Hållbara möten: Vad innebär en Svanenmärkning?


29 June 2017 | Petra Andersson

I vårt förra hållbarhetsinlägg var första rådet att boka en Svanenmärktanläggning för att enkelt säkra att du stödjer och samarbetar med företag som är lika gröna som du. Det gör också att du stärker ditt gröna varumärke. Men vad innebär Svanenmärkningen egentligen? Det går vår miljöexpert Hanna igenom i det här blogginlägget!


Utsikt.jpg


Krav för hållbarhet

När du anlitar en Svanenmärkt hotell- och konferensanläggning vet du att den grundligt kontrollerats i samband med certifieringen för att garantera att alla bitar finns på plats. För att bli Svanenmärkt måste anläggningen uppnå Svanens obligatoriska kriterier. Anläggningarna får också poäng för åtgärder som inte är obligatoriska, som kallas poängkrav. Endast företag och anläggningar som uppnår samtliga 39 obligatoriska krav och minst 31 av de 88 poängkraven godkänns. Kraven gäller alltifrån gränsvärden för energi, vatten och avfall till andel miljömärkta kemikalier och förbrukningsartiklar.


Så arbetar Svanenmärkta anläggningar

Vi som arbetar inom hotell, restaurang och konferens ska uppfylla kriterierna för grupp 055. Varje typ av verksamhet har sina egna krav. I hotell- och restaurangbranschen betyder Svanenmärkningen att vi använder oss av miljövänlig städning i dagliga utrymmen utan massa kemikalier. På Sigtunahöjden använder vi bara vatten och trasor för att torka av bord, stolar, skåp och liknande dammtorkning. Det är snällt både mot miljön, hud och lungor. Allt papper vi använder är också miljömärkt, i enlighet med Svanens krav. För att minska pappersmängden har vi också riktiga handdukar på toaletterna och smarta projektorer i konferenslokalerna.


Mat och miljö för hållbara möten

Många av kraven rör även mat och livsmedel. En Svanenmärkt restaurang får exempelvis inte servera rödlistade arter eller miljöbovar som scampi eller genmodifierade grönsaker. Restaurangen ska också kunna erbjuda vegetariska alternativ – och får också poäng för köttfria dagar, ekologiska livsmedel och närproducerade råvaror. Alla restauranger måste ha minst 5% ekologiska råvaror, och får poäng för högre andelar. Här lyckas vi placera oss i toppen med mer än 35% ekologiska varor. Ett annat krav är att samtliga som arbetar i köket och restaurangen ska kunna svara på var din fisk eller kött kommer ifrån. Fråga gärna nästa gång när du äter på en Svanenmärkt restaurang! Vi lägger mycket tid och vikt vid vårt hållbarhetsarbete, och blir därför glada när våra gäster visar intresse. Det motiverar oss också till att vara ännu mer på tårna och kämpa hårdare för att vi tillsammans ska skapa en hållbar framtid.

Vad mer kan du göra för att förbättar miljön? Klicka på länken och läs våra tips!

6 saker du kan göra för miljönKATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg