Sommelieren tipsar – dryck till påskmaten


19 March 2018 | Sigtunahöjden

Mat som ofta serveras på påskbuffén är sill, lax och lamm, men även sparris och söta desserter och godis. Med den här stora variationen i smaker spänner dryckesalternativen över hela smak- och färgregistret. Vår sommelier och restaurangchef Anders Nilsson tipsar om hur du ska tänka för en lyckad påskmiddag!

Tips på hur du styr upp påskbuffén hittar du här.

sommelier_anders.jpg
Vår sommelier och restaurangchef Anders Nilsson berättar om viner.

Öl och snaps till sill

Bästa drycken till sill är utan tvekan öl och snaps.
- Till sillen rekommenderar jag en god snaps, t.ex. Lysholm Linie eller den klassiska OP Andersson. Den bästa ölen till sill är en ljus lager med medelstor beska. Beskheten tar nämligen ner sältan i maten något.

Vitt vin till lax

Till laxen fungerar vitt vin allra bäst, men sedan krävs det lite eftertanke för att få till en bra kombination. Vilket sätt du tillagar laxen på styr ditt val av dryck.
- Är laxen gravad passar ett friskt, halvtorrt vitt vin jättebra. Men till den rökta/grillade laxen behövs ett lite kraftigare vitt vin, gärna en fatlagrad Chardonnay. Tänk också igenom vad som serveras till laxen. Serveras den tillsammans med någon form av syra, t.ex. citron eller en sås med syra i behöver vi ett vin med medelhög till hög syra. Syran i vinet möter upp smaken, annars kommer vinet upplevas lite ”platt”.

påskdukning.jpg
En enkel påskdukning med färgglada servetter som går i samma ton som tuppen.

Rött vin till lamm

För att matcha lammets kraftiga smaker behövs ett rött, lite kraftigare vin. Oavsett om du är försiktig med kryddningen eller tycker om stora smaker så bör vinet vara smakrikt med tydlig strävhet.
- Kraftiga Syrah- eller Nebbiolo-viner tycker jag fortfarande är bland det bästa man kan dricka till lamm. Prova gärna också en bättre Crozes-Hermitage från Rhône-dalen, eller en Barolo från Piemonte – det är fantastiskt goda viner. Dessa viner har bra tanniner (strävhet) som möter det röda/ej genomstekta köttet. Om strävheten saknas i vinet kommer det upplevas aningen platt och tråkigt.

vinflaskor.jpg
Viner som passar till lamm.

Sparris – ofta styr tillbehören

- Till sparris rekommenderar jag nästan alltid en riesling. Prova en riesling med lite restsötma i, antingen en tysk, österrikisk eller fransk. Även tyska pinot gris-viner (grauburgunder) passar utmärkt till sparris. I de vinerna är det en bra syra som tar ner den beska smaken i maten och vice versa. Men tänk på att det oftast är tillbehören till sparrisen som styr vinvalet.

Sött vitt vin till sötsaker och ostar

En bra riktlinje när det gäller dryck till sötsaker och ost är att vinet ska ha liknande smak som det vi äter. Generellt kan man också säga att viner med ljusgula färger passar till det söta på bordet.
- Ett fransk Sauternes-vin är ett underbart sött vin som passar bra till marsipan, ljus choklad, jordgubbar och den underbara grönmögelosten. Till den mörkaste chokladen behöver vi tänka lite annorlunda. Den behöver matchas med något lite kraftigare, både i smak och sötma, t.ex. Moscatel de Setúbal.

Kom ihåg att dessertvinet alltid måste vara sötare än desserten, annars kommer det tyvärr inte smaka så mycket.

Läs mer: 7 enkla tips för klimatsmartare påskmat!KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg