Bästa utflykterna i Sigtuna: guide till Sveriges första stad


26 June 2024 | Sigtunahöjden

Lotta Boman är inte bara VD på Sigtunahöjden, utan har också varit Sigtunabo i 30 år, jobbat på Destination Sigtuna och gett guidade turer. I det här inlägget delar hon med sig av sina bästa Sigtunatips.

stora gatan i sigtuna
Foto: Destination Sigtuna/Linus Hallgren.

Sigtuna är både Sveriges första stad och mötesplats, och har fortsatt vara det självklara mötesvalet sedan staden grundades runt år 980. Sigtuna är unikt eftersom stadsplaneringen varit densamma sen medeltiden. Även om olika hus och byggnader bytts ut under tidens gång slingrar sig Stora Gatan fortfarande fram på exakt samma ställe som när staden grundades.

Trots att staden är liten och pittoresk har den tydlig internationell prägel, endast 15 minuter från Arlanda och resten av världen. Sigtuna är också Sveriges fjärde största hotelldestination, med snart 1 miljon hotellnätter. Sigtuna är också ett perfekt utflyktsmål med många sevärdheter och över 1000 år långa historia. Här kommer mina bästa tips på saker att göra i Sigtuna i sommar:

1. Fika på Tant Bruns Kaffestuga

Tant Brun är ett av Sveriges äldsta caféer och håller till i några av Sigtunas äldsta trähus, som tros härstamma från 1600-talet. Här finns inga raka linjer, utan det är mest snett och vint och lågt i tak – vilket också bidrar till Tant Bruns oemotståndliga charm. Fikat är hembakt och de har tidigare vunnit Årets semla. Kaffestugan finns också listad i White Guide och erbjuder en upplevelse för såväl syn som smak.


2. Guidad visning i och omkring Sigtuna

Lär dig mer om Sigtuna och plocka russinen ur kakan från stadens tusenåriga historia. Destination Sigtuna tillsammans med Sigtuna Museum anordnar en rad olika guidade turer i och omkring staden. Är du kanske nyfiken på Arlanda flygsamlingar eller Rosersbergs slott? Det finns en guidad tur för alla. Läs mer här.


3. Strosa längs med  Stora gatan

Ett besök till Sigtuna kan nästan inte räknas om du inte flanerat en stund längs Stora gatan, som också är stadens största sevärdhet. Längs med den medeltida gatan finns fortfarande spår av handelsstaden i form av ett flertal mysiga butiker.

4.  Idyllisk utflykt jäms med strandpromenaden

Strandpromenaden är det som idag är kvar efter Erik Segersälls ursprungliga hamn. Det var närheten till vattnet som också är anledningen till att staden grundades just här. Idag består strandpromenaden av en 5 km lång promenad med en stor del trädäck. Den tar dig förbi den idag betydligt mindre båthamnen, ett flertal caféer för glasstopp längs vägen. Där kan du också ta ett dopp vid Sjudargårdsbadet innan du beger dig tillbaka in mot staden igen.


5. Titta på Sveriges äldsta kyrkoruiner

Sigtuna var redan från början en kristen stad – och var också den första kristna staden i Sverige. Därför byggdes ett flertal kyrkor och kloster, vilka sedan övergavs under 1500-talet i samband med reformationen. Än idag finns flera ruiner kvar, och de största är S:t Lars, S:t Per och S:t Olof.


6. Gå på runstensjakt i Sveriges första stad

Sigtuna är världens runstenstätaste stad och har ett 20-tal runstenar. Runstenarna hade sin storhetstid runt 1000-talet – samma tid som Sigtuna grundades. Även om runstenar restes under vikingatiden, som vi ofta kopplar samma med Asatron, är de flesta budskapen kristna. Ofta avslutas ristningen med ”Gud hjälpe hans ande”.

7. Ta båten till Skokloster

Skokloster byggdes mitt under den blomstrande stormaktstiden och anses idag vara ett av Europas främsta barockslott. Strömma kör i sommar båtturer mellan Sigtuna och Skokloster slott, onsdag till fredag klockan  söndag klockan 12.15, fram till 11 augusti. Läs mer här.


8. Steninge Slott med café och trädgårdsmästeri

Steninge Slott byggdes av Carl Gyllenstierna, och sägs vara en gåva till älskarinnan och änkedrottningen Hedvig Eleonora. Eftersom hovet var inblandat användes de bästa hantverkarna, och slottet ritades av Nicodemus Tessin som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm. Vid Steninge kan du besöka Steninge slottsby och Stenladan där du hittar fantastiskt vackra plantor, träd och arrangemang. Där kan du också äta lunch eller fika hembakat bröd.KATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg