Svart, rött, grönt, oolong eller vitt - välj rätt te Afternoon tea


28 September 2017 | Hanna Gråd
Svart, rött, grönt, oolong, vitt… Te kommer i flera olika smaker och färger, men visste du att allt ”riktigt” te kommer från samma planta ursprungligen? Vi reder ut hur det hänger ihop och tipsar om vilken sorts te som passar till vad. Restaurang Skog bjussar också på sitt recept på scones som vi serverar på vårt Afternoon tea.

sigtunahojden_25.jpg 


Vad är skillnaden mellan grönt, svart, oolong och vitt te?

Plantan som te produceras av kallas för tebuske, och heter Camellia sinensis på latin. Av den busken görs de ”riktiga” tesorterna, alltså grönt, svart, oolong och vitt te. Doften, smaken och färgen varierar beroende på vilket land och vilken region plantan växer i. Även vilket år och årstid spelar in och påverkar teets karaktär. Sist påverkar även skördnings- och tillverkningsmetoden.

Det som avgör om det blir ett grönt, svart eller oolong-te beror på hur bladen är processade. Svart te blir svart eftersom bladen tillåts oxidera fullt ut. När tebladen kommer i kontakt med syre omvandlas de till den svarta färgen som vi är vana att se dem. Därefter hettas bladen upp och torkas. Grönt te utsätts tvärtemot för syre så kort tid som möjligt. Istället hettas bladen snabbt upp för att torkas och behålla sin gröna färg. Den korta oxideringstiden gör det gröna teet lättare i smak och ljusare i färg jämfört med svart te. Oolong-te ligger någonstans mellan grönt och svart te på skalan över hur mycket det oxideras. Vissa oolong-teer liknar gröna, medan andra är mer oxiderade och har större likhet med svart te. Oolong-te beskrivs ofta ha en blommig smak.

Vitt te skiljer sig en del från de andra tesorterna. Det kommer nämligen från tebuskens knoppar. Eftersom det då skördas tidigt på säsongen har buskarna ännu inte hunnit utveckla något färgpigment, därav den vita färgen. De vita knopparna oxideras inte, utan torkas försiktigt för att bevara alla näringsämnen. Smaken är mild och söt.

Rött te då, vad är det?

Rooibos-te, även kallat rött te i västvärlden, är inget ”riktigt” te, även om vi pratar om det på samma sätt som vi gör om grönt och svart te. Rött te görs inte på bladen från tebusken utan av Rooibosbusken, Aspalathus linearis. Rooibos-te är egentligen mer korrekt sagt ett örtte. Det innehåller inget koffein jämfört med riktigt te och kan därför drickas på kvällen utan någon uppiggande effekt.

Det vi i den västerländska kulturen kallar för svart te är i Kina känt som ”rött te”, efter färgen på det faktiskt drickfärdiga teet. Så beställer du ”rött te” i Kina i hopp om att få rooibos-te blir du besviken eftersom du blir serverad vad vi kallar svart te. Och beställer du svart te i tron om att få vad vi kallar svart te får du istället ett från början grönt te men som senare i tillverkningsprocessen även fermenterats. Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun när det gäller rött, rooibos och svart te i olika delar av världen. 

Vilket te ska du välja till Afternoon tea?

För att förstå vilket te som passar till vad är det bra att ha koll på hur de olika tesorterna och teblandningarna hänger ihop. Tesorter är ett visst te som har fått sin karaktär utifrån de faktorer som nämndes här ovan. Exempel på tesorter är Assam, Keemun, Ceylon och Darjeeling. Tesorterna används i olika teblandningar. Teblandningen Earl Grey görs till exempel oftast av Keemun eller Ceylon, medan Irish breakfast oftast görs av Assam.

Eftersom de olika tesorterna har olika karaktär gifter de sig med olika smaker, och generellt passar kraftigare tesorter bra ihop med kraftigare mat, och lättare teer med lättare mat. Söta och gräsiga gröna teer funkar därför bäst med sallader, fisk och skaldjur. Kraftigare svarta tesorter passar bra med kraftigare mat så som kött och kryddstark mat. Oolong-te är en mångsidig tesort och passar till det mesta, till exempel desserter och mörk choklad. Även vitt te är ett säkert kort som fungerar till det mesta. Risken är istället att maten tar över så att du inte känner någon smak på teet. En rekommendation är därför att kombinera vitt te med lätta och milda maträtter. 

Vi har alltid te tillgängligt för våra besökare, oavsett om det är för pausen, frukosten eller Afternoon tea. Därför har vi ett stort utbud av tesorter och teblandningar, alla Fairtrade-märkta och producerade under bra förhållanden. På vårt Afternoon tea får teet sällskap av nybakade scones med marmelad och curd, snittar och sötsaker. Passa på att testa olika teblandningar till de olika smakerna. Läs mer om vårt Afternoon tea här.

Suktar du efter scones redan nu? Ladda ner vårt recept och baka hemma!

Recept Scones till Afternoon TeaKATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg