Sommelieren tipsar: Bästa vinerna till midsommar


21 June 2017 | Petra Andersson

Vår sommelier Evelina Högstedt tipsar om de bästa vinerna till midsommar – både med och utan alkohol. Hon bjuder också på en fin historia från en liten vingård i Pyrenéerna som vågade tänka nytt.

Matovin.jpg

Midsommar står för dörren, och i skrivande stund är det nog många som står och vänder på flaskor på Systemet. Mitt tips är att du spanar efter viner från Domaine de Majas, från Languedoc-Roussillon i Frankrike. De har fantastiskt fina ekologiska viner som är fruktiga, smakrika och med bra koncentration – vilket gäller både för röda, vita och roséviner. Och just rosén borde stå framme på bolagens hyllor.


Hur en liten gård med en stor dröm skapade fantastiskt vin

Domaine de Majas är en liten vingård vid Pyrenéerna i Languedoc-Roussillon, och ägs av Agnès och Alain Carrére. Vinerna från regionen ansågs tidigare vara av sämre kvalitet, tills Gérard Gauby från Domaine Gauby blev något av en pionjär när han bevisade att det gick alldeles utmärkt att tillverka kvalitetsviner. Nyzeeländaren Tom Lubbe kom till Gauby som praktikant, där han sedan förälskade sig i och gifte sig med Gérards dotter. Tillsammans startade de vingården Domain Matassa.

Alain kommer från en vinodlarfamilj från Côtes du Roussillon, precis vid gränsen till Pyrenéerna. Familjen sålde precis som många andra allt sitt vin till varuhusen efter deras bestämda regler som inte lämnade något utrymme för fantasin. Trots avtalet gick både Agnés och Alains passion och ekonomi på knäna. De bestämde sig för att sadla om och börja odla ekologiskt. Tom Lubbe fick snart nys om detta, och beslutade sig för att gå med i projektet. Tillsammans omvandlade de gårdens 30 hektar till ekologiska odlingar och tog bort all jäst, manipulation och svavel som använts till varuhusens produktioner. Kvar blev fantastiska ekologiska viner, gjorda på över 50 år gamla vinstockar med katalanska druvor.

Fest06SH-1

Och alkoholfria viner då?

Alkoholfritt kan vara en djungel, men lyckligtvis kommer det hela tiden allt bättre alternativ. Röda viner är speciellt svåra, och därför rekommenderar vi istället Roomi som är en svensktillverkad och ekologisk must på svartvinbär och aronia. Den har en betydligt djupare arom än de destillerade alternativen.

När de kommer till vita viner är Torres Santa Dignas Sauvignon Blanc bland de bästa. Den har en fruktig smak med bra balans som ger ett friskt och fräscht intryck. Bland roséerna är Richard Juhlins rosébubbel en favorit. Den drar åt det lite torrare hållet med bra balans och frisk syra, med inslag av fräscha och lite sötare frukter i form av grapefrukt och smultron.

Vi hoppas att du får en bra midsommar, och att Evelinas tips kommer väl till pass!KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg