Social hållbarhet och CSR – här är vår definition


17 August 2017 | Petra Andersson
Miljöfrågan ligger oss varmt om hjärtat, men hållbarhet handlar inte bara om naturen utan också om vi som bor i den. I det här blogginlägget går vi igenom vad CSR och social hållbarhet är, och hur vi väljer att se på det. Vi delar också med oss av Leo Razzaks historia, som med sitt projekt Banglabarn visar att ingenting är omöjligt och att vi alla kan göra något.


Banglabarn.jpg

Social hållbarhet och CSR – vad är det egentligen?

Social hållbarhet handlar om arbetet för alla människors lika värde, vilket också betyder lika rättigheter. Fokus ligger på hur vi ska få en jämnare fördelning av jordens alla resurser och säkerställa att alla människor har en god levnadsstandard. CSR eller Corporate Social Responsibility handlar om hur vi som företag väljer att ta vårt ansvar och jobba med hållbarhet – både socialt och i miljöfrågor.

Hur ser vi på social hållbarhet och CSR?

På Sigtunahöjden har vi ett väldigt starkt miljöengagemang – vi är Svanenmärkta, palmoljefria och har också våra alldeles egna bikupor för att motverka bidöden och öka pollineringen. Miljön är vår hjärtefråga och grönt vår accentfärg. Men anledningen till vårt engagemang för jordens resurser är de människor och djur som kommer i kläm. För oss är det en självklarhet att göra det vi kan för att framtida och nutid generationer ska ha det så bra som möjligt. Det är en värdering som etsats sig fast i vårt DNA och drivs med stort engagemang av oss alla i företagets olika delar. Få saker gör oss så motiverade och enade som när vi gör skillnad tillsammans.

Vi hittade ett naturligt utlopp för vårt engagemang sommaren 2013 när vi hörde Leo Razzaks sommarprat. Men det var inte historien om hur den stökiga uppväxten vändes till framgång och husköp som inspirerade oss mest. Det var den om hur Leo och pappa Raton bestämde sig för att ge tillbaka till hembyn i Bangladesh. Vi bestämde oss där och då för att följa med dem på resan.

Från Sigtuna till Bhodrakol

Sen 2013 har vi varit Banglabarns samarbetspartner, och de vår hjärteorganisation. Tillsammans har vi byggt upp och startat en diabetesklinik och vårdcentral. Vi har delat ut stipendier till duktiga och fattiga studenter, satt upp en kvällsskola och hjälpt ett flertal fattiga familjetr till självhjälp. Banglabarn har därför blivit ett viktigt skyddsnät i Bhodrakol. Vi är väldigt stolta över allt vi bidragit till, och varje gång Leo eller Raton kommer förbi för att berätta om vad som sker glöder huset av en helt annan typ av energi.

Banglabarns mål är att fortsätta avar ett viktigt skyddsnät för utsatta och fattiga i Bhodrakol. Och med fler organisationer i ryggen är möjligheten att göra skillnad och starta nya projekt mycket större. Om du som läser den här texten jobbar på ett företag utan ett tydligt CSR-initiativ – maila kontakt@banglabarn.se och se hur ni kan bidra. Är du privatperson och vill göra en insats, skänk då en slant till Banglabarn på bankgiro 144-0817. Alla intäkter går oavkortat till Banglabarn och inga administrativa avgifter tas ut.

Här kan du titta på en föreläsning som Leo höll för oss den 12:e maj när vi anordnade Frukostklubben. Har du lite längre tid kan du också lyssna på Leos sommarprat här som fick oss att inte bara tänka utan också börja göra CSR. Har du lite mindre tid har vi också en föreläsning på 23 minuter på vår facebooksida.  

Efter du har lyssnat på programmet och blivit inspirerad är det bara att läsa våra tips för hur du gör ditt CSR-arbete till en aktiv del av företaget, istället för att stanna vid en fin tanke. Sen är du på god väg!

5 tips på hur du får till CSR-arbetet i praktiken 


KATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg