Ung och lovande, snart tävlar Sofie Lidén i internationell kocktävling


25 September 2019 | Sigtunahöjden

Snart är det dags för Restaurang Skogs stjärna Sofie att tävla i europafinalen av IACC:s kocktävling Copper Skillet. Men vem är Sofie och hur ser en ung, lovande kock på framtiden för restaurangbranschen och på matlagning i stort? Läs intervjun för att få svaren!

Kock Restaurang Skog Sigtunahöjden

Vem är Sofie och hur hamnade hon där hon är idag?

Sofie började på en lärarutbildning som hon läste i tre år. När hon till slut tog beslutet att hoppa av, kändes det som en självklarhet att jobba med mat. Hon utbildade sig till kock och visste samtidigt att hon hade hittat rätt. Idag är hon en av nio skickliga kockar i Restaurang Skog.

I köket drivs hon av att utveckla och utmana sig själv, både kreativt och kunskapsmässigt. Det kan handla om att använda en råvara hon aldrig tidigare använt, eller prova på en ny metod. Hon drivs också av att leverera en matupplevelsetill sina gäster och tycker att det roligaste är när man kan skapa ett intresse hos någon eller inspirera någon med det man lagat.

Läs Sofies egna svar på de mer kniviga frågorna om olika generationers syn på matlagning och om framtiden för restaurangbranschen - frågor som inte bara identifierar henne som person utan självklart även i sitt yrke som kock.

 

Du är född på nittiotalet. Upplever du att din generation har en annan syn på matlagning än tidigare generationer?

Oj, vilken svår fråga. Jag tror att intresset för mat och matlagning har vuxit ganska mycket. Men framför allt tror jag att dagens generation är mer medvetna kring vad vi lagar och väljer att äta. Jag tror att vi allt oftare gör medvetna val som påverkar människor, djur och natur positivt.

 

Läs också: Så gör Louise konferensmaten hållbar

 

4. Vilket uppgift bör mat och matlagning ha i samhället och vad har vi för skyldigheter gentemot oss själva och vår planet när vi konsumerar och producerar mat?

Mat och matlagning för mig handlar om att människor möts, inspireras och upplever saker tillsammans. Jag anser att vi har stora skyldigheter att skapa mat och måltider som är hållbara för både människan, djuren och naturen. Vi måste välja råvaror med omsorg. Ekologiska, närproducerade och närodlade råvaror måste bli en självklarhet!

 

5. Hur tycker du att matlagning ska utvecklas framtiden? 

Jag hoppas att den utvecklas i den riktningen vi är på väg. Att vi väljer råvaror från vårt närområde, att vi blir bättre på att äta säsongsanpassat och att det blir mer naturligt att använda hela råvaran och inte kasta bort till exempel stjälkar och stammar. 

Sofie Restaurang Skog tävlar i Copper Skillet

Sofie har tävlat tidigare i Copper Skillet och i år tog hon äntligen hem den svenska uttagningen med lovord från juryn.

 

  • Det kan kännas som att allt ska gå snabbare idag. Digitaliseringen har gett oss snabbare måltidslösningar där maten kommer till dörren på några minuter samtidigt som snabbmatsrestauranger expanderar. Hur tror du att framtiden ser ut för branschen i stort? Kommer vi fortsätta att gå på restaurang?

    Ja, jag tror att vi kommer fortsätta att gå på restaurang och jag tror att framtiden för branschen är ljus! Att gå ut på restaurang och äta tror jag i stort handlar om att umgås, att koppla av och att inspireras. Och det är något jag tror att vi människor alltid kommer att värdesätta. 

 

Vilka råvaror i säsong är dina favoriter just nu?

Svamp och kål är stora favoriter hos mig på hösten. Det finns många olika sorter som går att använda på många sätt. Och så är det otroligt gott! 

 

Läs också: Här hittar du skogens guld - kantarellerna

 

  • Hur förbereder du dig för att prestera på topp under europafinalen av Copper Skillet?

Jag förbereder mig mycket mentalt, försöker hitta ett lugn och njuta av att det är roligt. Samtidigt går hjärnan såklart på helvarv och så fort inspirationen slår till ser jag till att göra en mental notering. Jag är även extra uppmärksam på hur lång tid olika moment tar, och funderar på hur jag kan effektivisera olika moment! 

Vill du se mer av Sofie och hennes matlagning? Spana in hennes instagram här

 KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg