Hållbara möten – så stärker du ditt gröna varumärke


15 June 2017 | Petra Andersson

Klimathotet med ökade utsläpp och växthuseffekt är ingen nyhet. Framtiden och ett icke-hållbart företagande är helt enkelt inte kompatibla. Hållbarhet som kvalitetsfaktor blir allt viktigare, och skärskådas därför hårdare. Det räcker inte längre med att försöka; det som igår var ett felsteg med goda intentioner blir imorgon skandal. Hållbarhet måste finns inpräntat i företagets DNA - och det inkluderar även vart du väljer att mötas och konferera.

hallbar.jpg

Svanen guidar dig till hållbara möten

Det absolut enklaste sättet att säkerställa att dina möten är hållbara är att välja en miljömärkt mötesplats. Svanenmärkningen är en tydlig och lättigenkännlig symbol som garanterar att anläggningen är eko-reko. Märkningen finns på ett flertal olika tjänster och anläggningar, och du kan enkelt hitta ett grönt alternativ utifrån dina behov – oavsett om du ska flytta onsdagsmötet till ett café, äta lunch med en kund eller hitta konferensanläggningen för nästa kickoff. I Svanens register kan du själv söka efter just den typ av mötesplats du är ute efter. Är du intresserad av en specifik anläggning kan du också kolla upp den i registret.


Kunden har alltid rätt

Servicemantrat håller än: det är du som är kund och det är anläggningens uppgift att möta dina behov. Var därför inte rädd för att ställa frågor och krav när det kommer till hållbarhet. Finns det ekologisk mjölk till kaffet? Kan ni göra middagen vegetarisk? En bra anläggning kommer snabbt själv med alternativ och förslag för hur du får ett hållbart möte – vilket också är en garanti för ett genuint miljöengagemang.


Miljösnällt dit och hem

Transporter och koldioxidutsläpp är en ökänd miljöbov. Därför är det viktigt att kontrollera att det går att ta sig dit på ett miljösnällt sätt. Kan ni gå tillsammans eller går det att åka kollektivt? Om du vill hålla ett möte på exempelvis ett hotell eller konferensanläggning kan det också vara en bra idé att fråga om de kan erbjuda eltaxi. Kanske kan de också ge dig förslag på bussbolag som går på el eller biogas om ni är flera som ska mötas eller konferera?


Så ger ny teknik hållbara möten

Papper är också en miljötjuv, speciellt om det bleks med starka kemikalier. Ny teknik kan göra att pappersmängden minskar väsentligt – tänk bara på hur mycket mindre papper vi använder sen vi började föra anteckningar i iPads och datorer. Fråga därför alltid om anläggningen har några smarta digitala lösningar, som interaktiva projektorer som sparar era whiteboardanteckningar i pdf-format. Det kan också vara en bra idé att påminna dina kollegor och mötespartners en extra gång om att anteckningarna under mötet ska föras elektroniskt. Det allra bästa är om ni tillsammans utser en protokollansvarig – då behöver ni inte ladda utrustningen med onödig ström.


Vill du läsa mer om hållbara möten?
Här har vi sammanställt 10 snabba frågor att grilla mötesanläggningar med!

10 snabba frågor för hållbara möten
KATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg