Vill ni äta hållbart och klimatsmart på konferensen? Då är ni inte ensamma. Maten står för en stor del av miljöpåverkan under en konferens och allt fler företag börjar fråga efter konferensmat som är vald ur ett både hållbart och klimatsmart perspektiv. Här bjuder vi därför på några enkla tips som kan göra menyn på er nästa konferens så hållbar som möjligt!
1. Välj närproducerad och ekologisk mat under hela konferensen
Ofta äter man både frukost, lunch och middag och däremellan fika på en konferens. Det blir många måltider och därför lönar det sig verkligen att sätta på sig hållbarhetsglasögonen och se över menyn när ni bokar konferensen. Genom att välja en ekologisk meny med närodlade råvaror minskar ni er klimatpåverkan på ett mycket konkret sätt.
Välj en konferensanläggning som använder närproducerade och ekologiska råvaror i säsong i så stor utsträckning som möjligt. Om anläggningen dessutom har egna odlingar och kan plocka grönsaker, granskott, hägg och andra växter runt hörnet är det ännu bättre. Självklart ska också råvaror som mjölk, grädde, ägg, choklad och bananer vara ekologiska och om möjligt även Fairtrade-märkta.
2. Satsa på gröna menyer - gärna helt vegetariska
Vegetariska menyer är mer hållbara eftersom de inte innehåller kött. Produktionen av kött står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Konsumtionen av kött är därför – oavsett var och hur det har producerats – förknippad med stor klimatpåverkan. Väljer ni en konferensanläggning som har ett grönt fokus på menyn och där proteinet inte alltid är huvudråvaran, så minskar alltså er klimatpåverkan.
3. Bjud på ekologisk fika utan palmolja
Fikapausen är ett viktigt inslag på konferensen. När man jobbat hårt i konferensrummet behöver man få umgås över en informell fika en stund. Dessutom är det ofta i de små pauserna som de riktigt stora idéerna kommer flygande.
Välj en konferensanläggning som serverar ekologiskt fikabröd utan palmolja och ekologisk frukt, kaffe och te, så blir fikastunden mer hållbar, men minst lika välgörande och god.
4. Servera vatten och annan dryck i glasflaskor
Gurkvatten, bubbelvatten med mynta, svalkande iste eller varför inte en näringsrik smoothie. Det finns många alternativ till burkläsk på konferensen. Minst lika gott – och dessutom snällare mot miljön!
Undvik dryck på burk! På en konferens kan man lätt göra av med många drickabackar under en dag. Ett enkelt och klimatsmart knep är att istället be konferensanläggningen att servera bubbelvatten i glasflaska under dagen. Det finns också många goda dryckesalternativ till läsk i burk. Be gärna din konferensanläggning att komma med förslag!
Läs också: 10 tips för en mer hållbar konferens
5. Undvik onödligt matsvinn!
Matsvinn är som du säkert redan vet en stor och onödig miljöbov. Produktion av mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker helt i onödan om vi bara slänger bort maten, vilket tyvärr ofta händer under en konferens. Här på Sigtunahöjden skulle vi t.ex. minska matsvinnet med 4 ton per år om alla slängde 3 potatisar mindre (eller motsvarande matmängd).
Om ni bestämmer er för att minska svinnet på er konferens, gör ni alltså en bra insats för miljön. Fråga konferensanläggning om personalen i köket arbetar för att minska onödigt svinn vid matlagningen och serveringen. Kolla också om de använder mindre tallrikar för att undvika onödigt svinn på buffén.
6. Välj buffé som konferenslunch
Många konferensluncher serveras på tallrik. Detta kan ofta leda till svinn, eftersom gästerna inte alltid orkar äta upp allt som lagts på tallriken av personalen i köket. Om ni väljer buffé istället kan deltagarna själva bestämma hur mycket de vill fylla sin tallrik med. Konferensanläggningen bör också se till att grönsakerna kommer först på buffén. Börjar man bulla upp med grönsaker på tallriken så tar man nämligen inte lika mycket animaliskt protein i slutet.
Ladda ner: Stora Kick-off-Guiden
7. Se till att det finns menyer för vegetarianer, veganer och mat-intoleranta
En hållbar meny ska även vara socialt inkluderande. Därför måste det alltid finnas en genomtänkt meny för vegetarianer och veganer samt personer med behov av specialkost, som t.ex. laktos- eller glutenintoleranta under en konferens. Kolla med din konferensanläggning att köket kan erbjuda detta.
Tips! Fråga alla deltagare om de har behov av specialkost redan när du skickar ut inbjudan till konferensen. Om svaret är ja – anmäl specialkost senast 5 dagar innan ankomst, så att anläggningen hinner planera menyn och därmed minska svinn.
8. Säg nej till plast och engångsartiklar
De flesta konferensanläggningar serverar maten på fint porslin. Men det är fortfarande ganska vanligt att man använder mycket onödig plast och engångsmaterial under konferenser. Detta är väldigt onödigt – och samtidigt väldigt enkelt att ändra på!
Se till att anläggningen ni väljer har en utarbetad miljöpolicy kring både plast och engångsartiklar och att de till exempel kan erbjuda Svanenmärkta engångsförpackningar. Vatten på fikan bör serveras i riktiga glas och inte plast. Om ni vill ta med kaffet på en promenad – se till att det finns miljömärkta pappersmuggar för Take Away. På utflykter och aktiviteter ska mat och dryck packas i miljömärkta förpackningar och all onödig plast ska undvikas i möjligaste mån. Ett annat tips för att dra ner på plastkonsumtionen är att tacka nej till plastsugrör. Små, enkla knep som gör stor skillnad!
No straws! Ett plastsugrör tillverkas på 10 minuter, används i 20, men tar upp till 200 år att brytas ner.
Sugen på fler tips?