Så gör ni ert bröllop hållbart - här är tipsen


03 December 2019 | Sigtunahöjden

Vill ni göra er stora dag mer hållbar? Att anordna ett bröllop med hänsyn till klimat och miljö är varken krångligt eller dyrt, snarare tvärt om. Sigtunahöjdens tips hjälper er att skala ner på överflödiga detaljer så att ni kan fokusera på kvalitet hela vägen och såklart, på varandra.

Oavsett om du vill att ditt bröllop ska vara hållbar rätt igenom eller bara är ute efter inspiration, blir det både roligt och lätt att tänka mer hållbart med våra tips! 

Bröllop13SH

Det är många saker att tänka på inför er stora dag. Allt ifrån att hitta den rätta platsen till vilka ni egentligen ska bjuda. Sigtunahöjdens experter har lång erfarenhet av att anordna hållbara bröllop. De här tipsen hjälper er på vägen fram till ert bröllop.

 

1. Platsen

En fråga ni säkert redan börjat fundera på är såklart, var ni ska vara. Att välja rätt plats är ett av det viktigaste besluten för att hålla ner på utsläppen kopplade till bröllopet.

Att ha bröllopet på en plats som innebär att deltagarna inte behöver resa lång väg är ett bra första steg. Börja med att leta efter den perfekt platsen i ert närområde. Kanske finns den där ni minst anar det? Om ni väljer en plats där de är vana att anordna bröllop eller liknande evenemang har de förmodligen den infrastruktursom krävs för att anordna ett hållbart bröllop, som exempelvis sopsortering och nära till sina leverantörer. I Sverige finns det många olika hembygdsgårdar, mötessanläggningar, gårdar och slott som gärna hjälper till med er stora dag.

En viktig del i att göra ert bröllop hållbart är även att stämma av arrangörens miljöpolicy, hållbarhetsarbete och arbetsvillkor för medarbetare. Att arrangören har ett uttalat hållbarhetsarbete ställer högre krav på att de ska kunna leverera en hållbar upplevelse.

sommarfesten_sigtunahöjden

Allt från hållbarhetsarbete och arbetsvillkor till infrastruktur är sådant som kan vara bra att tänka på när ni letar efter en passande plats för ert bröllop.

 

Transporter kring och under bröllopet 

Att ha bröllopet på samma ställe som, eller i nära anslutning till festlokalen är en bra idé för att minskaonödiga resor. Varken ni eller gästerna ska behöva transporteras lång väg utan möjlighet att använda miljövänliga transportmedel. Är lokalen på promenadavstånd eller kan ni kanske ordna med gemensam transport?

Det finns även många transportmöjligheter för er som brudpar. Att åka häst och vagn är exempelvis något som kan kännas både mysigt, lyxigt och framförallt miljövänligt!

Tips: Uppmuntra gästerna till att samåka!

Boende för gäster

Se över vad det finns för möjligheter för gästerna att bo över på platsen efter att festen är slut. Finns inte möjligheten att sova över på plats, leta efter boende i närområdet. Kom även ihåg att se över vad de olika boendealternativen har för hållbarhetspolicy.

 

2. Bröllopskläder 

Bröllop17SH

Det finns många alternativ till att köpa nya kläder bara för bröllopet. Ni kan antingen låna av någon ni känner eller leta runt i second hand-butiker. Det ligger många bortglömda festkläder i garderober och på vindar som bara väntar på att få användas igen!

 

Undvik avgränsade temabröllop

Att ha ett tema eller klädkod på bröllopet kan vara roligt, men prova att bredda alternativen. Med ett brett tema är det större chans att gästerna slipper köpa nya kläder, eller i alla fall kan köpa något de kommer att ha användning för igen. Ett färgtema brukar ofta fungera och bli väldigt fint. Kanske behöver inte hela klädseln vara i färgen utan bara en detalj? Rekommendera gärna även gästerna att hyra eller låna sina kläder. 

Låt brudtärnor, marskalkar och brudnäbbar och deras föräldrar välja sina kläder själva. Även här är ett smart alternativ att hålla sig till en färg eller en fin färgskala.

Tips: Sälj gärna era bröllopskläder vidare om ni inte vill ha kvar dem efter bröllopet. Det finns en stor marknad för second-hand/vintage- bröllopskläder!

Bonustips: Hos Orkanlia kan ni och era gäster få måttsydda bröllopskläder av återvunna tyger uppsydda efter just er.

 

Läs också: Plocka ätliga växter i skogen - så gör Restaurang Skog

 

3. Gäster

Fest06SH

Genom att lägga all fokus på en avskalad gästlista, kommer alla att kunna njuta mer av er bröllopsdag.

 

Kvalitet före kvantitet

Självklart ska ni bjuda in alla närmaste och käraste men ibland är det lätt att tänka kvantitet före kvalitet. Istället för att tänka ”ju fler desto bättre”, fokusera på en lista med noga utvalda gäster. Ju färre gäster desto mer tid kommer ni att kunna lägga på varandra under er stora dag.

 

5. Presenter och gåvor

sigtunahojden_03

Att få en upplevelse eller något roligt att se fram emot är ofta mycket uppskattade bröllopspresenter, istället för att få en pryl som kanske inte kommer till användning.

 

Hållbara bröllopspresenter 

Gör en lista med utvalda presenter gästerna får välja på att ge. Uppmana gärna deltagarna att skänka pengar till välgörenhet. Då slipper de dessutom tänka på vad de ska ge bort och så känner de att de bidrar till något större. Har ni en organisation som ligger just er varmt om hjärtat, bestäm att era gåvor ska gå dit. Vill ni gärna ha presenter – önska er sådant som är snällt mot miljön. Exempel på hållbara presenter kan vara pengar, upplevelser, produkter köpta på second hand eller produkter gjorda av exempelvis återvunnet material eller som funnits inom släkten.

 

6. Maten

Buffe10SH

Maten utgör en viktig del av ert bröllop, komponera därför gärna menyn ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Allt från om arrangören använder närodlade råvaror i säsong, om de erbjuder hållbara menyer, vad som händer med maten som blir över och hur de hanterar specialkost är viktiga saker att stämma av med er kontakt innan ni fattar ett slutgiltigt beslut.

 

7. Dekoration

Dekorationen säger mycket om ert bröllop och bidrar till den atmosfär ni vill skapa. Byt ut engångsartiklar mot mer miljövänliga alternativ och ni får chansen vara ännu mer kreativa!

Undvik plast och onödiga engångsartiklar som pappersservetter, plastmuggar och sugrör. Istället för konfetti kan ni exempelvis använda blomblad! En annan sak ni kan göra för att undvika att sakerna bara kommer till användning under ert bröllop är att låna belysning och annan dekoration i stället för att köpa nytt. Kolla även runt på aktionssitersom erbjuder massvis av bröllopsdekorationer i fint skick.

Tips: Dela ut dekorationer till de gäster som vill ta hem så att fler kan njuta av exempelvis blommor så länge som möjligt!

 

8. Blommor

Sommar_Sigtunahöjden

Vackra blommor efter säsong kan verkligen vara pricken över i när det gäller att skapa rätt stämning till ditt bröllop.

 

Vad många inte vet är att vanliga snittblommor ofta är odlade med starka kemikalier och stora mängder vatten. Dessutom ofta även med dåliga arbetsvillkor för blomodlarna. Kolla därför efter miljövänligt odlade och rättvisemärkta blommor. Ett alternativ är att plocka vilda blommor och kvistar eller att fråga din florist efter blommor i säsong. Här är exempel på blommor i säsong beroende på vilken årstid ni planerar att gifta er:

Vår

Anemoner, påskliljor, syrén, tulpan och ranunkel.

Sommar

Pioner, liljekonvalj, prästkragar, solros och trädgårdsrosor

Höst

Orkidé, dahlia, gerbera och hortensia

Vinter

Hyacint, amaryllis, tulpaner och snödroppe

 

Läs också: Så gör Louise hållbar fika i Restaurang Skog

 

9. Bröllopsresa

sigtunahojden_07

Funderar ni på vart ni ska åka på bröllopsresa? Det finns många möjligheter att göra er resa både miljövänlig och minnesvärd.

 

När det kommer till att hitta rätt resmål gäller detsamma som för att hitta rätt plats för bröllopet. Försök att hitta vackra och speciella platser nära. När ni väl börjat leta kommer ni att upptäcka fler och fler platser som ni inte visste fanns! Det går att komma lång väg med tåg idag. Kanske finns det något resmål i Sverige eller i Europa som ni alltid velat åka till? Det finns extra lyxiga tåg som åker mellan vackra städer om ni vill göra själva resan extra minnesvärd. 

  • Tips: Klimatreducera med Fly Green Fund. Fly Green Fund arbetar för att utveckla fossilfritt flygbränsle genom att ge stöd till forskning samt att direkt investera i förnybar energi i bränsletankarna. Läs mer och skänk en slant beroende på resans längd här.
  •  
  • Sigtunahöjden hjälper många bröllopspar med sitt bröllopsfirande varje år. Nedan delar vi med oss av en smart checklista du kan spara ner till din dator och använda i kommunikationen med din arrangör, innan ni bestämmer er vart ni ska ha ert bröllop.

Ladda ner checklistan och gör din stora dag hållbar!

New call-to-actionKATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg