Foraging och 3 anledningar att utnyttja skogens skafferi


15 October 2021 | Sigtunahöjden

Är du nyfiken på foraging? Då är du inte ensam. Intresset för att plocka sin mat i naturen och lära sig mer om vad naturens eget skafferi har att erbjuda ökar hela tiden. I den här artikeln lär du dig mer om vad foraging är och vad du kan vinna på att prova den nygamla trenden.

Hos oss på Sigtunahöjden har foraging länge varit en källa till stor inspiration. Vår passion för naturens skafferi genomsyrar allt vi gör i vår Restaurang Skog från arbetssätt och menyval till val av restaurangens namn. I den här artikeln delar vår före detta restaurangchef Louise Hallquist och foraging-experten Lisen Sundgren med sig av tips och tankar på hur du kan börja anamma trenden och njuta av naturens skafferi.

Foraging med Lisen Sundberg och Louise Hallquist

Vad är foraging?

Foraging, eller forage, är ett engelskt låneord och går att beskrivas som samlande av ätbar mat och medicin ute i naturen. Specifikt fokuserar foraging på att plocka växter och bär. Foraging är ett hållbart sätt att få in ingredienser till ditt kök. I stället för att handla i närmaste matbutik, kan du gå ut i naturen och använda vilt växande ingredienser i din matlagning. Tack vare allemansrätten kan du gå runt i den svenska naturen och ”forega” efter vilda växter och bär. Så länge du inte bryter ned träd eller grenar kan de som äger marken inte hindra dig från foraging.

Foraging är lättare än vad man kan tro, det gäller bara att veta vad man ska hålla ögonen öppna för. Vem vet, med rätt verktyg och lite erfarenhet kan du kanske hitta rätt växter utanför knuten? Vad som är viktigt att tänka på vid foraging är att kontrollera det du har plockat och se till att den är ätlig. Respektera även naturen och dra inte upp plantans rötter. Vi tipsar dig i stället att skaka loss barr, blad och bär eller ta med en sax och klipp det du vill ha. Tänk på att det inte är bara du som använder naturens skafferi.

Foraging kombinerad med skogsbad, kunskapen att utnyttja naturens skafferi

Ha tålamod! Naturen kommer inte leverera en full måltid, utan snarare tillbehör.

Tre anledningar att få in foraging i din livsstil

Det finns många bra skäl till att anamma foraging i din livsstil. Med dessa utvalda anledningar vill vi ge dig en djupare förståelse kring foraging, men även hjälpa dig finna motivationen till att applicera foraging för att skapa ett hållbarare sätt att äta och leva.

1.Du ökar din kunskap om vad naturen kan erbjuda.

  1. I vår restaurang arbetar vi mycket med foraging och använder naturens resurser i vår matlagning. Detta skapar även intresse hos våra gäster och vi delar mer än gärna med oss av våra kunskaper. Restaurang Skog deltar ofta i Lisens kurser om foraging, vilket ger dem en större kunskap och inspiration till nya maträtter och coola drinkar.

    Om du vill experimentera mer i köket, är foraging ett nyttigt verktyg för dig. Det ger dig en ökad förståelse för vad som är och inte är ätbart och till och med vilka växter som kan läka ett sår.

2. Skogens lugnande effekt för kroppen och sinnet.

Foraging är bra för dig för att du blir ”tvungen” att gå ut och observera naturen omkring dig. Det är där de vilda växterna och bären finns. Förutom förbättrat immunförsvar får du som vistas i skogen även sänkt blodtryck, lägre stressnivåer och minskad ångest. Så när du är ute och ”foragear” passa på att koppla bort dig från jobb och internet, ta in naturens meditativa kraft.

Samla bär och växter genom foraging

Med foraging kommer du närmare naturen och blir ödmjuk inför naturens helande kraft.

3. Du värnar kroppen och världen med hållbar mat.

Foraging är ett hållbart sätt att ta vara på resurser omkring dig och ge en ökad förståelse för planeten vi bor på. Att samla vilda växter till mat är en upplevelse som har fått Lisen att bli mer uppmärksam på hur mycket arbete det är att producera mat. Det vilda behöver man inte odla själv, men det behöver tas omhand och kan ta tid. Enligt Lisen är maten något värdefullt som håller oss vid liv - vi är vad vi äter. Lisen förklarar att hon hellre är en egensinnad vildväxande nässla än en odlad tomat som inte ens fått växa i jord eller behövt anpassa sig till väder, utvecklat sitt immunförsvar och anpassningsförmåga.

Louise Hallquist tycker även att Sveriges natur har mycket att erbjuda. Att exempelvis importera aloe vera från andra länder är onödigt, tar tid och ett slöseri med resurser. Det finns motsvarande växter som fungerar lika bra här, ett exempel är kärleksörten vilket Louise beskriver som ”Sveriges aloe vera”.

Sigtunahöjdens kärleksörter på äpplen

Sugen på fler tips?

Foraging har många fördelar och det finns mer att lära sig. Om du vill komma i gång med foraging, tipsar vi gärna om vår artikel: ”Plocka ätliga växter i naturen - så gör Restaurang Skog".

Du får även en bättre förståelse om ätliga växter i Lisen Sundgrens kokböcker Vildvuxet - mat och huskurer från naturen och Äta vilda växter. Eller boka en kurs med Lisen och vandra med några kompisar i naturen.

 

Foraging Quiz - Testa dina växt- och bärkunskaper!



KATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg