Så skapar du effektiva interna möten


05 March 2019 | Sigtunahöjden

Varje dag hålls miljoner möten världen över. Statistik från Svenska Möten visar att vi i genomsnitt lägger fem timmar i veckan på enbart interna möten. Om vi adderar planering och utvärdering av dessa blir det 8 timmar, vilket innebär hela 20% av vår arbetstid och i genomsnitt 4 veckor av vår årliga arbetstid. För en person på chefsnivå är siffran betydligt högre.

sigtunahöjden_guest-service2

Ett möte öppnar för många möjligheter. Inte enbart för att utbyta idéer och information utan även för att fatta viktiga beslut och för att föra verksamheten framåt. Tyvärr kan många relatera till långa och ineffektiva möten. Detta skapar inte bara onödig stress utan kostar företaget pengar som kunnat användas till annat. Hur kan vi säkerställa att mötestiden används effektivt?

Minska mängden (ineffektiva) möten

Att se över hur mycket tid ni lägger på era interna möten är en bra början. Genom att reflektera över hur stor del av er mötestid som verkligen är nödvändig för att klara uppsatta mål och arbetsuppgifter och därefter sätta en maxgräns är en effektiv väg att gå.

 

Ladda ner: Tips på samarbetsövningar och aktiviteter för ett effektivt möte  

 

Vad ni vill göra är att minska mängden möten. Kvalitet kommer som i många andra fall före kvantitet. Genom att minska den avsatta tiden kommer ni garanterat känna att det blir både viktigare och lättare att effektivisera era möten. Sedan handlar det såklart om att skapa så effektiva möten som möjligt av den tiden ni har.

Det handlar framförallt om att skapa tydliga spelregler. Mötet bör vara väl förberett med tydliga mål, varför satte ni er ned tillsammans från första början? Det behövs även en tydlighet om vad ni kommit fram till under mötet. Då finns grundförutsättningarna på plats. Utöver det finns det andra knep att ta till för att säkerställa kvalitén på ert interna möte.

Vi har sammanställt dessa i en kostnadsfri guide:

CTA - effektivisera interna möten - download banner-
Klicka här eller på bilden för att ladda ner tipsen.Prenumerera på våra inlägg