Cirkulär ekonomi – 10 saker vi gör på Sigtunahöjden, som du kan göra.


03 April 2023 | Sigtunahöjden

På Sigtunahöjden har vi jobbat med cirkulär ekonomi i många år, långt före det blev en trend. Här berättar vår VD Lotta Boman varför det varit en så framgångsrik väg och listar 10 konkreta actions som ditt företag också kan göra för att ställa om till ett cirkulärt tänkande och en mer hållbar affärsmodell.

Lotta Boman på Sigtunahöjden
Lotta Giesenfeld Boman, VD för Sigtunahöjden, delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta med cirkulär ekonomi.

- Hållbarhet har alltid varit ett av våra främsta ledord och vi var en de första hotellen i Norden att Svanenmärka vår verksamhet, säger Lotta. Ända sedan jag tog över som VD har jag arbetat för att göra vår verksamhet så hållbar och miljövänlig som möjligt. För oss har det varit naturligt att sträva efter att ställa om till en cirkulär ekonomi. Eftersom vi har en tjänstebaserad affärsmodell handlar vårt arbete mycket om att se över hur vi kan jobba mer hållbart och cirkulärt kring mat, lokalutnyttjande, aktiviteter, tjänster, textil, vatten, inredning, teknik, mobilitet och andra delar av verksamheten.

- Vi kan inte ändra hela vår affärsmodell och börja återvinna möten, men vi kan göra så att hållbarhet och cirkulär ekonomi blir normen. Fördelen är att det känns bra i hjärtat, vi får uppmärksamhet och kan dela med oss av vår erfarenhet! Samtidigt som vi kan attrahera ny personal och bli lönsamma!

Vill du läsa mer? Kolla in: "Cirkulär ekonomi - allt ditt företag behöver veta 2023"

Lotta listar: Så jobbar vi med cirkulär ekonomi på Sigtunahöjden

Här listar Lotta 10 saker vi gör för att göra vår verksamhet mer cirkulär. Läs och inspireras. Väldigt mycket kan du komma i gång med direkt!

1. Mindre matsvinn. Vi jobbar aktivt med att minska matsvinn genom att bland annat använda ”hela djuret” eller ”hela grönsaken” vid matlagning.

2. Nej till engångsprodukter. Vi har tagit bort i stort sett alla engångsprodukter, det som är kvar är i papper.

3. Hållbara arbetskläder. Våra arbetskläder är skapade av återvunna tyger från Orkanlia. Detta samarbete har gett oss möjligheten att bidra till en hållbarare framtid och låter även vår personal visa sin härliga personlighet via uniformen.

Sigtunahöjdens härliga personal

4. Hållbart från naturen. Vi har dragit ner rejält på inköp av blommor och dekorationer genom att plocka blommor och växter i säsong som finns i naturen.

5. Möbelvård och loppis. Vi klär om våra möbler och har skyddande tyg på dessa för att de ska hålla länge. Ibland har vi loppis med udda möbler och porslin som ska bytas ut.

6. Vatten i glasflaska. Ett annat klimatsmart knep är att servera vatten i glasflaska. I stället för att sälja bubbelvatten på flaska eller bära ut kannor med vatten har vi skapat fasta vattenstationer där gästerna själva fyller upp sina vattenflaskor. Detta sparar även på personalens arbetstid.

7. Sprid storyn! En viktig framgångsfaktor för vårt hållbarhetsarbete har varit vår storytelling. Vi kommunicerar mycket kring vårt hållbarhetsarbete och försöker göra det på ett lättsamt och inspirerande sätt. Våra konferensgäster kan beställa inspirationsföreläsningar i ämnet och vi ordnar event med tema hållbarhet och cirkulär ekonomi.

8. Skapa hållbarhetsgrupper. I början fokuserade vi på att spara vatten och återvinna papper. Nu jobbar vi aktivt med de globala hållbarhetsmålen och har en hållbarhetsgrupp på varje avdelning som sätter i gång olika projekt och inkluderar personalen kontinuerligt.

9. Satsa på personalens välmående. Vi jobbar aktivt med personalens hälsa och övergripande välmående. En cirkulär och hållbar verksamhet ökar chansen att hitta, behålla och utveckla engagerade medarbetare.

10. Se upp för fallgropar! Cirkulär ekonomi kan medföra många fördelar, men det är ändå viktigt att analysera varje cirkulärt initiativ ur ett hållbarhetsperspektiv så att det blir bra ur ett miljömässigt, socialt- och kostnadsperspektiv. En cirkulär fallgrop kan t.ex. vara att köpa in sådant som låter hållbart, men som inte är det. Exempelvis pennor av svart återvunnen plast som inte går att återvinna. Se på produkten ur ett livscykelperspektiv och var kritisk till det som kommuniceras som hållbart eller cirkulärt, så att ni inte råkar för greenwashing.

Hitta ännu fler tips: Cirkulär ekonomi på jobbet – 5 tips för att komma i gång direkt!

Vill ni komma igång med cirkulär ekonomi inom företaget? Boka Lotta Bomans inspirerande föreläsning!



KATEGORI:
Mötestips, Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg