Sommelieren tipsar – höstens bästa vin och öl


18 September 2018 | Sigtunahöjden
 
Frisk höstluft, färgsprakande träd och mysiga kvällar under filten med tända ljus. Smaklökarna suktar mer efter varma grytor och fyllig smaker. Vi tipsar om de bästa dryckerna, både med och utan alkohol, för att matcha de mustiga och runda smakerna.
 
Restaurang i Sigtuna bästa vinet höst


Matcha den mustiga maten med mustig dryck
Under hösten gäller det att ta vara på allt gott som skogen erbjuder. Det är mycket svamp, rotfrukter och kål. Även jakten är i full gång och därför står också viltkött på agendan. När vi väljer dryck till säsongens mat föredrar vi ett lite kraftigare vin med mycket smak och gärna en del bärighet. Rött vin och mustiga öler är helt rätt så här års.

Rött vin till grytor, vitt vin till gräddiga soppor
Till höstens alla grytor är det självklara valet ett fylligt rött vin. Druvorna får gärna ha vuxit varmt eftersom det bidrar till en koncentration som gör vinet fylligt. Châteauneuf-du-Pape i Provence, Frankrike, levererar riktigt goda viner med en fyllighet utöver det vanliga. Deras viner består ofta av många olika druvsorter så det faller sig naturligt att de har mycket smak. De gör sig riktigt bra till en ”skogens guldgryta” med höstens härliga råvaror med eller utan viltkött.

Suktar smaklökarna efter en lättare rätt kan en krämig kronärtskockssoppa vara ett alternativ. Då passar ett friskt vitt vin bra. Vinet ska ha mycket syra som skär genom gräddigheten och piggar upp rätten, men även lite varm fruktighet. Vinho Verde är ett ungt lätt vin från en region med samma namn i Portugal som passar perfekt. Vinho Verde betyder bokstavligt ”grönt vin” på portugisiska, men brukar översättas som ”ungt vin”. Distriktet gör ett fantastiskt vin på druvan Alvarinho som heter Alvarinho Contacto.

Öl – med alkohol eller alkoholfritt
Öl som passar bra till höstens mustiga och fylliga mat har vi en uppsjö att välja mellan idag. IPA och ale är väldigt hett och alla ölälskare har, om inte en favoritöl, ett favoritbryggeri. För att nämna några är det danska bryggeriet Mikkeller och det svenska Sigtuna Brygghus otroligt duktiga.

Goda alkoholfria drycker finns det också många att välja mellan idag, och ölerna levererar bästa kvaliteten. Störtebeker gör en brödig och något fruktig ekologisk alkoholfri öl som passar till höstmaten. Även Mariestads Alkoholfri har en riktigt bra smak som är något fylligare än Störtebeker.

Smaklig höst!KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg