Årets starkaste konferenstrender 2019


21 October 2019 | Sigtunahöjden

Det går trender i allt – inte minst inom möten och konferenser. För att hjälpa dig att hänga med har vi listat några av de starkaste trenderna inom mötesindustrin 2019. Här är tio heta konferenstrender som alla mötesbokare bör hålla koll på just nu!

_DSC0224-1

1. Upplevelsebaserade konferenser står högst upp på konferensbokarnas önskelistor

Att kunna skapa minnesvärda och inkluderande möten står högst upp på många konferensbokares önskelistor just nu. Förväntningarna är höga och många letar efter anläggningar som kan erbjuda innovativa mötesupplevelser med hög effekt. Detta gäller speciellt yngre konferensdeltagare som vill ha interaktiva, upplevelsebaserade och gärna kortare möten där alla deltar aktivt. Konferenser som är upplevelsebaserade är ett av nyckelbegreppen i både IACC:s och Svenska Mötens trendrapporter 2019. 

 

2. Etik och hållbarhet en megatrend

Etik och hållbarhet är en megatrend som kommer ha största prioritet även inom mötesvärlden de kommande åren. Många företag har hållbarhetsarbetet högst upp på agendan och det påverkar även valet av konferensanläggning. De som bokar konferenser är insatta i vilka avtryck möten och evenemang kan ha både miljömässigt och socialt och letar efter lösningar som kan minska denna påverkan. Området matavfall är bara ett exempel där mötesplanerare letar efter förbättringar.

 

3. Vi vill ha en aktiv paus - på en unik plats

Att bryta vardagen, komma bort från bruset och ta en aktiv paus tillsammans är en stark trend i mötesbranschen i dag. Enligt Svenska Mötens trendrapport 2019 ska konferensen helst vara något bortom det vanliga - en annorlunda plats, gärna laddad med storytelling, historia, natur och intressanta nördigheter. Upplevelsens kvalitet är plötsligt viktigare än resmålet och praktiska frågor som restid och bra kommunikationer minskar i betydelse. Det är den unika platsen som skapar det bestående minnet och upplevelsen av konferensen.

Trenden att bryta vardagen och komma bort från bruset för en paus, tillsammans med kollegorna blir allt starkare. 

 

4. Möten som åstadkommer förändring

Många företag åker på konferens för att de vill kunna åstadkomma en förändring av något slag. För att lyckas med detta behöver deltagarna kunna arbeta fokuserat och effektivt i lugn och ro. Konferensen ska ge tydliga resultat. Man är rädd om deltagarnas tid och engagemang och vill inte slarva bort värdefull arbetstid på ”slösmöten”.  Allt fler efterfrågar kvalificerade möten vilket ställer höga krav på kunskapen hos konferensanläggningarna, som behöver vara uppdaterade på de senaste mötesmetoderna. Det finns nya sätt att stärka och engagera personal och arbetsgrupper, som innovationsmöten och relationsskapande möten. Att konferensanläggningarna kan erbjuda rådgivning om detta blir allt viktigare.

 

5. Bärbar och interaktiv teknik kommer stort

Utomlands kan det fortfarande vara lite si och så med tekniken på konferensen, men i Sverige och Norden förväntar sig alla sedan länge felfri teknik utan strul. Att anläggningen kan erbjuda överlägsen wifi ses som en självklarhet - även om den ligger på en avlägsen plats. Den stora trenden inom mötesbranschen går annars mot att utveckla interaktiv teknik som kan öka deltagarnas delaktighet och engagemang under mötet. Bärbar teknologi, som Smart Watches, armband och emblem, öppnar upp för en avancerad datainsamling i realtid och spås snart vara standard på de flesta konferenser. Tekniken kommer fortsätta att utvecklas och ha fortsatt hög prioritet i mötesbranschen framöver.

thumbnail-1

Tack vare den snabba teknikutvecklingen kommer realtidsdata och bärbar teknologi snart vara normen på en konferens.

 

Läs också: Så tar ni mötet från splittrat till totalfokuserat!

 

  • 6. Wellness och Self Care – ett måste för att ta hand om konferensgästerna

Wellness- och selfcare är en annan megatrend som också växer sig allt starkare inom konferensvärlden för varje år som går. Många gäster vill vara aktiva under konferensen och ha tillgång till hälsosam mat, träningsmöjligheter, spa och natur. Det finns en stor längtan ut till naturen, att få komma bort från storstadsstressen, sänka hastigheten i livet, låta hjärtat slå lugnare och låta själen komma i kapp för en stund. Svenska Möten ser en ökad efterfrågan på naturaktiviteter som skogsvandringar, skogsbad och promenadmöten. Intresset för alkoholfria drycker är också en bubblande trend.


Lisen i skogen

Intresset för wellness och selfcare ökar ständigt. Varje del av konferensen behöver ta hänsyn till gästernas hälsa och välbefinnande för att vara framgångsrik idag. Därför ser vi att naturaktiviteter som skogsvandringar, skogsbad och promenadmöten blir allt mer populära.

 

7. Hälsosam mat – för alla

En annan trend som går hand i hand med den starka hälsotrenden är förstås maten på konferensen

Den tid då konferensdeltagarna nöjde sig med fet mat, rött kött och sprit till middag, är ett minne blott. Allt fler vill ha hälsosam och grön mat och fika på konferensen. Människor blir allt mer medvetna om matens inverkan på planeten och intresset för ekologiska och närodlade menyer växer hela tiden. Att kunna erbjuda vällagadevegetariska alternativ och allergianpassade måltider är också närmast ett måste för att kunna överleva som konferensanläggning 2019.

Mat som var en självklarhet på konferensen för bara några år sedan, är helt otänkbar idag. I Restaurang Skog på Sigtunahöjden serveras mat med inspiration från naturen, en trend som även märks av i restaurangvärlden i stort. 

 

8. Flexibel mötesrumsdesign och avslappnad loungemiljö

Ribban för hur man utformar inspirerande konferensrum kommer att läggas ännu högre framöver. Design är viktigt för gästernas helhetsupplevelse och vi kommer att se ett ännu större fokus på stil och inredning. Flera trender som varit reserverade för hemmet kommer att hitta vägen till mötesrummen. Multifunktionella möbler och frodig grönska är exempel på detta. Flexibilitet fortsätter att regera när det gäller design av mötesrum och flexibla sittmöjligheter som passar både inomhus- och utomhusbruk blir standard. Gästernas komfort måste dock alltid vara högsta prioritet, oavsett hur kreativ designen än är. Efterfrågan på informella sittplatser i loungestil kommer att öka. Gästerna vill ha avslappnad atmosfär och föredrar ofta att sitta i en lounge än i ett grupprum – inte bara under pauserna utan även när de arbetar i grupp.

 

9. Allt fler vill ha möten utomhus

Vid det här laget håller nog de flesta av oss med om att vi mår bra av att vara ute i naturen och få så mycket frisk luft som möjligt. Mängder av studier visar att både vår fysiska och psykiska hälsa påverkas positivt av att vara utomhus – och detta tas nu allt mer på allvar även inom mötesindustrin. Att kombinera utomhusmöten med teambuildande aktiviteter är ett säkert recept för att öka både energin och lärandet under mötet. Efterfrågan på inspirerande mötesplatser utomhus kommer därför att öka. Konferensrum med mycket grönska och naturligt ljus kommer vi också att se mycket av framöver. Allt för att få in så mycket natur och utomhuskänsla som möjligt i mötesupplevelsen.

Allt fler vill ha möten utomhus. Och inte konstigt det! Att kombinera utomhusmöten med teambyggande aktiviteter ökar både energin och lärandet under mötet.

 

Källor:

Förutom information från våra mötesexperter på Sigtunahöjden har vi hämtat fakta till artikeln här:

1) International Association of Conference Centres. IACC  är ett världsomspännande nätverk för mötesanläggningar och intressenter inom mötesindustrin. Organisationen har över 300 medlemmar, varav drygt tjugo svenska. Du kan beställa och ladda ner deras trendrapport här: https://www.iacconline.org/iacc-meeting-room-of-the-future

2) Svenska Mötens Trendrapport 2019. Med utgångspunkt i de djupare globala förändringarna identifierar Svenska Möten varje år ett antal färska, snabba och växande trender med stor betydelse för mötesbranschen. Du kan läsa mer om trendrapporten och hur du laddar ner den i sin helhet här: https://www.svenskamoten.se/nyheter/svenska-motens-trendrapport-2019/

 

Psst! Är det dags att börja planera för nästa kick-off i början av året? Läs vår populära kick-off guide med alla tips du behöver för att lyckas! 

 

planera kick-off tips guide

 KATEGORI:
Mötestips

Prenumerera på våra inlägg