Tio tips: Aktiviteter att göra på sportlovet i och omkring Sigtuna


07 February 2020 | Sigtunahöjden
Sportlovet står runt hörnet i Sigtuna och även fast varken is eller snö finns i sikte bjuder staden på massvis av spännande aktiviteter. Vi har sammanställt både lugna och fartfyllda aktiviteter både för dig, dig och dina vänner och för hela familjen.

Sportlovstips Sigtuna

#1. Cykelutflykt i Sigtuna

Eftersom snön inte verkar vilja visa sig till lovet ser vi ingen anledning att behålla cykeln i vinterförvaring. Sigtuna har en mängd olika cykelvägar och du kan hämta en karta med vägarna markerade på i närmsta bibliotek, i turistbyrån i Sigtuna stad eller i kommunhusets reception. Så damma av cykeln, pumpa däcken och ge dig ut och känn vinden vina mot kinderna!

#2. Shopping och bio

Om du inte vill vara så aktiv kan du ta en shoppingtur längs med Stora gatan och gå in i alla de där butikerna du funderat länge på att besöka. En butik som ligger oss varmt om hjärtat är Ombonat med ett stort utbud av mode och inredning. Avsluta shoppingturen med ett biobesök i Gröna Ladan.

#3. Sportlovsaktiviteter på Sigtuna Museum 

Mitt i den historiska kärnan av Sigtuna Stad ligger Sigtuna museum. Museet har en av Sveriges viktigaste samlingar av arkeologiskt material från sen vikingatid och tidig medeltid. Under sportlovet har de valt att fokusera på teater. Vill du tillverka egna teaterkostymer av återbrukskläder, prova på teatersminkning eller skapa teaterdockor och kulisser? Under veckan bjuder museet in till ett flertal olika pysselstunder för barn och familjer, med fri entré. Läs mer här.

#4. Långpromenad

Ta tillfället att turista i Sigtuna. Promenera kring kyrkoruiner, runstenar och Mariakyrkan och få en riktig boost med historiekunskaper i Sveriges första stad.

Tillåter vädret, passa på att ta långpromenader längs Mälaren. Ta med sittunderlag och termos med kaffe eller varm choklad och pausa i solen. Under vinterhalvåret är det viktigt att vistas ute i solen för att fylla på depåerna med d-vitamin.

#5. Dagsutflykt till Uppsala eller Stockholm

Uppsala

Packa ryggsäcken med varma kläder och nödproviant och åk på utflykt till Uppsala eller Stockholm. Drygt en halvtimme bort finns en uppsjö av aktiviteter du kanske inte tänkt på finns så nära.

I Uppsala kan du, förutom att slå dig ned på ett mysigt café tillsammans med alla flitiga studenter, besöka Uppsala domkyrka. Kyrkan är nordens största katedral och har nästan en halv miljon besökare varje år. För att fortsätta på Pelle Svanslös- temat är lekparken med samma namn helt klart värt ett besök. För de lite äldre eller de som inte är så leksugna är Uppsala Slott med sin historiska arkitektur ett perfekt ställe att besöka om du besöker staden för en dag. Utsikten över Uppsala och domkyrkan är oslagbar från slottet!

Stockholm

I huvudstaden händer en hel del under lovet med aktiviteter för hela familjen, så hoppa på pendeln och var framme på nolltid. Under veckan kommer det att ordnas allt från karnevaler till öppna ateljéer och cirkusskolor för barn. Visit Stockholm har samlat alla tips här.

#6. Fika

Ta en traditionell fika på något av Sigtunas mysiga caféer. Vi kan tipsa om Tant Brun, ett klassiskt café som är belägen i en av de äldsta husen i Sigtuna. Ett annat tips är RC Chocolat  som tidigare vunnit årets café i White Guides årliga caféguide. 

kaffe


#7. Utflykt till Stenladan i Stening Slottsby

Besök Steninge Slottsby och traska runt i den gamla stenladan. Där hittar du utförsäljningar på inrednings-, jakt- och trädgårdsbutiker och avslutningsvis en mysig restaurang med ett stort utbud. 

#8. Rid islandshäst

Rid islandshäst vid Wenngarns slott. Det spelar ingen roll om du är van ryttare eller nybörjare, rutten anpassas så att den passar alla.

#8. Besök Valsta Museum & Art - Sigtunas nya konsthall

Förra året slog portarna upp till den nya konsthallen som huserar i den gamla simhallen i Valsta. Konsthallen är en satsning av Sigtuna Museum & Art som återanvänt simhallens utrymmen för att visa konst. Nu i januari invigdes utställningen Fira demokratin!, en turnerande utställning som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Läs mer om de aktuella utställningarna i konsthallen här.

#10. Njut av dagspa, övernattning och semmelbuffé på Sigtunahöjden

Sigtunahöjden håller öppet för besökare som vill lyxa till det lite extra under lovet. Bland annat serveras vår omtyckte semmelbuffé på självaste semmeldagen den 25/2. Läs mer och boka semmelbuffén här.

Erbjudande: Under sportlovet är du välkommen på frukost och dagspa med tid för att koppla av i jacuzzin, bastun och relaxen till det reducerade priset 290kr (ord. pris 470kr). Erbjudandet gäller mellan måndag och fredag. Boka genom att maila till info@sigtunahojden.se.

Semmelbuffe i Restaurang SkogKATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg