Påsken är åter här! Ägghalvor, lax, sparris och påsktårta tänker många. Men hur får man ihop allt? Vår köksmästare Louise Hallquist delar med sig av hur hon och hennes familj brukar fira påsk. Du kan också ladda ner hennes mumsiga recept på gubbröra som blev en stående rätt på släktens rullande påskbuffé.
Läs också: Sommelieren tipsar - dryck till påskmaten
Köp ekologiska ägg från frigående höns till påskmaten, våra kommer från Rosa Skattlådan.
Med många olika rätter och många magar att mätta till påskmiddagen krävs lite planering. Vår köksmästare Louise tycker helt klart att knytkalas är det bästa upplägget.
- I min släkt utgår vi från en grundbuffé som är samma varje år, och så bidrar alla med något. För att få det att gå ihop brukar vi prata ihop oss i förväg så att det inte blir dubbletter av något.
Rekommenderad läsning: 7 enkla tips för klimatsmartare påskmat
Grundbuffén består av sånt som förväntas finnas på påskbordet: fisk, lamm, sill, sparris, lite goda och något nybakt bröd. Brödet brukar Louise stå för, oftast blir det kavring eller focaccia.
För att få in förnyelse i påskmaten har de även bestämt att alla tar med sig något man inte förväntar sig.
- Utöver grundbuffén försöker vi tänka utanför ramarna. Ett år tog jag med currykyckling, något som inte alls förväntas finnas till påsken. Men det blev jätteuppskattat! En gång gjorde jag också en liten twist på den klassiska gubbröran, med matjessill och kaviar (ladda ner receptet här). Den blev så uppskattad att den numera är en stående rätt på grundbuffén!
Att skapa variation på påskbordet genom att göra olika varianter på klassiska rätter är ett utmärkt sätt. Det krävs ingen jättestor insats, men det blir ett spännande inslag. Till exempel kan man tillsätta espresso eller choklad i hovmästarsåsen, eller testa en ny smaksättning på sillen.
Ladda ner Louises recept på gubbröra med matjessill och kaviar.