Världsfinalen av Copper Skillet står runt hörnet!


03 April 2019 | Sigtunahöjden

köksmästare niclas jansson sigtunahöjden vann copper skillet

 
Förra oktober vann Niclas Jansson den europeiska tävlingen Copper Skillet för kockar inom mötesindustrin. Han har nu gjort ett avtryck och får representera Sverige i världsfinalen nästa vecka, den 11 april i Toronto, Kanada.

Copper Skillet är en tävling för kockar inom den internationella mötesorganisationen IACC. Vinnare i Europafinalen i juniorklassen blev Niclas Jansson som till vardags jobbar tillsammans med Louise Hallquist som köksmästare på Sigtunahöjden Hotell & Konferens. Niclas gick först vidare från uttagningen i Stockholm och fick förmånen att representera Sverige i Portugal. 

Efter att han tagit hem förstaplatsen i Europafinalen har han alltså laddat inför världsfinalen. Bland annat har han medverkat i Årets Möteskock.

Världsfinalen av Copper Skillet går till på samma sätt som uttagningstävlingarna, med undantaget att alla kockar startar samtidigt. 

Innan tävlingen sätter igång på plats får kockarna 15 minuter för att plocka på sig önskvärda råvaror med tillhörande två proteiner. Under hela tävlingen har de tillgång till skafferiet, färska råvaror och mejeriprodukter. Under dessa 15 minuter planerar de även sin maträtt och skriver ner receptet. Därefter har de 30 minuter på sig att tillaga och lägga maträtten. Allt kommer att tillagas på två gasolplattor. 

Niclas vinnarrätt förra gången var smörstekt soya- och citronrimmad havsabborre. Den serverades med stekt zucchini, zucchini marinerad i citron, karamelliserad endivesallad och en smörsås gjord på rostad tomat, chorizo och krasse. Toppad med krispig chorizo och friterad grönkål. Det återstår att se vad han kommer att servera denna gång, men vi är säkra på att det blir någonting som både kännetecknar honom som kock, och någonting som imponerar på juryn.

I den internationella finalen i Toronto nästa vecka tävlar nu de vinnande kockarna från de övriga världsdelarna inom IACC; America och Asia-Pacific. 

- Det känns otroligt privilegierat att få representera Europa och sätta Sverige och Sigtunahöjden på kartan i en internationell tävling. Att åka till Toronto blir ett minne för livet och jag ser verkligen framemot att tävla igen den 11 april, säger Niclas och fortsätter; målet med tävlingen är ju såklart att vinna och jag har en bra känsla inför uppgiften. Det var ett tag sedan en representant från Sverige vann världsfinalen så nu är det väl dags att vi tar hem det här.”

Niclas representerar Europa tillsammans med ännu en kock från trakterna, Emil Jonsson från Steningevik. Emil tävlade i seniorklassen i Lissabon och kom tvåa men på grund av avhopp från förstapristagaren, Storbritannien, fick han hoppa in som ersättare till finalen. 

Vi kommer att följa tävlingen med en enorm spänning. Kika in på våra IACC:s sida på Facebook vid tävlingsstart 17.30, vi kommer nämligen livesända delar av tävlingen!

 KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg