Vi tar tempen på Sofie Lidén inför världsfinalen av Copper Skillet


26 February 2020 | Sigtunahöjden

Sofie Lidén är kock i Restaurang Skog på Sigtunahöjden. I höstas vann hon den europeiska finalen av Copper Skillet, en tävling som anordnas av IACC för kockar inom mötesindustrin. Den 29 juni kommer hon att befinna sig i Dallas för att representera Europa i världsfinalen.

Vi har tagit tempen på Sofie inför den kommande tävlingen. Läs intervjun för att lära känna henne lite bättre och få reda på hur hon förbereder sig inför världsfinalen!

Sofie Lidén Copper Skillet

Sofie tog hem vinsten i europafinalen i Bryssel  och ska nu tävla i världsfinalen i Dallas.

Varför ville du bli kock?

- Jag stod lite i ett vägskäl och var tvungen att lista ut vad jag ville göra. Jag har alltid sagt att jag vill jobba med mat på något vis, så där och då bestämde jag mig för att göra det som kändes rätt i hjärtat, och då utbildade jag mig till kock. Ett yrke som passar mig perfekt eftersom jag får jobba med det jag älskar, får utlopp för min kreativitet samtidigt som det är ett händelserikt yrke.

Vad ser du mest fram emot med världsfinalen?

- Att efter den långa vägen dit få stå i den stora finalen, göra min grej och laga min mat. Det känns otroligt stort. 

Hur är tävlingsnerverna?

- Än så länge känner jag mig lugn. Jag kommer göra min grej, lita på mig själv och presentera en tallrik som är "jag". Då vet jag att jag har gjort mitt yttersta.

 

Läs också: Ung och lovande, snart tävlar Sofie Lidén i internationell kocktävling

 

Vilket land inspirerar dig mest när det kommer till matlagning?

- Oj, vilken svår fråga! Det måste nog bli ett asiatiskt eller sydamerikanskt land. Jag gillar kraftfulla och distinkta smaker som balanserar varandra, något jag tycker att dessa kök är väldigt bra på. 

Din största styrka i köket?

- Min envishet och mina smaklökar. Har jag bestämt mig för att lyckas med något så ser jag till att behärska det och göra det bra. Även om det är något som kräver mycket övning och tid. 

Framtidsdrömmar?

- Att fortsätta inspireras, utmanas och utveckla min matlagning, men även att fortsätta tävla för att det är otroligt roligt.

Sofie Lidén Sigtunahöjden

Sofie är en av två kvinnor som tagit sig hela vägen till världsfinalen av Copper Skillet.

Hur förbereder du dig inför världsfinalen?

- Mentalt förbereder jag mig genom att behålla lugnet och inte övertänka eller överanalysera. Utöver det håller jag extra koll på timingen i min matlagning. Jag undersöker vilka råvaror som är i säsong i Texas för att få ett hum om vad jag kan tänkas möta på råvarubordet. 

Några tips på lättlagade rätter om man har ont om tid?

- Pasta och pastasås är något som jag ofta drar ihop om tiden är knapp. Det går att variera i oändlighet, och beroende på vad man har hemma kan det bli olika pastasåser varje gång. Det är en perfekt rätt för att använda de där grönsakerna som blivit över i veckan eller som ligger och snart blir dåliga i kylskåpet.

Vart får du inspiration ifrån?

- Oj, överallt egentligen. Allt från sociala medier och restaurangbesök till de gånger vi har tid att strosa i affärer eller när jag stöter på en, för mig, ny råvara eller produkt.

Vad äter du helst en lördagskväll?

- Något som är lagat med gott om tid och kärlek. En lyxigare variant på tacos, någon fiskrätt eller en riktigt god pizza.

 

Vi kommer att följa världsfinalen med spänning och uppdatera direkt från tävlingen på IACC:s Facebooksida – kika in där den om ni vill veta hur det går för Sofie!

P.S Glöm inte att följa Sofie på Instagram där hon delar bitar av sin vardag som kock. 

 KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg