Vi har tidigare tipsat om vart du kan hitta skogens guld, men vad ska du tillaga av de svampar du lyckas få tag i? En sak som är säker är att det finns många fler smakkombinationer att upptäcka än den traditionella kantarelltoasten. Här tipsar Restaurang Skog om roliga och ibland oväntade smaker som passar bra ihop med kantareller.
1. Äpple
Äpplets söta och syrliga smak lyfter fram kantarellens milda och nötiga karaktär. Passar bra att ha i wraps och crêpes.
2. Balsamico
Inte alla sorters syror passar till kantareller, men just balsamico kontrasterar kantarellens runda smak fint. Gör en balsamicobaserad sås med honung och stek kantarellerna i smör. Fungerar till både fläskfilé så väl som till oumph.
3. Kål och getost
Alla olika sorters kål fungerar bra med kantareller. Gör en god pasta eller pizza med till exempel svartkål och getost. Toppa med rostade pinjenötter så har du en lyxig fredagsmiddag fixad!
4. Västerbottenost
Sältan i västerbottenost passar utmärkt tillsammans med kantareller. Till kräftskivan kan du därför testa att ha i kantareller i västerbottenpajen - en succé.
5. Vitlök
En klassiker som är värd att nämna. Förhöjer smakupplevelsen och bidrar med det lilla extra till många kantarellrätter.
6. Enbär
God krydda som skapar en smakupplevelse utöver det vanliga. Passar bra i grytor, och gärna till vilt, som älg.
Recept: Restaurang Skogs kantarelltapenade
Ingredienser:
- En vitlök
- Smör att steka i
- En kruka persilja
- En bit parmesanost
- En citron
- Salt
Stek kantareller hårt med vitlök och smör. Tillsätt hackad persilja, riven parmesanost, citronzest och en nypa salt. Mixa lätt och förvara i kylskåp.
Blanda med grädde och pasta så har du en gourmetmiddag färdig på nolltid. Fungerar också bra som den är till bröd eller i sallader.
Smaklig måltid!