Tio tips: Aktiviteter att göra på sportlovet i och omkring Sigtuna


20 February 2019 | Sigtunahöjden
Sportlovet står runt hörnet i Sigtuna och oavsett om isen håller eller inte i år bjuder staden på massvis av aktiviteter. Vi har sammanställt både lugna och fartfyllda aktiviteter både för dig och dina vänner eller för hela familjen.

vinter-sigtunahojden

 

#1. Cykla i Sigtuna

Eftersom det inte verkar som om snön kommer stanna över lovet ser vi ingen anledning att behålla cykeln i vinterförvaring. Sigtuna har en mängd olika cykelvägar och du kan hämta en karta med vägarna markerade på i närmsta bibliotek, i turistbyrån i Sigtuna stad, på fritidscentra eller i kommunhusets reception. Så damma av cykeln, pumpa däcken och ge dig ut och känn vinden vina mot kinderna!

#2. Shopping

Om du inte vill vara så aktiv kan du ta en shoppingtur längs med Stora gatan och gå in i alla de där butikerna du funderat länge på att besöka. Några butiker som ligger oss varmt om hjärtat är Knocks med sitt fokus på hållbarhet, Ombonat med ett stort utbud av mode och inredning och 20 kvm med trendigt och snyggt mode. Avsluta shoppingturen med ett biobesök i Gröna Ladan.

#3. Sigtuna Museum

Mitt i den historiska kärnan av Sigtuna Stad ligger Sigtuna museum. Museet har en av Sveriges viktigaste samlingar av arkeologiskt material från sen vikingatid och tidig medeltid. Under sportlovet har muséet valt att fokusera på spel och spelhistoria. Vad spelade man för 1000 år sedan och hur går vikingaspelet Hnefatafl till? 

Lördagen den 23 februari anordnar muséet en Familjedag. Där kan du spela brädspel och lära dig om brädspelets historia. Dessutom får du chansen att skapa egna spel i studion samtidigt som det bjuds på fika. Kan du inte komma på lördagen kommer du att kunna få prova på att skapa egna spel tillsammans med en kulturpedagog den 28 februari & fredag 1 mars. Entrén är gratis. Läs mer här.

#4. Promenad

Ta tillfället att turista i Sigtuna. Promenera kring kyrkoruiner, runstenar och Mariakyrkan och få en riktig boost med historiekunskaper i Sveriges första stad.

Tillåter vädret, passa på att ta långpromenader längs Mälaren. Ta med sittunderlag och termos med kaffe eller varm choklad och pausa i solen. Under vinterhalvåret är det viktigt att vistas ute i solen för att fylla på depåerna med d-vitamin.

#5. Dagsutflykt till Uppsala

Packa ryggsäcken med varma kläder och nödproviant och åk på utflykt till Uppsala. Drygt en halvtimme bort finns en uppsjö av aktiviteter du kanske inte tänkt på finns så nära.

I Uppsala kan du, förutom att slå dig ned på ett café och observera alla studenter som blivit utan sportlov, besöka Uppsala domkyrka. Kyrkan är nordens största katedral och har cirka en halv miljon besökare varje år. För att fortsätta på Pelle Svanslös- temat är lekparken med samma namn helt klart värt ett besök. För de lite äldre eller de som inte är så leksugna är Uppsala Slott med sin historiska arkitektur ett perfekt ställe att besöka om du besöker staden för en dag eftersom utsikten över Uppsala och domkyrkan är oslagbar.

#6. Fika

Ta en traditionell fika på något av Sigtunas mysiga caféer. Vi kan tipsa om Tant Brun och RC Chocolat. RC Chocolat fick förra året utnämningen årets café i White Guides årliga caféguide! Senaste tillskottet Sigtuna Creperie är såklart också värt ett besök!

vinterfikaTant Brun_blogg.jpg
Foto: Linus Hallberg


#7. Utflykt till Stenladan i Stening Slottsby

Besök Steninge Slottsby och traska runt i den gamla stenladan. Där hittar du inrednings-, jakt- och trädgårdsbutiker och avslutningsvis en mysig restaurang med ett stort utbud. 

#8. Rida islandshäst

Rid islandshäst vid Wenngarns slott. Det spelar ingen roll om du är van ryttare eller nybörjare, rutten anpassas så att den passar alla.

#8. Sigtunas nya konsthall

I förra veckan slog portarna upp till den nya konsthallen som huserar i den gamla simhallen i Valsta. Konsthallen är en satsning av Sigtuna Museum & Art som återanvänt simhallens utrymmen för att visa konst. Den första utställningen är en grupputställning av videoverk som beskriver berättelser, minnen och föremål om simhallens egna historia. Det finns även möjligheten att själv vara med och berätta om sin egna historia med simhallen.

Nästa utställning planeras öppna i månadsskiftet mellan april och maj. Sigtunahöjden, tillsammans med flera andra hotell- och konferensanläggningar har en betydande del i utställningen. Detta kommer ni definitivt att få se och läsa mer av!

#10. Njut av dagspa, lunch, middag eller frukost på Sigtunahöjden

Kom till oss och bubbla i våra jacuzzis utomhus. Vi har även bastu, träningsrum och relaxavdelning. Passa på att boka en behandling för total återhämtning.

Läs mer, se spamenyn och boka här.

Vår hållbara satsning Restaurang Skog håller även öppet för besökare under lovet. Där kan du avnjuta en generös frukostbuffé eller lunchbuffé i samband med vinterpromenaden. På vardagskvällarna (med undantag för fredagar), håller vi öppet för en kulinarisk trerättersmiddag.

Läs mer och boka bord här.

sigtunahojden_16.jpgKATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg