7 enkla tips för klimatsmartare påskmat!


21 March 2018 | Sigtunahöjden

Nu är det äntligen dags för årets största mathelg och att duka upp den underbara påskmaten på buffén. Här guidar vi dig en riktigt god och hållbar påsk.

1. Fyll påskägget med riktigt schysst godis

Ingen påsk utan ett riktigt stort och välfyllt påskägg tycker de flesta. Och självklart ska det kännas helt ok att frossa i godis på påskafton. Men se till att godiset innehåller rätt ingredienser och är av riktigt bra kvalitet. Fyll ditt och barnens ägg med ekologiskt och helst även rättvisemärkt godis. Så mycket schysstare, på alla sätt!

påskägg
Under påskveckan ökar godiskonsumtionen i Sverige med 500 procent och svenskarna sätter i sig nära 13 400 ton. Tänk om alla dessa godsaker varit ekologiska och rättvisemärkta?

2. Satsa mer på grönt och vegetariskt

Ett enkelt sätt att göra påskbuffén mer hållbar är att bestämma sig för att göra den mer grön och vegetarisk. Börja söka efter bra vego-recept på nätet och bläddra i kokböcker för att inspireras. Fråga runt bland vänner efter deras gröna favoriter och försök att byta ut en del av köttet mot vegetariska alternativ. Ställ en stor fräsch sallad mitt på buffébordet och satsa på grönsaker och rotfrukter som sparris, bakade jordärtskockor, potatis och grönkål på buffén. Laga en grönsakspaj med ricotta och timjan eller sväng ihop en härlig frittata med zucchini. Och voilà, så har du en buffé som får både miljön och gästerna att må så mycket bättre.

3. Använd tallriksknepet

Man äter med ögat och en härlig påskbuffé framkallar lätt känslan av att vilja äta mycket mer än vad man egentligen orkar få i sig. På Sigtunahöjden använder vi därför lite mindre tallrikar till buffén. Detta lilla enkla knep hjälper oss att minska matsvinnet och får våra gäster att ta lagom stora portioner. Bättre att ta om flera gånger än att behöva slänga massa härlig mat i soptunnan, eller hur?

4. Tänk äggologiskt

Under påsken frossar svenskarna i ägg. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi i genomsnitt 4,1 kokta ägg per person under påskhelgen, vilket är dubbelt så många som en vanlig helg. Konsumtionen når sin topp på påskafton, då man beräknar att det gå åt sex miljoner ägg i timmen. Välj alltid ekologiska ägg från frigående höns som fötts upp på ekologiskt foder. På så sätt slipper du att medverka till en äggproduktion där hönsen aldrig får se dagens ljus och dessutom föds upp på besprutad soja från odlingar i Brasilien. Dessa sojaodlingar är huvudorsaken till skövlingen av regnskog i Amazonas och leder till svåra miljö- och hälsoproblem.

ägg
Ekologiska ägg från Rosa Skattlådan.

5. Låt fler fiskar simma vidare

Fisk är alltid väldigt populärt på påskbordet. Men här gäller det att ha koll på vad du ska servera om du vill tänka hållbart. Sill är till exempel ett bra val för dig som vill spara på havets resurser. Den har mest ätit plankton, innehåller inte höga halter gift och fiskas skonsamt utan stora bifångster. Vill du njuta av lax, så är det miljömärkt odlad lax som gäller. Enligt Naturskyddsföreningen är även nordhavsräkor, rom och kaviar som miljömärkts med MSC, ACS och KRAV bra val på påskbordet. Genom att välja miljöcertifierade fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar.

6. Planera dina inköp!

Inför en stor mathelg som påsk är det lätt att handla för mycket. Gå igenom kyl och skafferi innan du går till affären, så att du inte köper hem det du redan har hemma i skåpen. Tänk igenom vilka ingredienser du behöver och skriv ordentliga listor, så slipper du åka flera gånger och sparar både tid och pengar. Dessutom mår miljön väldigt bra av att du bara tar bilen och storhandlar en gång.

 

Rekommenderad läsning: Så styr du upp årets påskbuffé

 

7. Ta tillvara på resterna

Efter en stor påskbuffé finns det ofta risk att det blir en hel del mat över. Gör gärna en plockmåltid av många små rester från buffén eller varför inte en matig omelett. Mycket av maten kan också frysas in och bli perfekta matlådor när jobbet och skolan drar i gång igen efter påskledigheten. Många rester kan bli grunden till en helt ny måltid och spara dig både tid och pengar. Tänk kreativt och minimera svinnet!

Ladda ner vårt recept på gubbröra med en twist, med matjessill och kaviar!

 gubbröra med matjessill och kaviar



KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg