Hej Simon Strandvik, ny hållbarhetsansvarig på Sigtunahöjden!


05 April 2018 | Sigtunahöjden

 

simon
 

Simon Strandvik är ny hållbarhetsansvarig hos oss på Sigtunahöjden sedan några månader tillbaka. Hans roll är att inspirera oss och vara den som ser till att vi alltid har vårt hållbarhetsarbete högst upp på agendan. Vi är så glada att ha Simon hos oss och i den här intervjun får du chans att lära känna honom lite bättre.

Hej Simon! Vem är du och vad jobbar du med?

- Jag är rådgivare och föreläsare inom hållbarhet. I min roll hjälper jag organisationer och företag att ställa om till att bli hållbara. Jag arbetar mest inom besöksnäringen och min särskilda kompetens är just hållbarhet vid möten och evenemang. I mitt bagage har jag med mig hundratals föreläsningar, utbildningar och uppdrag som handlar om hållbarhet vid möten och evenemang. Jag sitter bland annat som verksamhetsledare för GMIC Sweden, ett nationellt nätverk för hållbarhet inom besöksnäringen. Och nu är jag alltså hållbarhetsansvarig för Sigtunahöjden, vilket känns fantastiskt kul och spännande!

Det här med hållbarhetsarbete, vad handlar det om egentligen?

- Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete bygger på väldigt många aspekter, där miljöarbetet givetvis är väldigt viktigt men långt ifrån allt. Det handlar om miljömässiga, sociala och ekonomiska frågor som alla hänger ihop. Syftet med hållbarhetsarbetet är att se till att en verksamhet ska kunna tillgodose människors behov här och nu - utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillgodose sina. Det handlar om omtanke, respekt och långsiktighet. Något nytt och fräscht som ersätter det unkna och ohållbara. Mer själ och mindre slit och släng. Det handlar också om att visa och känna tillit till andra människor. För att hållbarhetsarbetet ska fungera i längden behöver man också se till att det är ekonomiskt hållbart och att det blir en del av affären för företaget. En verksamhet måste ha en sund ekonomi och det finns inget motsägelsefullt med att arbeta aktivt med hållbarhet och samtidigt vara ett vinstdrivande företag.

Läs också: 10 tips för en mer hållbar konferens

 

Rent konkret, vad hjälper du Sigtunahöjden med i deras hållbarhetsarbete?

- Sigtunahöjden har redan kommit väldigt långt i sitt hållbarhetsarbete, framförallt inom miljöarbetet. Mitt jobb handlar om att utveckla hållbarhetsarbetet och alla dess dimensioner i samklang med omvärlden och den rörelse som nu pågår. I detta arbete ska jag vara en kunskapskälla och ett bollplank för chefer och medarbetare som behöver input och inspiration. Jag har många praktiska uppgifter och hjälper till exempel till med att rapportera resor för klimatkompensation, hålla koll på vår Svanencertifiering och ansvara för interna hållbarhetsutbildningar. Men det viktigaste med min roll är att det finns en person med ansvar för frågorna och därmed ett mandat. Att det finns en ansvarig som har ögonen på en tror jag bidrar till att många i verksamheten skärper sig lite och gör sitt allra bästa för att hela tiden utvecklas och arbeta aktivt med frågan.

Vilket är det största misstag företag brukar göra när de drar igång med sitt hållbarhetsarbete?

- Eftersom det är ett så brett ämne kan det lätt kännas för stort och krångligt att komma igång med sitt hållbarhetsarbete. Det är lite som när man ska börja träna efter nyår, då man går från att inte träna alls till att träna två gånger om dagen. Det håller ofta bara en vecka och sedan lägger man ner det totalt istället. Min erfarenhet är att det är mycket bättre att avsätta tid, tänka långsiktigt och sätta upp mål som går att genomföra och leder till tydliga resultat. I det läget kan det underlätta att välja ut fokusområden som är förenade med verksamhetens vision. Sedan gäller det att ta ett litet steg i taget och bygga på allt eftersom – precis så som Sigtunahöjden gör med sitt hållbarhetsarbete.

- En annan vanlig fallgrop är att alla medarbetare lämnas utanför. För att få kraft i hållbarhetsarbetet krävs att alla medarbetare involveras och de måste kunna känna att det finns en delaktighet. Det är en av grundbultarna i den sociala dimensionen. För att kunna nå dit krävs en gemensam syn på vart verksamheten är på väg och det blir därför viktigt med utbildning av all personal. Så det blir en av mina första uppgifter på Sigtunahöjden – att utbilda och få alla ännu mer involverade i hållbarhetsarbetet.

Avslutningsvis: Vilka tre tips vill du ge till ett företag som vill agera mer hållbart på sin nästa konferens eller kickoff?

- Det skulle vara att fundera ett extra varv på maten, resorna och jämställdhet under mötet. Deltagarnas resor till och från konferensen är oftast den absolut största faktorn till utsläpp under en konferens, så uppmuntra gärna besökarna till att resa kollektivt och anpassa start- och sluttid till kollektivtrafiken. Maten är också mycket viktig, så välj den ur ett hållbarhetsperspektiv och satsa på närproducerat, ekologiskt och varför inte helt vegetariskt? Just maten är en av de viktigaste träffytorna där du som arrangör kan kommunicera arbetet med hållbarhet.

- Sedan vill jag även slå ett slag för att arbeta konkret med jämställdhet inför och under själva mötet. Hållbara möten handlar om att inkludera alla deltagare och tyvärr lägger vi ofta inte tid på att fundera igenom vilka som syns och hörs under mötet. Är både män och kvinnor med på agendan? Vem får talartid? Vilka bilder finns med i inbjudan? Har man börjat med att se över dessa frågor så är man en god bit på väg mot en mycket mer hållbar konferens.

Vill du ha fler tips från Simon? Ladda ner vår checklista: 10 tips för en mer hållbar konferens. Sammanställt av Sigtunahöjdens hållbarhetskonsult Simon Strandvik.

10 tips för en mer hållbar konferens



KATEGORI:
Mötestips, Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg