvist, kanske videung eller björkris eller en vårig variant som börjat få gröna knoppar? Kvistarna är vackra i sig och kan ge mycket till ett rum. Ett alternativ är att titta runt i secondhandbutiker, de brukar vara fyllda av påskpynt så här års! Ta tillvara på någonting som kan återbrukas och på så sätt kan du vara både ekonomisk och en miljövän.

Rekommenderad läsning: 7 enkla tips för klimatsmartare påskmat

3. Satsa på klimatsmart påskmat

Maten är en viktig del av påsken. Se därför till att du vet vart i från maten faktiskt kommer. Se påsken som en chans att låta maten vara ekologisk och hållbar.

Sigtunahöjdens och Restaurang Skogs köksmästare Louise Hallquist tipsar om en vårig och fräsch sallad till påskbordet som lätt kan göras klimatsmart eftersom råvarorna kan varieras beroende på säsong. Hör med din närmaste butik vad som är i säsong just nu! Inspireras av hennes recept på sallad med chevré och grillad sparris nedan.

Louise vårsallad - recept för ca 10 personer

  • 50g ekologisk Chevrèost
  • 200g plockade mixade örter
  • 1 knippe grillad sparris 
  • 3 små knippen morötter
  • Ca 10 sockerärtor
  • 5 rädisor
  • 1 picklad rödlök (Busenkelt att göra själv! Skär ner löken i finskurna båtar och koka en lag på 3 msk vatten 2 msk socker och 1 msk ättik. Låt sedan stå och dra. Den picklade löken klarar sig i flera månader och ger en fantastiskt fin färg till vilken maträtt som helst.)

Citronette 

  • 1 dl olja (gärna kallpressad rapsolja) 
  • 1/2 dl citronjuice 
  • salt och peppar  

Gör så här:

Skär grönsakerna i lagom stora bitar och blanda med örterna. Grilla sparrisen om vädret tillåter, annars går det lika bra att steka den på spisen några minuter. Blanda ihop. Riv sedan chevré och strö över grönsakerna. Toppa med citronette och rostade solrosfrön precis innan servering. Duka fram på påskbordet och njut!

restaurang buffé sigtuna

En vårig sallad är lätt att göra ekologisk och bryter av den annars tyngre maten på påskbuffen.

Glad hållbar påsk önskar Sigtunahöjden!

Bonustips: Ladda ner Louise mumsiga recept på gubbröra som blivit ett stående recept till påskbordet hos hennes egna familj.

 



KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg