Så boostar ni gemenskapen på jobbet - 9 enkla tips


25 February 2020 | Sigtunahöjden

Forskning visar att en bra gemenskap är viktigt för att vi ska trivas och prestera maximalt på jobbet. Men hur gör man då för att skapa en riktigt bra teamkänsla och stämning bland kollegorna? Vi frågade vår HR-chef Maria Steiner som brinner för ämnet och här ger hon sina nio bästa tips!

 

9 tips för att öka gemenskapen och trivseln i din arbetsgrupp

1. Hitta på roliga aktiviteter tillsammans

Ett säkert tips för att öka gemenskapen bland kollegorna är att hitta på roliga aktiviteter tillsammans. När vi umgås utanför våra yrkesroller lär vi känna varandra på ett personligare plan, vilket stärker både tilliten och samarbetsförmågan i gruppen.

Att åka på kick-off eller konferens är jättebra för att boosta sammanhållningen och gemenskapen i arbetsgruppen. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte alltid behöver resa iväg för att stärka teamkänslan. Mycket byggs upp i vardagen på jobbet och det är viktigt att lägga in gemensamma aktiviteter under hela året. Det kan vara allt ifrån frukostar eller after works till en mysig julavslutning eller sommarfest tillsammans med alla kollegorna.

Ni kan också satsa på en aktivitet som har med ett speciellt intresse att göra och ordna vinlotteri, bokcirkel, chokladprovning, filmvisning, konstlotteri, bowling, skogslöpning, matlagningsklubb eller salsakurser någon gång i månadenBara fantasin sätter gränserna – så länge ni tycker att det är en kul aktivitet så är det jättebra för teamkänslan och arbetsglädjen att hitta på något roligt ihop! 

Bonustips! Väljer ni att åka på konferens eller kick-off rekommenderar jag varmt att avsätta tid för gemensamma aktiviteter i agendan. Lägg också in ordentliga fikapauser i programmet, så att det blir enkelt att träffas och prata med varandra under avslappnade former.

 

Relaterad läsning: 15 aktiviteter till kick-offen

 

2. Satsa på informella möten - fika varje dag!

Att bryta av arbetsdagen med en liten fikarast kan göra mycket för att förstärka vi-känslan på jobbet. Det är lätt att vi inte tar oss tid för detta, men att ta en kaffe med kollegorna kan betyda mycket för gemenskapen i längden. Vid en fikarast kan man släppa jobbet en stund, prata mer avslappnat och lära känna varandra bättre.

Dessutom kläcks många av de bästa idéerna och lösningarna faktiskt ofta kring fikabordet eller andra informella möten och samtal! Så försök att skapa gemensamma fikastunder eller ta en gemensam promenad på lunchen; gärna varje dag!

Fika på Sigtunahöjden

Ta en kaffepaus med en kollega – det boostar både kreativiteten och gemenskapen!

 

Läs också: Så skapar du effektiva möten med pauser och samarbetsövningar

 

3. Var positiv och peppa varandra

Nöj er inte med att tänka att ni uppskattar och tycker om era arbetskamrater - säg det också! Försök att alltid lyfta fram och uppmuntra varandra. Se och bekräfta era kollegor varje dag. Och ge positiv feedback eller en klapp på axeln så ofta ni kan! Sträva efter att ha ett gott arbetsklimat där alla medarbetare känner sig välkomna och uppskattade. Tänk på att föregå med gott exempel och bidra med positiv energi till dina kollegor.

4. Fira alla framgångar

Vem har sagt att man bara ska fira de riktigt stora segrarna? Ett enkelt sätt att öka gemenskapen kan vara att ha som regel att fira alla framgångar, stora som små. Fira gärna så fort det gått bra för en viss avdelning, en enskild medarbetare eller hela företaget. Ni bestämmer ju själva vad som är framgång för er!

5. Bjud på en happening vid fikat

Att fixa en liten happening vid fikat en gång i månaden är ett bra knep för att öka gemenskapen och höja energin på arbetsplatsen. Några exempel på happenings kan vara:

  • Bjud in till kaffe eller te- provning.
    Om ni har en kaffeleverantör till kontoret kan ni fråga om de vill komma och hjälpa till.

  • Ordna små tävlingar.
    Blanda lag mellan avdelningarna och kör en enkel frågesport eller musiktävling.

  • Passa på att hylla varandra och lyfta fram bra prestationer.
    Har någon ställt upp lite extra, kommit på en ny idé eller vunnit en viktig affär? Se till att uppmärksamma det på fikan! Ni kan också rösta fram månadens medarbetare och/eller prestation. Ju mer vi lyfter fram varandra i ljuset, desto stoltare blir vi över varandra och vår grupp!

  • Introducera ett nytt smakkoncept.
    Låt dina kollegor testa att fika veganskt eller med inspiration från andra länder.
  • Ha en kort inspirationsföreläsning.
    Låt en medarbetare berätta om en ny trend, bjud in företagets massör att prata om friskvård, lyssna på ett inspirerande Ted Talk eller se en kort dokumentärfilm tillsammans. Lär er något nytt under 20 minuter och fyll på med nya idéer som kan få er att tänka i nya kreativa banor. Diskutera gärna tillsammans i gruppen och dela med er av tankar och reflektioner.

Läs också: Så gör Louise Hallqvist fikan mer hållbar på Sigtunahöjden

 

6. Kommunicera mera!

Bra kommunikation är också mycket viktigt för gemenskapen på en arbetsplats. När vi får ta del av viktig information om vår arbetsplats, våra arbetsuppgifter och vilka förväntningar som finns på oss som kollegor känner vi oss trygga och mindre stressade. Om vi lyckas bygga ett arbetsklimat där det är högt i tak och alla medarbetare känner att de får uttrycka sin åsikt och samtidigt upplever att de får den information de behöver, då är sannolikheten stor att vi får en arbetsplats med nöjda medarbetare.

aw_restaurangskog

Bra kommunikation på jobbet kräver medvetna insatser från både organisationen och alla enskilda medarbetare.

 

Läs också: Splittrad arbetsgrupp? Så får ni teamkänslan tillbaka!

 

7. Inkludera alla i samtalet, lyssna och var nyfiken

Den informella kommunikationen på jobbet är också jätteviktig för gemenskapen och trivseln. Se till att dina kollegor blir inkluderade i diskussioner på jobbmötet och även vid fikat eller lunchen. Lyssna på varandra, visa respekt och var genuint nyfiken på dina arbetskamrater, så kommer ni garanterat att upptäcka nya sidor och gemensamma intressen hos varandra.

8. Träna tillsammans på lunchen

Att träna tillsammans med kollegorna på lunchen eller efter jobbet är en perfekt lösning om man både vill hinna träna och lära känna varandra bättre. Så se till att utnyttja ert friskvårdsbidrag och gå till gymmet tillsammans. En riktig win-win strategi!

9. Hitta gemensamma mål

För att öka vi-känslan är det också otroligt bra att hitta några gemensamma mål som alla i gruppen kan engagera sig i. För att lyckas fullt ut med detta behöver man också definiera hur var och en kan vara med och bidra till målen. När vi har något gemensamt att sträva mot och när vi känner att vi alla behövs och är viktiga för att nå dit vi vill, uppmuntras vi automatiskt till samarbete och ökad gemenskap.

Att hitta dessa gemensamma mål kan ofta också vara ett bra tillfälle att träffas och diskutera vad som är viktigt för hela gruppen - och därigenom öka både gemenskapen och förståelsen för varandra.

Bonustips: Tänk på att målen inte behöver vara traditionella nyckeltal, utan ta gärna chansen att hitta vad som driver och engagerar just er grupp! Här på Sigtunahöjden har vi t ex hållbarhet som ett av våra gemensamma mål. En hjärtefråga som driver och engagerar alla våra medarbetare; oavsett vilken roll vi har!


business-deal-collaboration-colleagues-1483933

Gemensamma mål ökar sammanhållningen och gemenskapen på jobbet! Extra bra blir det när alla förstår sin egen roll och hur man kan hjälpa gruppen framåt.

Guide för hållbara möten

Vill du få fler tips från Sigtunahöjden? Ladda ner vår smarta checklista som hjälper dig att göra dina möten både framgångsrika och hållbara.

 

Effektiva och hållbara möten tips

 



KATEGORI:
Hållbara möten

Prenumerera på våra inlägg