Plocka ätliga växter i naturen - så gör Restaurang Skog


25 May 2020 | Sigtunahöjden

De svenska skogarna erbjuder ett stort skafferi av ätliga växter. Här berättar vi om några av dem samtidigt som vi delar med oss av enkla recept direkt från Restaurang Skog.

_DSC0505

Restaurang Skogs syrensaft har kommit att bli en storfavorit på fikabuffén.

Att laga mat av ätliga växter eller "foraging" som fenomenet kommit att kallas internationellt, är inte bara på tapeten inom den moderna gastronomin. Det är även något av det mest näringsrika och klimatsmarta du kan äta. Mat som är lagad med växter är ofta extra vacker att se på och kommer garanterat imponera på dina gäster.

Att samla vilda växter till mat är också ett fantastiskt sätt att uppleva och ta vara på naturen, så ta på dig dina bästa promenadskor och ge dig ut på en skogstur i sommar.

 

1. Gran

Bakgrund & kännetecken: Granen är Sveriges allra vanligaste träd. Faktum är att den användes redan av stenåldersmänniskan och har sedan dess använts som medicin, rengöring, i mat och som virke. Granen är inte bara tacksamt lätt att hitta utan innehåller även en stor dos C-vitamin.

I köket: På våren kan du plocka in de spröda skotten och på vintern är barren godast. Gran är gott att äta som de är, i exempelvis såser och sallader men kan även användas till desserter eller som krydda i exempelvis must. En enkel dressing får du genom att mixa granskott med olja och salt. 

skott

  1. Under maj och juni kan du skörda granskott. Kom bara ihåg att det inte är tillåtet att bryta av grenar - leta istället efter nedfallna grenar på marken under trädet.
  2.  
  3.  

2. Hägg

Bakgrund & kännetecken: Ni kanske har hört uttrycket “mellan hägg och syren”? Förr i tiden var nämligen häggens blomning ett tydligt tecken på att våren kulminerade och då säsongen visade sin allra bästa sida. Våren sades sedan sluta med att syrenen blommade. Nu är uttrycket en allmän beteckning för den härliga försommaren. 

Blommorna luktar starkt men gott och och går väldigt enkelt att skörda i stora mängder eftersom de växer väldigt tätt.

I köket: Det är inte bara häggblomman vi kan plocka in till köket, i augusti brukar häggbären mogna - mörka små stenfrukter som smakar både strävt och sött. Både blommorna och bären kan användas för att koka saft, göra vin eller smaksätta alkohol och vinäger.

Blommorna går även att pickla eller använda som dekoration på exempelvis tårtor eller plockmat.

hägg_marmelad

  1. Här har vi kokat en marmelad och lagt på fröknäcke för att sedan toppa med häggblomman.

 

3. En

Bakgrund & kännetecken: Enen är vanlig i hela landet, men den är också fridlyst. Den växer i skogarna men även på bland annat steniga backar och berg. Bären är söta, beska och syrliga medan barren smakar citrus och grönt. 

Det tar hela tre år för bären att bli helt mogna. Det första året är de gröna, andra året är de blå och sista året svarta.

I köket: Skörda bären genom att lägga exempelvis tidningar under och sedan ruska om grenarna försiktigt, så att bären faller ner. Barren kan du plocka året om. Eftersom enen är fridlyst behöver du vara noga med att inte bryta av grenar eller liknande.

Enbär passar utmärkt till inläggningen eller som krydda till mustigare grytor, svamp och vilt. Bäret gör sig även bra som dryck. Koka en egen enbärssaft eller för den mer ambitiösa, en egen gin.

Tips: Stöt bären med mortel för att få ut mer smak. 

enbär_skog

  1. Enbär är ett litet bär med många egenskaper. Använd till saft eller som krydda  i mustiga grytor. 
  2.  
  3. Läs också: Sommerlieren tipsar - här är de bästa vinerna till grillat

  4.  
    1. 4.  Viol

Bakgrund och kännetecken: I Sverige har vi flertalet olika arter av Viol, både vilda och odlade. Styvmorsviol och Luktviol växer i södra och mellersta Sverige medan fjällviolen trivs i de nordligare delarna av landet. Trots att de inte ger så mycket smak har de många hälsofördelar eftersom de innehåller både C-vitamin och tanniner. Historiskt har violen odlats för läkande egenskaper och bland annat använts mot hosta. Du kan skörda och äta hela blomman. 

I köket: Av viol kan du bland annat göra ett svalkande violvatten, tillsätt blommor och en enkel sockerlag i lika delar vatten och du har ett vackert violvatten att servera till maten eller fikat. 

violvatten_ätliga_växter

Ställ fram violvatten till dina gäster. Det rosaskimrande vattnet är både ljuvligt att titta på och att dricka.

Mer om ätliga växter kan du läsa om i Lisen Sundgrens kokböcker Vildvuxet - mat och huskurer från naturen och Äta vilda växter.

 

Vill du imponera på gästerna i sommar med en hemgjord pesto? Kanske på landstället där nässlorna växer tätt? Här nedan bjuder vi på ett recept skapad av Restaurang Skogs köksmästare Louise.

 

New call-to-action

 


 



Prenumerera på våra inlägg