Dags att boka kick-off? Här är 7 vanliga misstag att undvika!


03 April 2024 | Sigtunahöjden

Kick-offen är ett viktigt tillfälle för många företag. Förväntningarna på dagen är höga och självklart vill ni att alla bitar ska falla på plats. Men det finns en hel del fallgropar som gör att kick-offen kanske inte blir så lyckad som ni vill. Här berättar vi om några av de vanligaste misstagen– och hur du kan undvika dem!

konferens och kick-off i sigtuna


1. Kick-offen saknar ett tydligt syfte och tema

Ett vanligt misstag många gör är att inte tänka igenom kick-offens övergripande syfte och mål ordentligt. Om man hoppar över detta kan dagen lätt bli både spretig och ofokuserad. Lägg därför gärna lite tid på att formulera ett tydligt mål med dagen. Vad vill ni ha ut av mötet och vad ska ni ha uppnått när ni åker hem? När ni har en kristallklar målbild för er kick-off blir det också mycket enklare att skapa en tydlig röd tråd och ett inspirerande tema för dagen.

Tips! I vår Stora kick-off-guide finns smarta arbetsblad där du kan planera agendan utifrån syfte och mål.

2. Kick-offen fokuserar på små detaljer istället för helheten

Syftet med en kick-off är ofta att kick-starta något nytt. Det är nu ni ska dra igång ett nytt viktigt projekt, lansera en spännande produkt eller bli ännu mer sammansvetsade som team. För det behövs stora visioner – målade med stora penseldrag. Trots detta fastnar många kick-offer i för många små detaljer, vilket kan göra deltagarna både trötta och frustrerade. Ofta är det bra att koncentrera sig på att dra upp de stora riktlinjerna under kick-offen och spara de små, specifika detaljerna till senare tillfällen. Annars finns det risk att tiden rinner iväg och att ni inte hinner med allt ni vill göra under dagen.

3. Kick-offen har för få pauser – och för mycket stillasittande

Ett annat klassiskt kick-off-misstag är att inte planera in tillräckligt med tid för pauser och reflektion i programmet. Självklart vill ni få så mycket gjort som möjligt under dagen. Men minst lika viktigt är att få deltagarna att känna sig pigga och motiverade, så att de orkar prestera på topp under hela kick-offen. Tänk därför på att inte pressa in allt för många punkter på agendan. Schemalägg små pauser i programmet så att deltagarna får chans att hämta ny energi och prata, reflektera och utbyta idéer med varandra. De som vill sträcka på benen kan även passa på att ta en snabb promenad vid dessa tillfällen. Planera också gärna in tid för mail och telefonsamtal så att deltagarna kan kommunicera med omvärlden under dagen. Om ni schemalägger detta blir det lättare att motstå frestelsen att kolla mobilen och mailen under mötet – och därmed få en mer fokuserad och effektiv mötestid!

Tips på hur du planerar agendan till kick-offen på bästa sätt hittar du i vår Stora kick-off-guide

cykel vid vattnet

Långa möten kan lätt bli en pina för kroppen – och kick-offer är inget undantag. Lägg in pauser för korta promenader under dagen och öka energin hos alla som tycker att det är jobbigt att sitta stilla längre stunder. Walk the talk!

4. Kick-offen innehåller för mycket socker och tomma kalorier

sigtunahöjden_mat


Maten är en mycket viktig del av en kick-off. Självklart ska den vara riktigt god och självklart ska ni unna er att fika gott. Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Om man äter för tung eller sockerrik mat tidigt på dagen kan det vara svårt att orka arbeta koncentrerat och hålla energin uppe. För att alla ska må bra under hela kick-offen behöver maten vara hälsosam och välgörande för både kroppen och knoppen. Välj en konferensanläggning som har ett medvetet kök och som kan erbjuda hälsosamma och gärna hållbara alternativ till både fika och middag.

5. Kick-offen har för få roliga aktiviteter på programmet

Ett annat misstag är att glömma att lägga in en eller flera roliga aktiviteter på programmet. Om man bara jobbar på i konferensrummet och inte bryter av med en aktivitet, blir kick-offen inte så levande och minnesvärd som den skulle kunna bli. Även om ni har begränsat med tid är det viktigt att planera in rekreation och nöjen på programmet. Frisk luft, en fysisk aktivitet eller en annorlunda utmaning tillför alltid positiv energi till en grupp och gör kick-offen mer speciell och teambildande.

Tips på roliga aktiviteter till kick-offen hittar du här.

6. Kick-offen genomförs på en oinspirerande plats

Ett annat misstag är att inte lägga kick-offen i en tillräckligt inspirerande miljö. Våra hjärnor behöver nya intryck för att kunna tänka kreativt och lösa problem. En ny, inspirerande miljö kan ge hjärnan en riktig kick och göra att vi öppnar upp för nya idéer. Med andra ord: Platsen gör stor skillnad, så välj den med omsorg när du planerar er kick-off.

7. Kick-offen följs inte upp ordentligt

Väldigt många missar också att följa upp och utvärdera sin kick-off. Att lära sig mer om vad deltagarna tyckte var bra och mindre bra med arrangemanget är mycket viktigt – inte minst för att kunna göra nästa kick-off ännu mer lyckad! Börja gärna planera de grova dragen för nästa kick-off i samband med att ni gjort klart er utvärdering. Då har ni alla intryck och idéer i färskt minne, vilket gör det lättare att ta med sig alla lärdomar till nästa gång.

planera kick-off tips guideKATEGORI:
Kick-off

Prenumerera på våra inlägg