Tio tips: Aktiviteter att göra på sportlovet i och omkring Sigtuna


01 January 2022 | Sigtunahöjden
Sportlovet står runt hörnet i Sigtuna och i år bjuds det på både snö och is. Oavsett om du är en vintersportare eller inte bjuder staden på många olika aktiviteter. Vi har sammanställt både lugna och fartfyllda aktiviteter för dig, dina vänner och hela familjen. 

Sigtuna Garnsviken

#1 Skridskoåkning på Mälaren 

Längs med hela strandpromenaden i centrala Sigtuna ansluter Mälaren och du kan enkelt ta dig ut på skridskor på Sigtunafjärden. Det finns bänkar och soffor för picknick och där du kan spänna på skridskorna och ge dig ut på plogade banor. Om du vill prova på långfärdsskridskor finns det att hyra i sportaffären på Stora gatan. Kolla gärna in Sigtuna kommun och Destination Sigtunas hemsidor för mer info.

#2. Shopping och bio

Missa inte en shoppingtur längs med Stora gatan och gå in i charmiga butiker och caféer som ligger på rad. En butik som ligger oss varmt om hjärtat är Augusta Janssons godisbutik, där du får ett enormt utbud av hemlagat godis, men även god choklad och annat som passar perfekt efter utevistelse. Om du tänker på Pippis godisaffär så får du en känsla av vad som väntar. Avsluta shoppingturen med ett biobesök i Gröna Ladan.

#3. Sportlovsaktiviteter på Sigtuna Museum 

Mitt i den historiska kärnan av Sigtuna stad ligger Sigtuna museum & art. Museet har en av Sveriges viktigaste samlingar av arkeologiskt material från sen vikingatid och tidig medeltid. Under sportlovet kan man skapa serier om vänskap tillsammans med konstnären Elisabeth Bucht, fredag 4 mars 2022 kl. 12-16. Sigtuna museum & art sportlovsutbud: Läs mer här. 

#4. Långpromenad

Ta tillfället att turista i Sigtuna och allt finns inom promenadavstånd. Passa på att besöka 1100-tals kyrkoruiner, runstenar och Mariakyrkan, som byggdes på 1200-talet och få en riktig historieboost i Sveriges första stad. Strandpromenaden sträcker sig längs Mälaren. Ta med sittunderlag och termos med kaffe eller varm choklad och pausa i solen. Under vinterhalvåret är det viktigt att vistas ute i solen för att fylla på depåerna med d-vitamin.

#5. Dagsutflykt till Uppsala eller Stockholm

Uppsala

Packa ryggsäcken med varma kläder, nödproviant och åk på utflykt till Uppsala eller Stockholm. Drygt en halvtimme bort finns en uppsjö av aktiviteter du kanske inte tänkt på finns så nära.

I Uppsala kan du besöka ett mysigt café tillsammans med flitiga studenter och kanske besöka Uppsala domkyrka. Kyrkan är Nordens största katedral och har nästan en halv miljon besökare varje år. För att fortsätta på Pelle Svanslös- temat är lekparken med samma namn helt klart värt ett besök. För de lite äldre eller de som inte är så leksugna är Uppsala Slott med sin historiska arkitektur ett perfekt ställe att besöka om du besöker staden för en dag. Utsikten över Uppsala och domkyrkan är oslagbar från slottet! 

Stockholm

I huvudstaden händer en hel del under lovet med aktiviteter för hela familjen, så hoppa på pendeln och var framme på nolltid. Under veckan kommer det att ordnas allt från karnevaler till öppna ateljéer och cirkusskolor för barn. Visit Stockholm har samlat alla tips här.

#6. Fika i Sigtuna

Ta en fika på något av Sigtunas mysiga caféer. Här finns ett brett utbud av traditionellt och nytt tänk kring fikabröd. Vi kan tipsa om Tant Brun, ett klassiskt café som är belägen i ett av de äldsta husen i Sigtuna. Ett annat tips är RC Chocolat som vunnit årets café i White Guide flera gånger.

kaffe


#7. Utflykt till Stenladan i Stening Slottsby

Besök Steninge Slottsby och vandra runt i omgivningarna. Det är här Carola har sina berömda julkonserter och det fantastiska Steninge slott ligger. Slottet har kopplingar till den spännande historien kring Axel von Fersen. I Stenladan finns inrednings- och trädgårdsbutik och en mysig restaurang med ett stort utbud.

#8. Skidåkning

I Sigtuna finns det goda möjligheter att åka på längden och tvären. Det finns fina elljusspår och Stockholms läns minsta slalombacke! Det går även att åka längd på Sigtunas golfbana intill Garnsviken när det finns tillräckligt med snö. Läs mer om skidåkning i Sigtuna.

Under vintern 2021-22 har också ett konstskidspår anlagts i Skånela, strax söder om Sigtuna. Mer info 

#9. Wenngarns slott

Norr om Sigtuna ligger Wenngarns slott och en hantverksby, där du kan besöka ljusstöperiet, Sigtuna stearinljusfabrik, First Gin, ett gindestilleri där man även kan boka in sig på en provning. Naturligtvis finns det en restaurang med ett digert utbud av fika och goda lunchrätter i en av våra utomhus.

#10. Njut av dagspa, övernattning och semmelbuffé på Sigtunahöjden

Sigtunahöjden håller öppet för besökare som vill lyxa till det lite extra under lovet. Bland annat serveras vår omtyckta semmelbuffé på självaste semmeldagen den 1 mars 2022. Läs mer om våra semlor och boka semmelbuffén här. Smält semlan i en av våra jacuzzis som står utomhus med härlig utsikt över skog och natur. 

Semmelbuffe i Restaurang SkogKATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg