Här hittar du kantareller - plocka, rensa och tillaga skogens guld


01 September 2020 | Sigtunahöjden
Kantareller är inte bara goda utan också enkla att plocka. De är lätta att känna igen och går inte att blanda ihop med så många andra svampar. Som med de flesta svampar hittar du snart flera när du väl har hittat en. Men var gömmer sig skogens guld? Det berättar vi om i det här inlägget. Restaurang Skog tipsar också om nya roliga smaker som passar bra ihop med kantareller.kantareller

Var hittar jag kantareller?
Kantareller trivs i fuktig miljö, vilket tydligt speglar var du hittar dem. Oftast växer de i lite lummiga skogar där solen inte ligger på direkt. Om det är lite backigt hittar du dem oftast i den nedre, lite fuktiga delen av backen. Därför är de också vanliga vid vattendrag.


Viktigt att komma ihåg och tänka på är att kantarellen är en mykorrhizasvamp. Det betyder att den bildar rötter till träden runt omkring. Du hittar dem därför ofta i täta skogar, nära trädrötter. Och eftersom de gillar fukt gömmer de sig också ofta under löv, grenar och gräs som håller fukten bra.

Förväxla inte kantarellen med en falsk
Som tur är liknar kantareller ingen giftig svamp, men det finns en liten risk för att blanda ihop den med narrkantarell, som också kallas falsk kantarell. Den falska kantarellen har skivor istället för ränder på undersidan av hatten. Narrkantarellen är inte farlig, men den smakar inte så gott. Andra svampar som kan luras är ametistkantarell och blek kantarell. Precis som det låter har de lite olika färg. Ametistkantarellen har ofta lila fjäll på hatten och den bleka kantarellen är nästan vit. De går båda att äta, men det kan lätt bli snopet om du förväntar dig den klassiska kantarellsmaken.


Rensa, frysa och tillaga 
Med eller utan vatten, den eviga frågan när det gäller att rensa svamp. Just kantareller skadas inte så mycket av att sköljas i vatten, men gör dig själv en tjänst och grovrensa svampen ute i skogen med en svampkniv så går rensningen fortare. Skär bort den jordiga biten och borsta bort barr och jord innan du lägger svampen i korgen. Då slipper du dubbeljobbet när den lite jordigare svampen smutsar ner de andra.

Om du har plockat mer svamp än vad du kan äta går det bra att frysa in. Här finns det också olika läger och skolor - antingen fryser du in kantarellerna råa eller så kokar du bort vattnet ur svampen i en kastrull innan du stoppar dem i frysen. Båda varianterna funkar och är mest en smaksak. Om du väljer att koka dem, tillsätt inte något vatten i onödan då kantareller ofta består av en stor del vatten naturligt.Är du nyfiken på att testa nya spännande smaker? Vi har samlat våra bästa tips på smakkombinationer som lyfter kantarellen till en ny nivå. Vår kökschef delar också med sig av ett snabbt och lätt recept på kantarelltapenade. Med den i kylskåpet har du en succémåltid redo på nolltid, blanda bara med grädde och pasta. Snart kommer du förstå varför kantareller kallas skogens guld!

Läs även: Så tar du kantarellen till en ny nivå - våra receptKATEGORI:
Mat & vin

Prenumerera på våra inlägg