Påsken står runt hörnet och det är dags att planera pyntet, pysslet och maten till denna mysiga högtid. Här tipsar vi om hur du kan färga äggen med det du redan har hemma, hur du pyntar miljösmart och hur du lagar den godaste salladen till påskbuffén.
Påsken, likt andra högtider som innebär konsumtion, innebär ofta onödiga plastartiklar, pynt och mat som transporterats lång väg eller odlats med miljöfarliga kemikalier. Det här är dock något som lätt kan bytas ut till mer klimatsmarta alternativ, som du dessutom kan ordna hemma. Ta tillfället i akt och gör förberedelserna till en mysig aktivitet med familjen eller vännerna!
Ekologiska ägg från frigående höns till påsken är så mycket godare! Våra fina ägg kommer från Rosa Skattlådan.
1. Färga ägg naturligt
Vill du färga ägg, men har inte lust att få i dig massa onödiga kemikalier från diverse färger från hobbyaffären? Att färga ägg går att göra helt naturligt, dessutom är det busenkelt! Det enda du behöver är ingredienser från skafferi och kylskåp.
Här har vi använt oss av gurkmeja för en klar gul färg, svenska frysta blåbär för den blå och för de mer naturliga nyanserna har vi använt lökskal från gul lök och kaffe.
Du behöver:
- Ekologiska ägg
- Ättika eller vitvinsvinäger
- Grönsaker, så som gul och röd lök, gurkmeja, blåbär och kaffe eller kaffesump. Andra möjligheter är rödkål eller andra bär, till exempel hallon. Nästan bara fantasin sätter gränserna.
Gör så här:
- Koka äggen som vanligt men addera gurkmeja och lökskal samt lite ättika/vinäger i de olika kastrullerna. Ättikan eller vinägern gör att färgen fastnar bättre.
- Ingredienser som kaffe och blåbär kan du tillsätta till de färdigkokta äggen. Låt de då bara kallna tillsammans och de får en fin färg. Låt äggen ligga längre för en intensivare nyans!
- Prova att experimentera med och blanda de olika färgerna! Gul och blå, ja det blir ju grönt!
- Det går även att tejpa mönster på äggen. Gör ett fint mönster och ta sedan bort tejpen när du är nöjd med nyansen.
Resultatet blir vackra ägg i färger som går att variera nästintill in i det oändliga. Prova du med!
Tips: Färgerna som blir över i kastrullerna är perfekta vattenfärger för barnen att måla med!
2. Håll dekorationen klassisk och tidlös - skippa plastpynt och fjädrar.
När det gäller påskpynt är ett säkert stilknep att hålla pyntet stilrent och tidlöst. En enkel kvist, kanske videung, björkris eller en vårig variant som börjat få gröna knoppar? Kvistarna är vackra i sig och kan göra mycket för ett rum. Ett alternativ är att titta runt i secondhandbutiker, de brukar vara fyllda av påskpynt så här års! Ta tillvara på någonting som kan återbrukas och på så sätt kan du vara både ekonomisk och en miljövän.
Pysseltips: Så frön i äggskal
Under påsken brukar vi äta en hel del ägg i Sverige. Ta tillvara på kartongerna som blir kvar innan de åker iväg till återvinningen! Äggkartonger fungerar nämligen fint för att så frön eller små plantor i. Behåll äggskalen som "kruka", så rinner inte vattnet ut. Avgränsningarna i kartongerna gör att det blir enkelt att odla flera sorters frön på samma gång.
Rekommenderad läsning: 7 enkla tips för klimatsmartare påskmat
3. Laga hållbar påskmat tillsammans
Maten är en viktig del av påsken - se därför till att göra den hållbar. Restaurang Skogs vill därför tipsa om en vårig och fräsch sallad till påskbordet, som lätt kan göras klimatsmart eftersom råvarorna kan varieras beroende på säsong. Inspireras av recept på sallad med chevré och grillad sparris nedan.
Restaurang Skogs vårsallad - recept för ca 10 personer
- 50g ekologisk Chevrèost
- 200g plockade mixade örter
- 1 knippe grillad sparris
- 3 små knippen morötter
- Ca 10 sockerärtor
- 5 rädisor
- 1 picklad rödlök (Busenkelt att göra själv! Skär ner löken i finskurna båtar och koka en lag på 3 msk vatten, 2 msk socker och 1 msk ättika. Låt sedan stå och dra. Den picklade löken klarar sig i flera månader och ger en fantastiskt fin färg till vilken maträtt som helst.)
Citronette
- 1 dl olja (gärna kallpressad rapsolja)
- 1/2 dl citronjuice
- salt och peppar
Gör så här:
Skär grönsakerna i lagom stora bitar och blanda med örterna. Grilla sparrisen om vädret tillåter, annars går det lika bra att steka den på spisen några minuter. Blanda ihop. Riv sedan chevré och strö över grönsakerna. Toppa med citronette och rostade solrosfrön precis innan servering. Duka fram på påskbordet och njut!
En vårig sallad är lätt att göra ekologisk och bryter av den annars tyngre maten på påskbuffen.
Glad hållbar påsk önskar Sigtunahöjden!
Bonustips: Ladda ner Restaurang Skogs mumsiga recept på gubbröra, ett måste till påskbordet.