Hållbar konferens - trenden som ökar mest


31 July 2020 | Sigtunahöjden

Hållbarhet har seglat upp som en megatrend inom mötesindustrin den senaste tiden. Allt fler efterfrågar hållbara konferenser och möten – och trenden pekar spikrakt uppåt. Varför är det så? Och hur kommer det att bli framöver? Vi bad vår hållbarhetsexpert Simon Strandvik att ge sin syn på saken och även lista 5 hållbarhetstrender som vi kommer se mycket mer av den närmaste tiden.

Sigtunahöjden

 

Därför har hållbara konferenser aldrig varit hetare än nu

Om någon har koll på hållbarhetsutvecklingen i mötesindustrin, så är det Simon Strandvik. Simon har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år och granskat miljöarbetet vid hundratals event och konferenser runt om i landet. Vi stämde träff med Simon över en ekologisk kaffe i restaurang Skog för att ta reda på vad som händer inom hållbarhetsområdet i vår bransch just nu.

Simon Strandvik

Simon Strandvik, vd för Greentime och dessutom Sigtunahöjdens egen hållbarhetsrådgivare.  

- Jag upplever att intresset för hållbarhet har ökat enormt hos både konferensanläggningar och eventarrangörer den senaste tiden, säger Simon. Det går att göra många kopplingar till varför hållbarhet har blivit så eftertraktat inom mötesvärlden, men jag vill framförallt lyfta fram fem trender som jag sett det senaste halvåret.

 

1. Greta Thunberg-effekten har  nått konferensvärlden

Greta Thunberg har satt igång många tankar hos många människor i vårt avlånga land. En ny rörelse har skapats och folket har nu frågan top of mind. På kort tid har vi gått från att sitta i soffan och bara prata om problemen, till att faktiskt börja agera och göra något konkret.

En väldigt positiv effekt av detta är att många kunder börjat fråga om hållbarhet när de bokar konferenser! Många företag har hållbarhetsarbetet högst upp på agendan och letar aktivt efter en konferensanläggning som kan leva upp till deras hållbara profil och värderingar.

Det stora trendbrottet är alltså att efterfrågan på mer hållbara möten nu plötsligt kommer från besökarna själva. Så här har det inte sett ut förut och jag märker av den här förändringen över hela Sverige.

En effekt av detta är förmodligen att fler konferensanläggningar kommer att intensifiera sitt hållbarhetsarbete under 2020. Har man som konferensanläggning inte redan ett strukturerat arbete är det hög tid för detta, eftersom kunderna värdesätter och efterfrågar det allt mer.

 

Läs också: 7 hållbarhetstrender inom möte och konferenser

 

 

2. Färre vill konferera utomlands

Flygskam har också blivit ett etablerat begrepp och detta sprider sig även till konferensvärlden. Det är inte längre lika självklart att resa utomlands för att konferera som tidigare. Istället vill många konferensbokare hitta hållbara och inspirerande platser i sin närmiljö, gärna med bra kollektiva förbindelser. Trenden är att detta beteende kommer att eskalera under 2020.

Sopsortering på Sigtunahöjden

Vissa konferensanläggningar har länge använt sig av nudging för att inspirera deltagarna till att göra mer hållbara val; tex genom att måla gröna fotsteg till papperskorgarna, uppmana till återanvändning av papper, fronta vegetariskt på lunchbuffén eller använda mindre tallrikar för att minska matsvinn. Självklart bör en mötesarrangör göra mycket för att hjälpa deltagarna till mer medvetna och hållbara val. Men att efterfrågan på hållbara konferenser nu kommer från besökarna själva, är en ny och väldigt positiv trend.

 

3. Konferensmaten ska vara hållbar

Allt fler efterfrågar också hållbar mat på konferenser och event. När jag nyligen besökte ett större event i Skövde berättade flera av arrangörerna att deras besökare efterfrågar mer ekologiskt, vegetariskt och är nyfikna på hur maten har producerats.

- Detta är också en väldigt positiv trend! Maten står för en stor del av miljöpåverkan under en konferens och genom att välja en ekologisk meny med närodlade råvaror minskar man sin klimatpåverkan på ett mycket konkret sätt.

 

”Kan det vara Greta Thunberg- effekten? Eller vegotrenden? Det spelar egentligen ingen roll, men nu ser vi att något ändrats.”

 

Vegetariska luncher har under året exploderat på många håll runtom i landet. Vissa konferensanläggningar har gått från att erbjuda vegetariska luncher till att enbart servera vegetariska luncher. Kan det vara Greta Thunberg-effekten? Eller vegotrenden? Det spelar egentligen ingen roll, men nu ser vi att något ändrats. Kunderna efterfrågar detta på ett helt annat sätt än tidigare och 2020 kommer det bli mer vegetariskt på konferensmenyerna.

Restaurang Skog ostbricka

 

”Under 2020 kommer fler konferensanläggningar och konferensbokare att engagera sig fler i sociala dimensioner, som t ex mångfald, jämställdhet och tillgänglighet”

 

Läs också: 8 tips - Så äter ni hållbart på konferensen

 

 

  • 4. Intresset för de globala målen och social hållbarhet ökar

Miljön och klimatet var länge det enda många tänkte på när det pratades om hållbarhet. Den senaste tiden har många också börjat uppmärksamma de sociala dimensionerna i hållbarhetsarbetet på ett helt nytt sätt!Många företag har börjat arbeta mycket mer aktivt med de globala målen för hållbar utveckling.

När företagen nu blir bättre på att arbeta med de globala målen, ser vi också att de börjar ställa större krav på att deras leverantörer ska jobba med dessa frågor.

Under 2020 kommer vi att se fler konferensanläggningar och konferensbokare engagera sig mer i sociala dimensioner som t ex mångfald, jämställdhet, tillgänglighet. En enormt spännande och positiv utveckling med andra ord!

 

Läs också: Ta ert hållbarhetsarbete till nästa nivå: Så arbetar ni med de globala målen

 

 

5. Alla konferensanläggningar vill prata hållbarhet – men alla kan inte hålla vad de lovar

Hållbarhet har börjat bli en stor trend i konferensbranschen. Det finns en stor efterfrågan på hållbara möten och många anläggningar kommer att lyfta fram sitt hållbarhetsarbete i sin kommunikation under nästa år.

Tyvärr kommer 2020 också vara ett år då vi ser hur vissa aktörer kommunicerar att de agerar hållbart - fast de inte gör det fullt ut.

Det finns redan nu vissa konferensanläggningar som säger sig jobba med hållbarhet, utan att veta vad de gör. Till exempel finns det anläggningar som inte följer ett miljöledningssystem eller som inte är Svanen-märkta eller Green key-märkta - och ändå pratar om hållbarhet, utan att hänga upp det på något. Att påstå att man gör tillräckligt utan att låta någon annan part garantera det, är i mina ögon inte trovärdigt. Det viktiga är att verksamheter berättar vad deras arbeteinnebär konkret, annars kan det finnas risk för vad som kallas greenwashing.

 

Läs också: Tio tips för en mer hållbar konferens

 

 

Ladda ner vår guide för att skapa hållbara möten!

Vill du få fler tips från Sigtunahöjden? Ladda ner vår smarta checklista som hjälper dig att göra konferensen mer hållbar.

Effektiva och hållbara möten tips

 



KATEGORI:
Mötestips

Prenumerera på våra inlägg