Cirkulär ekonomi på jobbet – 5 tips för att komma i gång direkt!


28 February 2023 | Sigtunahöjden

Vill du också att ditt företag ska ställa om till en mer cirkulär ekonomi? Här är 5 snabba tips som hjälper dig att komma i gång direkt.

1. Nej till nytt - ja till begagnat!

Cirkulär ekonomi bygger på att återanvända och återvinna produkter, material och resurser så länge som möjligt. Så börja med att se om ni kan använda det ni redan har innan ni köper något nytt. Perfekt för att minska produktionen av nya produkter – samtidigt som ni sparar mycket pengar!

Satsa på begagnat eller återanvänd och renovera så mycket som möjligt. Behöver ni köpa in saker som porslin, inredning eller tekniska hjälpmedel? Varför inte göra en gemensam utflykt tillsammans med kollegor till stans second hand och återbruksbutiker. En aktivitet som både stärker företagets ekonomiska hållbarhet och er som team!

2. Skrota vatten på flaska

Att minska onödig förbrukning av plast är en av det bästa sakerna vi kan göra för miljön. I stället för att köpa in dyrt flaskvatten kan ni installerar fasta vattenstationer på arbetsplatsen.

Bonustips! Köp glas och muggar till vattenstationerna second hand, så håller ni även nere användandet av engångsprodukter.

Vattenstation

3. Hej då till papper

Det är inte bara plastanvändningen som ett företag bör vara uppmärksam på. Papper har också en stor miljöpåverkan och kan bidra till onödig förbrukning. Kolla runt på din arbetsplats och gör en liten pappersinventering. Hur mycket papper använder ni till exempel för anteckningar under möten? Uppmana dig själv och dina kollegor att omfamna digitala lösningar och bestäm er för att spara på skogens resurser under era möten.

Mötestips! Utse en sekreterare som gör digitala anteckningar och delar vidare till övriga mötesdeltagare. På så sätt minskar ni automatiskt användandet av både papper och elektronik, samtidigt som de andra mötesdeltagarna sparar energi.

4. Investera i hållbara arbetskläder

Har dina anställda en arbetsuniform? Ett enkelt knep för att börja tänka mer hållbart och cirkulärt är att köpa era arbetskläder av ett företag som har hållbarhet i fokus och som skapar kläderna under goda villkor. Ni kanske till och med kan hitta någon sömmerska eller skräddare som kan sy era kläder av återvunna material och designa dem helt efter era egna önskemål?

5. Inspireras av andra!

Knowledge is power! Cirkulär ekonomi handlar mycket om att samverka och inspireras av andra. Fortsätt att vara nyfiken och våga utvecklas, prova och tänka nytt. Sök upp företag som jobbar med cirkulär ekonomi och låt dig inspireras. Gör de något som du kan applicera i din verksamhet? Ta kontakt med föreläsare eller personer som inspirerar dig och be dem hålla en föreläsning för ditt företag. Dela med dig av din kunskap till kollegor och våga vara den interna rösten för hållbarhet på ditt företag!

Vill du läsa mer? Kolla in: "Cirkulär ekonomi - allt ditt företag behöver veta 2023"

Vill ni komma igång med cirkulär ekonomi inom företaget? Boka Lotta Bomans inspirerande föreläsning!KATEGORI:
Mötestips, Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg