Semester på hemmaplan? Vi tipsar om våra bästa smultronställen i Sigtuna


21 June 2021 | Sigtunahöjden

Ska du som många andra semestra på hemmaplan i sommar? Sigtuna, som ligger på perfekt avstånd från Stockholm, Uppsala och Västerås, bjuder på en rik historia, mängder av utflyktsplatser och flera vackra trädgårdar. Vi har sammanställt våra favoritplatser för dig som vill besöka Sigtuna över dagen eller för dig som är nyfiken på att hitta nya favoriter i din egen stad.

1. Promenera längs strandpromenaden och stanna för minigolf, glass och bad

hamnen_sigtuna

Strosa längst strandpromenaden, spana på båtar i hamnen och stanna för glass vid Våfflan eller på nyöppnade Sigtuna Gelato på Stora Gatan. Damma av era golfkunskaper och utmana familjen eller vännerna på en minigolfmatch vid Äventyrsgolfen. Vill ni svalka er i Mälaren är det bara att stanna vid någon av badbryggorna längst promenaden eller promenera bort till stranden vid Sjudargårdsbadet.

 

2. Örtagården vid Mariakyrkan

örtagården

Hitta hit: Olofsgatan 2, 193 32 Sigtuna

Precis intill Stora Gatan på gräsplanen intill Mariakyrkan ligger örtagården som en gömd pärla. Örtagården vill påminna oss om den kunskap som dominikanermunkarna från södra Europa tog med sig till Sigtuna när de byggde Mariakyrkan med tillhörande kloster. Med sina kunskaper om jordbruk och odling från klosterträdgårdarna odlades kryddor och växter för medicinskt bruk. Örtagården drivs idag av den lokala föreningen Örtagårdens vänner, som inspireras av de tidigare odlarna.

För den historieintresserade: Väster om Mariakyrkan och örtagården ligger St. Olofs kyrkoruin, som under 2000-talet har varit av intresse för vetenskapliga utgrävningar på grund av dess annorlunda arkitektur. Kyrkan är från medeltiden (1100-talet) och tros vara en av de äldsta stenkyrkorna i Sverige.

 

  • 3. Stora Gatan

 • sommar_storagatan
 • Stora gatans utbud av butiker, restauranger och caféer i Sigtuna stad håller öppet hela sommaren. Här finns mode, bakverk, godisaffär, delikatesser, nytt och nött. Läs mer.

 •  

4. Drakegårdens bakgård 

drakegården_sigtuna-2

Stadsodlingen i Drakegårdens trädgård är väl värt en omväg när du promenerar ner för Stora Gatan.

Sigtunas turistbyrå håller hus i Drakegården på Stora Gatan. Drakegården är en av de äldsta byggnaderna i Sigtuna och har fått sitt namn av provinsialläkaren Knut Drake af Hagelsrum som tidigare huserade i byggnaden. Har du vägarna förbi turistbyrån tipsar vi om att ta ett varv till bakgården för att spana in den vackra trädgården, en allmän park som förutom en stadsodling med odlingslådor bjuder på en biodling och mysiga picknickytor.

 

 1. Läs också: Sommerlieren tipsar - här är de bästa vinerna till grillat

 2.  
   • 5. Sigtuna Cykelfix butik på Stora Gatan

cykelaffären_sigtuna

Sigtuna har äntligen fått en egen cykelbutik! I den lilla butiken finns allt du kan tänkas behöva till din cykel. Personalen hjälper dig gärna med dina frågor och guidar dig oavsett kunskaper rätt bland tillbehören. Här kan du även såklart lämna din cykel till verkstan för reparation.


6. Ta en tur till vackra Wenngarn och Sigtuna Stearinljus butik

186534338_275608397465367_1687449622711432031_n-1

Ta en tur till vackra Wenngarn. Fika eller luncha på bageriet och kom sen upp på ett besök på loftet. Här får ni uppleva ljustillverkning, fabriksbutik och uteköksbutiken i en och samma lokal. Med totalt 700 kvm med 9 m i takhöjd blir upplevelsen magiskt!
 

Ps. Passa även på att besöka Wenngarn slott och slottspark.

 
  • 7. Picknick och vandring vid Rosersbergs slott

  • Rosersberg ext 1 copy Kungl Hovstaterna foto Raphael Stecksén

  • Foto: Raphael Stecksén för Kungliga hovstallet

  Hitta hit: Se vägbeskrivning här.

 • Ett perfekt utflyktsmål under vår och sommar är Rosersbergs Slott. I parken finns fina promenadstråk och det finns gott om gröna ytor att slå sig ner på för en picknick.

 • Rosersbergsparken passar perfekt för barnfamiljen och bjuder på både hästar, får och getter.
 • Vill du ge dig ut på vandring så kan du härifrån ansluta till Ingegärdsleden och följa den fram till Sigtuna.

 •  

 • 8. Utflykt till Steninge Slottsby

 • cykel_sigtuna

Det är enkelt att ta sig till Steninge från Sigtuna på två hjul.

Hitta hit: Från Sigtuna med cykel: Följ cykelvägen mot Märsta och sväng av mot Steningehöjden.

Från Stockholm eller Uppsala med bil: Läs mer här.

På perfekt avstånd från Sigtuna för en dagsutflykt ligger Steninge Slott och Steninge Slottsby.

Här finns butiker med ett stort utbud för både hem och trädgård men även en trevlig restaurang inramat av slottsmiljön. I Steningeladan hittar du både kläder och en stor dos inspiration till hemmet i from av möbler och inredningsdetaljer. I restaurangen serveras både lunch och fika. Under helgerna serveras en populär brunch.

Bonustips: Missa inte handelsträdgården med tillhörande butik med allt för din trädgård!

 

 • 9. Lunch på Sigtunahöjdens veranda 

sigtuna_sommar

Hitta hit: Hertigvägen 7, Sigtuna

Till fots/på cykel: Följ strandpromenaden från Stora Gatan till Sjudargårdsbadet. Promenera upp mot vägen och följ skyltar mot Sigtunahöjden.

Ps. håll utkik efter aktuella öppettider, du hittar dem här.KATEGORI:
Sigtuna

Prenumerera på våra inlägg