Efter vinsten i Toronto - Niclas ser tillbaka på världsfinalen


07 June 2019 | Sigtunahöjden

Det är nästan två månader sedan Restaurang Skogs köksmästare Niclas Jansson åkte iväg till Toronto för att tävla i Copper Skillet. Vi träffade honom för att prata dels om hur det kändes att stå som vinnare men även om resan till ett land han tidigare aldrig besökt och hur det var att träffa en av världens största kockar. 

 Niclas Jansson vinnare Copper Skillet

Så här glad var Niclas bara minuter efter att han plockat hem förstaplatsen i Toronto

 Har du lyckas smälta vinsten?

Ja jag har lyckats att smälta segern men den har också fått mig att blicka tillbaka nästan ett helt år då allting startade ute på Lidingö. Såhär i efterhand så känns det såklart otroligt bra och det har varit en otroligt rolig resa att få uppleva.

   • Du har tidigare berättat att det är första gången du besökte Kanada, Vad var helhetsintrycket av landet?

  • Precis, jag upplevde Toronto som snyggt och rent. Alla var otroligt trevliga, oavsett om man var på ett restaurangbesök eller om man handlade något i en butik. Det kändes som att personen man mötte nästan kände en och det var otroligt lätt att starta en konversation. Bra service överallt!
 1.  

   Läs också: Niclas tankar inför finalen i Copper Skillet

 2.  

  • Hur var det att träffa Michael Smith, den berömde kocken som satt i juryn?

  • Det var såklart roligt,  han var en härlig människa som gav jättebra feedback och var väldigt rak och tydlig.
   • Hade ni någon egen minnesvärd matupplevelse under vistelsen i Toronto?

   • Ja jag tar med mig två upplevelser därifrån, Opus och Canoe. Dock två helt olika upplevelser. Opus stod för en ganska enkel och rustik, men otroligt vällagad middag medans Canoe bjöd på en fantastisk utsikt och en modern touch på sin mat. Båda var jättebra men på olika sätt.

    Sigtunahojden kock Niclas Jansson

   • Till vardags är Niclas köksmästare i Restaurang Skog på Sigtunahöjden

   • Kan du berätta vilka tankar som gick runt i ditt huvud sekunderna innan tävlingsstart?

   • Sekunderna innan tävling så är det bara ett otroligt fokus och det som snurrade i huvudet då var hur jag skulle lägga upp mitt arbete för att kunna få fram det resultat jag ville uppnå. Det är lite som att gå in i sin egen bubbla där man varken ser eller hör något omkring en.
   •  
    • Vad tänkte du när du fick se råvarorna ni hade att jobba med i finalen? 

     Det var jättebra råvaror sett från min sida, vad jag har haft för tanke och vad jag har planerat för. Det enda som gjorde mig något ställd var att jag gärna hade jobbat med fisk och skaldjur då det ligger närmast hjärtat, men det fanns inte bland de 5 proteinerna. Det var såklart en utmaning att helt plötsligt få massa råvaror framför sig, att tänka ut en rätt och sedan färdigställa den på så kort tid. Men jag tycker att det gick bra från start och att det höll i sig hela vägen tills tiden var slut. Jag låg hela tiden i fas och kände aldrig någon stress.
   • Vad tror du gjorde att din rätt stack ut så pass mycket att du tog hem förstaplasen?

   • Jag tror att min rätt stack ut för att jag satte smakerna och texturerna. Och så tror jag även att domarna gillade mitt sätt att jobba med råvarorna och även i köket.
    1.  

      Läs också: Så gör Restaurang Skog maten hållbar

    2.  

   • Får vi se rätten på menyn i Restaurang Skog framöver?

    • Det kan mycket väl hända att den dyker upp i höst, kanske lite mer utvecklad då också.

Det har hänt mycket sedan Toronto...

Sedan Niclas kom hem från Toronto har det hänt mycket. En ny runda av Copper Skillet drog nyligen ingång och ingen mindre än vår kock Sofie tog hem segern i den svenska uttagningen där hon imponerade stort på domarna med sin välkomponerade rätt. Det innebär att vi får följa henne när hon tävlar i Europafinalen i Bryssel i höst. Om vi kan få ytterligare en världsmästare på Sigtunahöjden återstår att se!

Nu följer vi Sofies resa med spänning och ser fram att smaka Niclas vinnarrätt i höst.

Sigtunahöjden kock Sofie Lidén

Sofie Lidén, kock i Restaurang Skog är vår lovande representant i årets tävling. 

 KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg