Plocka ätliga växter i naturen - så gör Restaurang Skog


19 June 2019 | Sigtunahöjden

De svenska skogarna erbjuder ett stort skafferi. Vi pratar inte bara om skogens guld - kantarellerna, vi pratar om ätliga växter. Här berättar vi om några av dem samtidigt som vi delar med oss av enkla recept direkt från Restaurang Skog.

Lisen Sundgren, känd matprofil och kokboksförfattare ger både experttips och sin syn på ätliga växter i Vildvuxet - mat och huskurer från naturen. I förorden till boken skriver hon:

"Nu har vi chansen att en gång för alla ta vara på naturens resurser utan att utplåna, som vi har gjort med så mycket annat"

Ätliga växter eller "foraging" som det kallas internationellt, är inte bara på tapeten inom den moderna gastronomin. De är även något av det mest näringsrika och klimatsmarta du kan äta. Dessutom är de vackra att se på och kommer garanterat att imponera på dina gäster. Att samla vilda växter till mat är också ett fantastiskt sätt att uppleva och ta vara på naturen, så ta på dig dina bästa promenadskor och ge dig ut på en tur i skogen!

 

1. Hägg

Ni kanske har hört uttrycket “mellan hägg och syren”?

Förr i tiden var nämligen häggens blomning ett tydligt tecken på att våren kulminerade och då säsongen visade sin allra bästa sida. Våren sades sedan sluta med att syrenen blommade. Nu är uttrycket en allmän beteckning för den härliga försommaren. 

Blommorna luktar starkt men gott och och går väldigt enkelt att skörda i stora mängder eftersom de växer väldigt tätt.

Det är inte bara häggblomman vi kan plocka in till köket, i augusti brukar häggbären mogna - mörka små stenfrukter som smakar både strävt och sött. Både blommorna och bären kan användas för att koka saft, göra vin eller smaksätta alkohol och vinäger.

Blommorna går även att pickla eller använda som dekoration på exempelvis tårtor eller plockmat.

hägg_marmelad

  1. Här har vi kokat en marmelad och lagt på fröknäcke för att sedan toppa med häggblomman.

 

2. En

Enen är vanlig i hela landet, men den är också fridlyst. Den växer i skogarna men även på bland annat steniga backar och berg. Bären är söta, beska och syrliga medan barren smakar citrus och grönt. 

Skörda bären genom att lägga exempelvis tidningar under och sedan ruska om grenarna försiktigt, så att bären faller ner. Barren kan du plocka året om. Enen är fridlyst, så var bara noga med att inte bryta av grenar eller liknande.

Enbär passar utmärkt till inläggningen eller som krydda till mustigare grytor, svamp och vilt. Bäret gör sig även bra som dryck. Koka en egen enbärssaft eller för den mer ambitiösa, en egen gin.

Visste du att det tar hela tre år för bären att bli helt mogna? Det första året är de gröna, andra året är de blå och sista året svarta.

Tips: Stöt bären med mortel för att få ut mer smak. 

enbär_skog

  1. Enbär är ett litet bär med många egenskaper. Använd till saft eller som krydda  i mustiga grytor. 
  2. Läs också: Sommerlieren tipsar - här är de bästa vinerna till grillat

  3.  
    1. 3.  Viol

I Sverige har vi flertalet olika arter av Viol, både vilda och odlade. Styvmorsviol och Luktviol växer i södra och mellersta Sverige medan fjällviolen trivs i de nordligare delarna av landet. Trots att de inte ger så mycket smak har de många hälsofördelar eftersom de innehåller både C-vitamin och tanniner. Historiskt har violen odlats för läkande egenskaper och bland annat använts mot hosta. Du kan skörda och äta hela blomman. 

Av viol kan du bland annat göra ett svalkande violvatten, tillsätt blommor och en enkel sockerlag i lika delar vatten och du har ett vackert violvatten att servera till maten eller fikat. 

violvatten_ätliga_växter

Ställ fram violvatten till dina gäster. Det rosaskimrande vattnet är både ljuvligt att titta på och att dricka.

Vill du imponera på gästerna i sommar, kanske på landstället där nässlorna växer tätt? Här bjuder vi på ett recept på nässelpesto, skapad av Restaurang Skogs köksmästare Louise.

Nässelpesto Restaurang Skog

 


 Prenumerera på våra inlägg